Румен Радев обяви кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ Снимка: © Screenshot

Държавният глава ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на 27-и март, съобщават от президентството. Той ще отиде при втората по големина парламентарна група в 49-то Народно събрание, а именно ПП-ДБ.

Процедурата по съставяне на нов кабинет се върна при президента Румен Радев, след като парламентът гласува отказа на Мария Габриел за кандидат за премиер от ГЕРБ.

С 227 гласа "за" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие решението на Мария Габриел да откаже да се кандидатира за премиер.

Това се случи шест дни след като тя не само прие мандата, но и представи свой вариант на проектокабинет. Съставът му така и не стигна до Народното събрание, след като беше представен в президентството от Габриел.

ГЕРБ, ДПС и БСП вече обявиха, че няма да участват в преговори за съставяне на правителство с втория мандат. ДПС, БСП и дори ИТН вече заявиха още, че ако третият мандат стигне до тях - ще го върнат неизпълнен. Така най-вероятният сценарий е да се стигне до нови предсрочни избори.

След промените в Конституцията, ако се стигне до предсрочен вот, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но за поста служебен премиер може да посочи един от няколко души:

  • председателя на НС (Росен Желязков);

  • управителя или подуправител на Българската народна банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров или Радослав Миленков);

  • председателя или заместник-председател на Сметната палата (Димитър Главчев, Горица Кожарева или Тошко Тодоров);

  • омбудсмана или негов заместник (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова);

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова смята, че времето за избори "2 в 1" изтича и допуска, че евентуалните предсрочни парламентарни избори в крайна сметка могат да се свикат отделно от тези за Европейски парламент през юни.

Причината за това е, че за да се проведат двата вида вот едновременно, президентът Румен Радев трябва да издаде указ за насрочване на парламентарен вот преди 9 април. В противен случай Централната избирателна комисия (ЦИК) няма как да спази част от сроковете си по закон за организация на парламентарния вот.

Кой кой е от възможните служебни премиери?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024
Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024