100 дни война в Европа: Зеленски печели битката на образите, но Путин има време Снимка: © Getty Images

„Към днешна дата 20 процента от нашата територия е под контрола на окупаторите“, каза украинският президент Владимир Зеленски в четвъртък по време на видеовключване пред парламента на Люксембург.

В последвалото си обръщение Зеленски благодари на САЩ и на останалите съюзници за последните ангажименти за доставка на модерни оръжия. Украинският президент спомена ракетните системи Himars от САЩ. Той също така благодари на Швеция, която наред с останалото, в четвъртък обеща противокорабни ракети. Новият шести пакет от санкции на ЕС срещу Русия с широко петролно ембарго също е полезен. В Украйна приветстват и пристигането на обявените от немския канцлер Олаф Шолц системи за противовъздушна отбрана Iris-T-SLM.

Значи ли това обаче, че Русия губи войната?

Засега Русия контролира полумесец от украинска територия, който се простира от териториите около втория град на Украйна Харков, продължава през контролираните от сепаратистите градове Донецк и Луганск и достига на запад до Херсон, образувайки сухопътен мост, свързващ полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014, с региона на Донбас.

Основната посока на усилията на Русия в момента е в района на Донбас - там се води война на изтощение. Последните сражения се съсредоточиха около Северодонецк, индустриален град, където украинските сили държат последната част от източен Луганск.

Украинските войски отстъпиха по-голямата част от Северодонецк на руснаците. Падането на града ще бъде символична загуба, но според военните анализатори ще пощади украинските сили от продължителна обсада и вероятно загуба.

„Както решението да се избегне отделянето на повече ресурси за спасяването на Северодонецк, така и решението да се оттегли от него бяха стратегически разумни, макар и болезнени. Украйна трябва да използва своите по-ограничени ресурси умно и да се съсредоточи върху възстановяването на критични райони, а не върху защитата на територия, чийто контрол няма да определи изхода от войната“, се казва в анализ на базирания в САЩ Институт за изследване на войната.

Това, което очакват украинците в момента е офанзива в посока Славянск - стратегически град, който може би се оформя като фокус на следващата ключова битка.

Битките в източната част на Украйна се водят на много по-открит терен в сравнение на урбанизираните пространство около Киев. Това обяснява спешността, с която украинците поискаха по-тежко въоръжение - особено артилерийски системи, които могат да поразяват цели на по-големи разстояния.

Украйна получава наистина най-модерното оръжие. Онова обаче, на което Путин разчита и което ясно се вижда и като политически ефект и в България е, че високите енергийни разходи и нарастващите потребителски цени – и двете следствие от войната в Украйна – ще концентрират общественото мнение в посока срещу Украйна и съюзниците ѝ САЩ. Наред с конвенционалната война, Кремъл води и информационна.

В това отношение Зеленски беше и все още е един от най-големите активи на Украйна. Той продължава да прави поредица от виртуални изяви пред парламентите по целия свят, като същевременно напомня на някои световни лидери, които може и да са склонни да преговарят с Путин, че украинският народ, а не той, ще решат дали Украйна да отстъпи териториите си на Русия.

С всеки ден от войната близо 100 украинци губят живота си, а 500 биват ранени. 7 милиона са бежанците в Европа.

Путин, който няма политическа опозиция и ефективно контролира медиите в страната си, не е изправен пред същия вътрешен натиск като Зеленски. Николай Патрушев, ръководител на Съвета за сигурност на Путин, каза в последните изказвания, че руските сили не "преследват крайни срокове" в Украйна, което предполага, че Путин има много "по-отворен график" за края на войната си в Украйна.

В този смисъл най-големият страх на украинците е, че може да се стигне до международна умора, която да накара международната общност да направи отстъпки на Путин.

"Вие имате часовниците, но ние имаме време" - тази поговорка, приписвана на заловен талибански боец, може да се окаже и валидна и сега. Идеята ѝ е, че страните в един конфликт често действат и мислят в различни политически хоризонти и времеви линии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024