WSJ: Виктор Бут продава оръжия на хутите само 2 г. след освобождаването си от американски затвор Снимка: © Getty Images

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше освободен и екстрадиран от САЩ при размяна на затворници, отново се е върнал в "бизнеса", твърди Wall Street Journal.

Бут се опитва да посредничи за продажба на оръжия за хутите - ислямистката групировка в Йемен, близка до Иран, която държи двама български моряци в плен от една година.

57-годишният бивш военен беше арестуван в Тайланд през 2008 г. по време на операция на американските служби. Присъдата му беше 25 години лишаване от свобода заради сътрудничество с терористична организация в Южна Америка и опит да ѝ продаде оръжия за 20 млн. долара. В пратката е имало ракети "земя-въздух", предназначени за поразяване на американски хеликоптери.

Известен с прозвището си "Търговеца на смъртта", Бут е продавал въоръжение на различни държави, в които се водят кървави граждански войни. Покойният либийски диктатор Муамар Кадафи също е бил сред клиентите му.

През 2022 г. той беше разменен за арестуваната и осъдена в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър. Бут беше приет като "герой" в родната си страна, дори влезе в политиката, като стана член на законодателното събрание в град Уляновск през 2023 и се присъедини към националистическата партия на покойния Владимир Жириновски.

Според разследването на WSJ - когато хутите са посетили Москва през август 2024 г. с намерение да сключат сделка за покупката на автоматични оръжия, Виктор Бут се е появил на срещата.

Източник на информацията е неназован представител на европейска служба за сигурност, както и "други хора, запознати с темата".

Пратката все още не е осъществена. В нея не са включени ракети, които потенциално могат да поразяват кораби или военни самолети и хеликоптери, които охраняват морския трафик в стратегическия район на Червено море около бреговете на Йемен.

Според WSJ - американските служби за сигурност все още не са стигнали до данни, че Русия изпраща високотехнологични оръжия на хутите като ответна мярка за помощта на САЩ за Украйна, въпреки че има такива опасения.

Но дори и продажбата на автомати за хутите, които са признати за терористична групировка от Вашингтон, може да се сблъска с реакция.

Досега Москва се е въздържала от директна намеса в конфронтацията между Израел и противниковите сили в региона, зад които стои Иран.

Но Русия разчита на помощта на Иран за собствената си военна кампания срещу Украйна. Има интерес и от общата дестабилизация в региона, поради което приема делегации на антиизраелски групи като хутите.

Според WSJ - сделката, в която се предполага, че Бут е посредничил, е обсъждана с двама представители на хутите. Те са пристигнали в Москва под фалшив предлог, че смятат да купуват торове и автомобили. По време на визитата са посетили завод на "Лада", твърдят източниците на американската медия.

Очаква се първите две пратки да бъдат предимно с модифицирани версии на автомат "Калашников" AK-47s. Доставките може да започнат още през октомври през пристанището в Ходейда под прикритието на хранителни пратки (Русия вече е транспортирала зърно за хутите няколко пъти).

По време на преговорите се е стигнало и до обсъждането на потенциална покупка на антитанкови ракети и ПВО-оръжия, твърдят още източниците на Wall Street Journal.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024