"A къде са мюсюлманите"? Въпрос за 700 милиона долара Снимка: © Getty Images

Месут Йозил е един от малкото елитни футболисти, които успяват да превърнат личните си политически позиции в световна новина. Част от златното поколение на германския национален отбор, той се отказа от екипа на Йоаким Льов след скандал и обвинения в етническа дискриминация. Йозил е награждаван от двама германски президенти с отличия за принос към спорта, но покани Реджеп Тайип Ердоган за кум на сватбата си с бившата мис "Турция" Амине Гюлсе.

Сега 31-годишният играч на Арсенал отново се оказа в центъра на политически скандал срещу мощен противник. Значително по-проблематичен и отмъстителен, отколкото ръководството на германската футболна федерация. Цената на сблъсъка между Месут Йозил и китайското правителство може да се окаже непосилна.

На 13 декември футболистът публикува в профилите си в Twitter и Instagram текст на турски език, в който се осъждат гоненията срещу мюсюлманското уйгурско малцинство в Китай. Публикацията критикува по-специално мълчанието на мюсюлманските правителства от цял свят въпреки наличието на данни за задържането на стотици хиляди души в концентрационни лагери под контрола на Пекин. Йозил използва името "Източен Туркестан" и неговия флаг при споменаването на китайския автономен регион Синдзян, където живеят около 11 милиона уйгури.

"О, Източен Туркестан, нашата кървяща рана. Бойците, които се съпротивляват на преследванията, са заключени в лагери. Китайци са вкарани в домовете им на тяхно място. В Китай горят корана, затварят джамии и ислямски школи, забраняват мадраси, религиозни учители се избиват един по един. Въпреки това мюсюлманите мълчат. Не знаят ли, че допускането на насилие е насилие, само по себе си? В западните медии тези събития се обсъждат от седмици и месеци, а къде са мюсюлманските страни и техните медии".

#HayırlıCumalarDoğuTürkistan 🤲🏻

A post shared by Mesut Özil (@m10_official) on

Информацията за произволното насилие над уйгури в Китай беше разкрита в доклад на ООН още през 2018 г. Правозащитни организации обвиняват правителството за създаването на т.нар. "превъзпитателни лагери", в които мюсюлманското население е принуждавано да се откаже от религиозните си вярвания, защото според комунистическите власти те стоят в основата на екстремистки и терористични движения, които си поставят за цел отцепване на територии от Китай. Опитите за идеологическа битка с исляма са съпроводени с физически тормоз и психологически мъчения зад стените на затвори под непрекъснато полицейско наблюдение.

Китай отрича обвиненията в религиозни преследвания и твърди, че разкритията за концлагерите в Синдзян не отговарят на истината, макар да признава за съществуването на "центрове за обучение и професионална подготовка с цел превенция на тероризма".

Публикацията на Месут Йозил провокира незабавна реакция от китайското правителство. Говорителят на Министерството на външните работи Генг Шуан обяви, че футболистът е бил "подмамен от фалшиви новини" и го призова да посети лично страната, за да се увери, че местните власти не тормозят мюсюлмани.

Междувременно китайската държавна телевизия CCTV реши да отвърне на Йозил, като свали планирания мач между Арсенал и Манчестър Сити от програмата си за неделя. Главният редактор на англоезичния вестник Global Times Ху Сиджин отиде още по-далеч, като обвини футболиста в "окуражаване на световния джихад" на гърба на Китай.

Китайската футболна асоциация също обяви, че намира коментарите на Йозил за неприемливи и обидни за почитателите на спорта в страната. По данни на Nielsen, най-малко 187 милиона души в Китай са фенове на футбола.

Потенциалната заплаха за финансовия интерес на английската Висша лига предизвика обратен ефект на този, който Месут Йозил вероятно се е надявал. Ръководството на Арсенал се разграничи от своя играч в специална позиция, разпространена през профила на отбора в китайската социална мрежа Weibo.

"По повод коментарите на Месут Йозил, Арсенал трябва да заеме ясна позиция. Публикуваното съдържание е лично мнение на Йозил. Като футболен клуб Арсенал винаги се е придържал към принципа да не се замесва в политиката".

Само преди месеци Premier League подписа нов тригодишен договор за телевизионни права с китайската дигитална медия PPTV, чиято стойност се оценява на 700 милиона долара - с двеста милиона долара повече от сумата, която NBC ще плати в същия период за излъчването на английския футбол в САЩ. Китай е най-големият външен пазар за първенството, което засяга пряко приходите на Арсенал. Клубът гостува в страната няколко пъти като част от подготовката за новите сезони. В Шанхай беше открит и първият тематичен бар и ресторант, собственост на Арсенал. Отборът откри свой офис в Сингапур за връзки с Азиатско-тихоокеанския регион, освен това работи заедно с китайската компания BNN Technology по програма за подготовка на треньори, VIP услуги за китайски футболни фенове и разпространение на информационно съдържание, свързано с мачовете на отбора.

Казусът около Месут Йозил изглежда като бледо повторение на скандалите между Пекин и американската NBA след коментар в защита на протестиращите в Хонконг от страна на мениджъра на Хюстън Рокетс - Дарил Мори. Въпреки че Мори беше принуден да изтрие посланието си и да се извини, няколко китайски компании прекратиха споносорските и медийните си договори с баскетболната асоциация.

Самият Йозил, който има около 4 милиона последователи в Weibo, беше подложен на критики в китайските социални мрежи. Фенове публикуваха клипове, в които изгарят фланелки с неговото име, а други призоваха Арсенал да прекрати договора си с него заради "разочароващата постъпка".

Колкото до разочарованието - то беше изписано по лицето на Йозил в неделя, по време на последния мач на Арсенал (завършил със загуба от 0:3 в полза на Манчестър Сити). Футболистът беше сменен след 59 минути на терена, а в знак на недоволство хвърли ръкавиците си и ги изрита по посока на публиката на стадиона, която го изпрати с освирквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024