51% от българите отбелязват спад в доходите си по време на кризата Снимка: © Getty Images

Малко повече от половината българи отчитат намаляване на доходите си в резултат от коронавирус кризата, в която се намираме, а при близо половината от тях спадът е драстичен, показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч".

За 45.2% от гражданите не е имало промяна, 1% отбелязва леко увеличение, а 2.5% от анкетираните не могат да преценят как им се е отразила финансово настоящата ситуация.

В най-тежко засегнатата група, представляваща една четвърт от участниците в проучването, се открояват три основни социално-демографски групи - безработните (6% са загубили работата си вследствие от кризата, а 7% - отпреди това), самонаетите (7%) и представителите на свободни професии (7%).

Любопитна е и получената статистика за промените в характера на трудовата дейност в условията на карантина. При 48% от хората кризата не е довела до промяна - продължават да работят на пълен работен ден от работното си място. 10% остават на работното си място, но с намалено време, а 9.8% през седмица изпълняват задълженията си от вкъщи. За 8.4% от анкетираните работата се е пренесла изцяло у дома.7% са в платен отпуск, 5.4% в неплатен, а 0.9% - в болничен.

Проучването засяга и причините за повишаването на безработицата с настъпването на извънредното положение. Според резултатите му най-голям процент (56.1) от останалите без работа са съкратени, защото фирмата им е спряла да функционира. Втората най-голяма група (31.8%) засяга хора, при които фирмата им право да работи, но на практика работа няма. 12.1% от анкетираните посочват, че са работели в чужбина, но е трябвало да се върнат в България заради епидемията.

Само 37.9 от новите безработни са се регистрирали като такива в бюрото по труда, 21.2% възнамеряват да го направят в бъдеще, а 16.7% не планират подобен ход.

"Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна - с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици," съобщават от "Афла Рисърч".

От антикризисните социални мерки най-силно подкрепяна е тази за въвеждането на 1000 лева месечно допълнително възнаграждение за медицинските специалисти на първа линия (73.3%), след което следват осигуряването на хранителни продукти за нуждаещите се и програма "Топъл обяд", която помага на самотно живеещите възрастни, хората с увреждания и тези с доходи под линията на бедността.

Преобладаващата част от анкетираните е с позитивни впечатления от действията на изпълнителната власт при коронавирус кризата, като 27.5% им дават добра обща оценка, 43.3 също по-скоро ги подкрепят, докато 8.3% са напълно против тях, а 12.6% също по-скоро не са съгласни.

Проучването е проведено в периода 13 - 23 април чрез телефонни интервюта, като в него са взели участие 1000 пълнолетни граждани. 24% от анкетираните, които са останали без работа, нямат право да се регистрират там, защото са работели без трудов договор и осигуровки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023