Двама генетици са отличени с Нобел по медицина за откриването на микроРНК Снимка: © Screenshot

Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина. Двамата генетици са отличени за откритието им на т.нар. микроРНК - клас миниатюрни РНК молекули, които определят начина, по който се регулира активността на гените в организма.

Нобеловата асамблея посочва, че откритие е от съществено значение "за развитието и функционирането на многоклетъчните организми" и помага да се контролира транслацията на гените. С него се отваря "нова област" за проучване в науката.

"Въпреки че все още няма много ясни приложения на микроРНК, знанието, че те съществуват и разбирането на техните регулаторни мрежи е важна първа стъпка", заяви председателят на Нобеловия комитет Гунила Карлсон Хедестаман.

От десетилетия Амброс и Рувкун се занимават с изследвания, посветени на молекулярната биология и генетиката.

Виктор Амброс е професор в Медицинския факултет на Университета в Масачузетс. Гари Рувкун е професор по генетика в Харвърдкия медицински факултет в Бостън.

Какво означава откритието им за биологията?

Всяка клетка в човешкото тяло съдържа една и съща сурова генетична информация, която се намира в нашето ДНК. Но много клетки, включително костните, нервните и белите кръвни, използват този генетичен код по различни и по-сложни начини. Работата на американските генетици помага да се обясни как точно става това.

Тяхното новаторско откритие разкрива напълно нов принцип на генна регулация. Без способността за подобен контрол всяка клетка в организма би била идентична. Така микроРНК допринасят за еволюцията на сложните форми на живот.

МикроРНК са миниатюрни молекули, които се срещат в растенията и животните. За разлика от други видове РНК, които помагат за създаването на протеини, микроРНК не кодира самите белтъци. Вместо това те действат като "превключватели", като помагат да се контролира дали определени гени се включват или изключват.

Неправилното регулиране на микроРНК може да допринесе за появата на рак и за други сериозни състояния като вродена загуба на слуха.

Амброс и Рувкун започват сътрудничеството си в лабораторията в Масачузетския технологичен институт още в края на 80-те години на миналия век. В началото те изучават генетичния състав на малък кръгъл червей C. elegans, който се оказва полезен модел за анализ на тъканите и гените.

Първата микроРНК е открита от Виктор Амброс през 1993 г., но в продължение на повече от седем години тя е смятана за странност, характерна за малкия червей C. elegans. А Рувкун го следва с подобни действия през 2000 г.

Двамата професори ще си поделят сега награден фонд от 11 млн. шведски крони (близо 1 млн. евро). Тазгодишната награда е 115-ата Нобелова награда за физиология или медицина, която се връчва от 1901 г. насам.

По-късно през седмицата ще бъдат обявени и нобеловите лауреати в останалите категории, включително физика, химия и мир.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024