И Радев се разграничи от антисемитските обиди след скандала с "Възраждане" Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев реши да се разграничи от антисемитските обиди срещу известни политици от еврейски произход, заради които организацията "Шалом" сезира прокуратурата срещу "Възраждане".

"Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта", пише в декларация на Радев.

"Затова дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ", се казва още в текста.

В декларацията не се споменават нито имената на засегнатите политици - а най-директната атака беше отправена с грозен нацистки колаж срещу бившия министър на външните работи Соломон Паси в Telegram-група на фенове на "Възраждане" - нито партията, която стои в центъра на скандала.

Вместо да се извини или да поеме отговорност за случилото се, Костадин Костадинов реши да нападне председателя на "Шалом" Александър Оскар и сина на Соломон Паси със сигнал до прокуратурата за "антибългаризъм".

В четвъртък от "Шалом" представи пред медиите публична декларация срещу речта на омразата и нарастващата вълна на антисемитизъм.

Александър Оскар призова институциите, обществениците и медиите да не остават безучастни при прояви на нетърпимост.

Реакцията на президента идва дни след като Външно министерство и три посолства реагираха на скандала с осъдителни декларации.

МВнР и три посолства реагираха след антисемитските обиди срещу Соломон Паси в група на "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024