София върна посланика в Скопие. САЩ призовават за бързо решение на "двустранните спорове" Снимка: © Getty Images

Българският посланик Ангел Ангелов се е върнал към дипломатическите си задължения в Скопие. Новината беше съобщена първо от Скопие, а по-късно потвърдена и от българското външно министерство пред Mediapool.bg. Ангелов е бил част от официалната делегация на вътрешния министър Иван Демерджиев преди ден, след което е останал в страната, съобщават от МВнР.

Само преди дни българският посланик се прибра в София, след като бе извикан "за консуптации" от МВнР. Това на дипломатически език е практически изтегляне на дипломат от мисията му. То се случи и бе за "неопределено време" след побоя над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков, който е гражданин на Северна Македония. Случаят обтегна отново отношенията София - Скопие.

Тогава министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че оттеглянето на българския посланик е неоснователен, необоснован и безпринципен ход.

"Въпреки че извикването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, Министерството на външните работи съжалява за тази стъпка, която счита за неоснователна, неподкрепена с валидни аргументи и непропорционална", каза Османи.

В интервю за радио "Свободна Европа" той каза, че не знае официалната причина за оттеглянето на посланика и че не обмисля изтегляне на македонския посланик от София, защото смята, че диалогът между двете страни трябва да продължи чрез посолствата.

От МВнР днес посочват още: "В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава".

На фона на обтегнатите отношения САЩ призовават България и Северна Македония да се разберат помежду си.

"Призоваваме България и Северна Македония да деескалират своята реторика и бързо да разрешат тези двустранни спорове", каза говорител на Държавния департамент пред македонския офис на американската медия VOA. Изявлението е именно по повод решението на България да изтегли българския посланик от Скопие.

"Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се казва още в изявлението на Държавния департамент, цитирано от VOA.

София и Скопие трябва да уточнят тази седмица какви мерки са необходими, за да няма ново напрежение около 4 февруари, когато се отбелязва 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Честването ще е в Скопие.

След свикан съвет по сигурността миналата седмица президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че ще предложи някои български граждани да не бъдат допуснати в страната на тази дата, но накрая тази идея отпадна. Сред "заподозрените" за недопускане бяха политици - като евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО).

Управляващите в РСМ призоваха за конституционни промени. Вписването на българите в основния закон на страната бе едно от условията на София да вдигне ветото, издадено по времето на кабинета Бойко Борисов, за започване на преговори за бъдещо присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич коментира, че "колкото по-скоро постигнем консенсус и завършим конституционните промени, толкова по-скоро ще продължим напред към ЕС", цитиран от БТА.

Той уточни, че страната няма оправдания, че някой я блокира за членството ѝ в ЕС и вече всичко зависи от самата нея.

Идеята да промени в конституцията идеята не е приета добре от опозицията в Северна Македония в лицето на ВМРО-ДПМНЕ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на "Булевард България" в София събра евродепутати, народни представители и инфлуенсъри.

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Живот

Как двама братя откраднаха $25 млн. за 12 секунди

Възпитаниците на MIT са отмъкнали криптовалута със сложна технологична схема

15:27 - 16.05.2024