Снимка: © Getty Images

Малко повече от половината българи отчитат намаляване на доходите си в резултат от коронавирус кризата, в която се намираме, а при близо половината от тях спадът е драстичен, показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч".

За 45.2% от гражданите не е имало промяна, 1% отбелязва леко увеличение, а 2.5% от анкетираните не могат да преценят как им се е отразила финансово настоящата ситуация. 

В най-тежко засегнатата група, представляваща една четвърт от участниците в проучването, се открояват три основни социално-демографски групи - безработните (6% са загубили работата си вследствие от кризата, а 7% - отпреди това), самонаетите (7%) и представителите на свободни професии (7%). 

Любопитна е и получената статистика за промените в характера на трудовата дейност в условията на карантина. При 48% от хората кризата не е довела до промяна - продължават да работят на пълен работен ден от работното си място. 10% остават на работното си място, но с намалено време, а 9.8% през седмица изпълняват задълженията си от вкъщи. За 8.4% от анкетираните работата се е пренесла изцяло у дома.7% са в платен отпуск, 5.4% в неплатен, а 0.9% - в болничен. 

Проучването засяга и причините за повишаването на безработицата с настъпването на извънредното положение. Според резултатите му най-голям процент (56.1) от останалите без работа са съкратени, защото фирмата им е спряла да функционира. Втората най-голяма група (31.8%) засяга хора, при които фирмата им право да работи, но на практика работа няма. 12.1% от анкетираните посочват, че са работели в чужбина, но е трябвало да се върнат в България заради епидемията.

Само 37.9 от новите безработни са се регистрирали като такива в бюрото по труда, 21.2% възнамеряват да го направят в бъдеще, а 16.7% не планират подобен ход. 

"Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна - с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици," съобщават от "Афла Рисърч". 

От антикризисните социални мерки най-силно подкрепяна е тази за въвеждането на 1000 лева месечно допълнително възнаграждение за медицинските специалисти на първа линия (73.3%), след което следват осигуряването на хранителни продукти за нуждаещите се и програма "Топъл обяд", която помага на самотно живеещите възрастни, хората с увреждания и тези с доходи под линията на бедността. 

Преобладаващата част от анкетираните е с позитивни впечатления от действията на изпълнителната власт при коронавирус кризата, като 27.5% им дават добра обща оценка, 43.3 също по-скоро ги подкрепят, докато 8.3% са напълно против тях, а 12.6% също по-скоро не са съгласни. 

Проучването е проведено в периода 13 - 23 април чрез телефонни интервюта, като в него са взели участие 1000 пълнолетни граждани. 24% от анкетираните, които са останали без работа, нямат право да се регистрират там, защото са работели без трудов договор и осигуровки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"