Екипажът на отвлечения Galaxy leader е получил разрешение за "ограничени контакти" с близките си Снимка: © Marinetraffic.com

Членовете на екипажа на отвлечения товарен кораб Galaxy Leader, сред които са и двама българи, са получили разрешение за "ограничени контакти" с техните семейства.

Това съобщават от компанията собственик на плавателния съд, която е регистрирана на британския остров Ман.

Корабът беше отвлечен на 19 ноември в Червено море от йеменските бунтовници – хути. Оттогава плавателният съд е на пристанището Худейда.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важен приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания). Ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", казват в изявление от Galaxy Maritime, компанията собственик на търговския кораб, предава агенция „Ройтерс“..

Плавателният съд е под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания Nippon Yusen.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а целта му е била Индия. След като пресича Средиземно море и преминава през Суецкия канал, той е атакуван в Червено море от бунтовниците. Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер.

"Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона", подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Според нея "нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане".

Хутите извършиха няколко атаки срещу съдове в Червено море след избухването на конфликта между Израел и "Хамас" преди близо два месеца. Дейстията на бунтовниците са в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което жестоко нападна еврейската държава на 7 октомври.

Тогава бойци на признатата от ЕС и САЩ за терористична групировка "Хамас" нахлуха в Израел и убиха поне 1200 души, други 240 бяха отвлечени. В отговор Израел предприе ответни удари в населената предимно с палестинци ивица Газа, която се управлява от "Хамас". След временно прекратяване на огъня бяха освободени 105 от заложниците на "Хамас" - жени и деца. В замяна Израел освободи стотици палестински затворници, осъдени за различни престъпления.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят Galaxy Leader.

На 26 ноември хутите похитиха още един кораб с българи на борда. Ден по-късно американският флот освободи танкера Central Park.

САЩ, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на втория кораб с двама българи в екипажа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024