Лио Варадкар изненадващо подаде оставка като премиер на Ирландия Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар изненадващо обяви, че подава оставка от поста си.

В емоционално изявление пред медиите 45-годишният премиер заяви, че причините за оттеглянето му са "както лични, така и политически".

"Смятам, че един нов лидер ще бъде в по-добра позиция, за да спечели следващите избори. След 7 години на власт, не смятам, че съм най-добрият човек за този пост", каза още той.

Варадкар обяви, че подава оставка, за да даде възможност на "лоялните колеги и добри приятели" да получат възможно най-добър шанс за успех на предстоящите Европейски избори.

"На персонално ниво - за мен беше удоволствие да бъда премиер. Но политиците са човешки същества и ние имаме своите ограничения. Даваме всичко от себе си, но в един момент не можем повече. И тогава трябва да си тръгнем", казва той.

Решението му дойде няколко седмици след неуспеха на двоен референдум, с които правителството опитваше да прокара промяна в Конституцията.

Мнозинството от гражданите на Ирландия не подкрепи идеята за разширяване на дефиницията за семейство, така че тя да обхваща не само браковете, но и "устойчивите съжителства".

Още по-малка беше подкрепата за промяна на текста за централната роля на "живота на жената в рамките на дома" и "задълженията на майките в дома" - параграф, който е отразявал политическото признание за значимостта на грижите за домакинството, поверени изцяло на жените в началото на 20 век.

Въпросният текст от 1937 г. гласи, че "Държавата признава, че с живота си в рамките на дома жената предоставя на държавата подкрепа, без която не може да се постигне общото благо" и че "Затова държавата ще полага усилия да гарантира, че майките няма да бъдат принуждавани да работят поради икономически трудности, с което да неглижират своите задължения у дома".

Избирателната активност е била доста по-ниска от обичайната.

Лио Варадкар беше лидер на управляващата партия в Ирландия от 2017 г. насам и два пъти беше премиер на страната между 2017-2020 и 2022-2024.

Ирландия също е в режим на "ротационно" управление, което е част от споразумението на коалицията.

Той беше първият хомосексуален министър-председател на Ирландия и заяви своята сексуална принадлежност по време на кампанията за легализиране на еднополовите бракове през 2015 г.

През 2018 той беше сред водещите гласове в подкрепа на референдума за отмяна на дотогавашната забрана за аборти.

Лио Варадкар беше и най-младият човек, който е заемал позицията на правителствен ръководител в Ирландия - едва на 38 г. той става премиер за първи път.

Оставката му няма да задейства автоматични предсрочни избори, но създава сериозно сътресение пред Евроизборите през юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024
Важно днес

Божанков: ГЕРБ е машина, а горивото ѝ е ниската избирателна активност

Задкулисието, което стои на първия ред, е избрано за първа сила, а най-бързата реформа е гласуването, казва депутатът от ПП-ДБ

08:21 - 14.05.2024
Важно днес

Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки

Това е първото посещение на високопоставен американски служител, след като Конгресът прие дълго отлаганата военна помощ

07:30 - 14.05.2024