Сарафов не иска съвети от Никола Филчев и разпусна помощно звено на Гешев Снимка: © Screenshot

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е разпуснал експертния съвет, който беше създаден от Иван Гешев през 2020 г. за консултации.

Това, с което се прочу звеното от експерти, беше присъствието на най-спорния му член - бившият главен прокурор Никола Филчев, който до последно остана съветник на Гешев.

Включването на Филчев в списъка накара дори Васил Мръчков - последният главен прокурор от ерата на комунизма - да оттегли участието си преди три години.

Никола Филчев ще се запомни с поредицата от политически скандали и свидетелствата за тормоз, упражняван от екипа му спрямо подчинени прокурори.

Отказът на прокуратурата да го разследва по сигналите за предполагаема съпричастност към тежки престъпления стана причината, поради която през 2009 г. България беше осъдена от семейството на убития военен прокурор Николай Колев пред Съда в Страсбург.

Това беше и причината, поради която Народното събрание най-после прие механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

В началото на 2023 г. Иван Гешев коментира в парламента, че не вижда нищо нередно в това, че Филчев е член на експертния съвет към главния прокурор, след като "нито е осъждан, нито е подсъдим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024