Следователи написаха писмо до САЩ и Брюксел в защита на Гешев Снимка: © Прокуратура на РБ

Камарата на следователите в България (КСБ) е изпратила писмо до представителите на американски и европейски институции, с което се оплаква от "безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт" в страната. Следователите обвързват с него имената на обвиняеми като бившия собственик на КТБ Цветан Василев и бизнесмените братя Бобокови, като същевременно изразяват своите опасения и за атаките срещу главния прокурор Иван Гешев.

Магистратската организация е позната с това, че нейните идеи, позиции и становища са почти еднакви с тези на главния прокурор. Писмото ѝ до международните партньори стъпва върху скорошните твърдения на прокуратурата за данни за заплахи и подготвяни убийства срещу главния прокурор. Информацията, събрана от листчета с имена, къси аудиозаписи и документи, беше по-рано оприличена от вътрешния министър Иван Демерджиев като "мелодраматичен филм".

"В писмата си следователите споделят притесненията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура", се казва в писмото.

Магистратите посочват поименно някои от "виновниците" за това положение, като в списъка им попадат Цветан Василев, братя Бобокови, Красимир Каменов-Къро, журналиста Димитър Стоянов и румънецът Овидиу Семенеску. Следователите пишат още, че съществува "престъпен сговор" от лица, засегнати от действията на прокуратурата

Писмата са адресирани до редица ключови лица във Вашингтон и Брюксел, включително председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, председателите на ЕК и ЕП - Урсула фон дер Лайен и Роберта Мелоца, както и други.

"КСБ подчертава пред евроатлантическите партньори на България, че действията на цитираните горе лица биха могли да накърнят и интересите на САЩ и на ЕС, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна", се казва в позицията на организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024