Най-доброто от два свята: пухкаво брауни с топли джинджифилови човечета Снимка: © Dr. Oetker

Абонирайте се за нюзлетъра на "Булевард България", за да получавате селекция с най-интересните теми на седмицата през погледа на нашия екип:


Тъмен шоколад, ванилия, захар, лешници, индийско орехче, канела, джинджифил…ако някой твърди, че думите нямат вкус вероятно не е чел рецепта за брауни с джинджифилови човечета.

За да направим Коледа 2024 г. освен светла и топла - вкусна, с Dr. Oetker се впускаме в приготвянето на тази рецепта, която носи сладост както от земята на шоколада, която познаваме и обичаме от деца, така и от страната на джинджифила, която опознахме през последното десетилетие и с голямо желание включихме с кулинарните си експерименти.

Ето я и рецептата:

Състав:

За браунито

За меденките

За декориране

Приготвяне:

Общо: 80 мин

  1. Приготвяне на браунито

Загрейте фурната, намаслете и застелете с хартия за печене правоъгълна форма с размери 26х20 cm. Начупете шоколада на парчета и го поставете заедно с маслото в купа.

Разтопете шоколада и маслото в микровълновата на няколко пъти по 30 секунди, като разбърквате между всеки път, докато сместа се разтопи.

Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: около 180 °C

Температура на фурна с вентилатор: около 160 °C

Добавете захарта към разтопената смес и разбийте до гладкост. Добавете яйцата и есенцията ванилия към сместа и разбийте на висока скорост за 2-3 минути, докато бъркалките застанат прави в сместа.

Пресейте брашното и какаото в сместа и разбъркайте, докато се смесят. Изсипете сместа в подготвената форма и загладете отгоре. Изпечете.

Позиция на решетката: в средата

Време за печене: 20 Минути

  1. Приготвяне на меденките

Загрейте меда, захарта, есенцията ванилия и маслото в тенджера, като разбърквате непрекъснато, докато маслото и захарта се разтворят напълно. Изсипете сместа в купа и я оставете да изстине.

След като медената смес изстине, смесете брашното с бакпулвера, подправката за меденки, смлените лешници.

Прибавете маслено-захарната смес и разбийте с миксер (кука за тесто) до получаване на гладко тесто. Разточете тестото на части върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 1/4 (0,5 см) и изрежете джинджифилови човечета.

Поставете част от тях върху брауни тестото, след като е изпечено, а останалите може да се наредят върху хартия за печене.

Позиция на решетката: в средата

Време за печене: около 10 - 15 Минути

Поставете браунито върху решетка и оставете да изстине напълно. Изпечете останалите бисквитки.

Позиция на решетката: в средата

Време за печене: 10 Минути

  1. Декориране

Използвайте захарната глазура (айсинг) и поръските, за да украсите меденките.

Как да приготвите сместа от подправки за джинджифилови сладки?*

*Сместа от подправки за джинджифилови сладки включва кориандър, карамфил, канела, джинджифил, индийско орехче и кардамон. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, индийското орехче и кориандърът трябва да са в по-малко количество.

Важно днес

Водещата на "Студио Хъ" Катя Илиева напуска телевизията на Слави Трифонов

Журналистката обвини Тошко Йорданов в "налагане на правила, които не може да приеме на никаква цена"

21:10 - 23.12.2025
Важно днес

Кабинетът в оставка наля 83 млн. лева в две държавни фирми за завода с "Райнметал"

Парите ще отидат за подготовка на инвестицията в производство на барут и муниции

15:43 - 23.12.2025