66 години след успеха на „Спутник-1" се разгаря нова космическа надпревара. Но Русия вече не участва Снимка: © Getty Images

Точно преди 66 години - на 4 октомври 1957 г. - се случва едно от най-значимите събития в историята на космическите изследвания – изстрелването на първия изкуствен сателит на Земята „Спутник-1“. Успехът на Съветския съюз бележи и началото на ожесточената космическа надпревара между СССР и САЩ през 20 век.

През 21 век отново се разгаря световно съревнование в Космоса, но този път участниците са други. Русия вече не е сред тях и провалът на мисията ѝ до Луната по-рано тази година е доказателство. САЩ остават водеща космическа сила и следват собствените си цели, казва пред "Булевард България" професорът по астрономия от университета в Бостън Джефри Хюз.

Историята на "Спутник-1"

Апаратът е изпратен в орбита около Земята на 4 октомври 1957 г. от секретния научноизследователски полигон на съветското министерство на отбраната Тюра-Там. По-късно той се превръща в космодрума Байконур, днес на територията на Казахстан.

„Спутник-1“ тежи 83 кг. и представлява идеална сфера с диаметър 58 см. Спътникът е изработен от алуминиева сплав и разполага с четири разгъващи се антени и два радиопредавателя.

Той лети около Земята в продължение на 92 дни и излъчва радиосигнали от Космоса. „Спутник-1“ изгаря при навлизането си в земната атмосфера на 4 януари 1958 г., след като изминава общо над 70 млн. км. в орбитата си.

Битката за Космоса преди и сега. Кои са новите участници

Успешната мисия на "Спутник-1" на практика стартира космическата надпревара между САЩ и СССР, която е част от Студената война между двете световни сили след края на Втората световна война, в която и двете са от страната на победителите. Въпреки че Съветският съюз първоначално постига серия от успехи, американската космическа агенция НАСА постепенно „настига“ и изпреварва своите опоненти.

Кулминацията на съперничеството настъпва през 1969 г., когато на Луната стъпват американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин. Мисията на „Аполо 11“ с първите хора, достигнали до естествения спътник на Земята, е грандиозен успех. И превръща САЩ в едноличен лидер в сферата на космическите изследвания.

Днес експерти смятат, че ставаме свидетели на нова космическа надпревара. Участниците в нея обаче са различни.

„Смятам, че този път космическата надпревара е между Индия, Китай и Япония. Също както по време на съревнованието между САЩ и СССР, целта е да се демонстрира технологично превъзходство“, коментира за „Булевард България“ Джефри Хюз - професор по астрономия от университета в Бостън.

Особено впечатляващи са постиженията на Индия и Китай. Те искат да покажат на целия свят, че са страни с голям потенциал, разполагащи с модерни технологии“, смята проф. Хюз.

Провалът на руската мисия „Луна-25“ (през август апаратът се разби на повърхността на естествения спътник на Земята, образувайки 10-метров кратер) нагледно показа, че Русия вече не е космическата сила, която беше преди, подчертава той.

„В момента страната е изправена пред други проблеми и предизвикателства, погледите на нейните лидери не са отправени към космоса“, добавя експертът.

„От друга страна, САЩ нееднократно демонстрираха, че продължават да са водеща космическа сила. По мое мнение, те не са част от настоящата космическа надпревара, а просто се опитват да постигат целите си със собствено темпо“, обобщава проф. Хюз.

Два дни след неуспешната руска мисия до Луната, Индия стана първата страна, успяла да кацне на южния полюс на естествния спътник на Земята.

чандраян луна “Лунният кораб” на Индия с историческо кацане на южния полюс на Луната

Индия изстреля кораб към Слънцето, след като кацна на Луната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024