Всяка година от 1989 г. насам The Times публикува собствена класация за най-богати хора във Великобритания на база на нетните активи на предприемачи или цели фамилии, които имат постоянно местожителство на Острова.

Неизбежното присъствие в топ 20? Руските олигарси, разбира се.

През 2013 г. Алишер Усманов успява да се качи на първо място в списъка на най-заможните хора в страната, а Роман Абрамович е в челната петица още през 2007 г. Създателите на "Алфа груп" Михаил Фридман, Алексей Кузмичов и Герман Хан също бяха част от списъка на Times.

2022 г. принуди Лондон да въведе санкции срещу някои от най-богатите си чуждестранни "гости", но замразяването на активите им се оказва недостатъчно, за да им попречи да останат в рейтинговата система.

Руските милиардери действително губят няколко позиции. Най-тежки загуби понася Роман Абрамович, чието богатство изглежда се е съкратило двойно в сравнение с миналата година. Алишер Усманов също беше поставен в черния списък на правителството, но колкото и имения, яхти, лимузини и банкови сметки да са замразени - те остават законна част от състоянието му. И няма изгледи това да се промени.

The Times показва, че това е поредната рекордна година за най-богатите хора във Великобритания.

Класацията се увеличава с шестима нови милиардери в сравнение с 2021. Общото състояние на 250-те в списъка възлиза на над 710 милиарда паунда, или 8% повишение за година.

На този фон - годината явно не върви добре за Роман Абрамович, който изпада от 8-мо място и стига до No.28 в списъка на богатството заради загуба на около 6 млрд. паунда през последните месеци (спрямо 12,1 млрд. паунда през 2021).

Малко след като войната в Украйна започна, Абрамович обяви, че ще отпише 1,5 млрд. паунда вземания от "Челси" и заяви, че не очаква да получи нищо от продажбата на клуба, който се оценяваше на 2,4 млрд. паунда преди година.

Абрамович търпи сериозни загуби и заради сериозния спад на акциите на металургичния гигант "Евраз". Това превръща руския олигарх в най-големия "губещ" в класацията на The Times. Въпреки всичко - той остава сред 30-те най-заможни играчи в британската икономика. В последните месеци милиардерът се опитваше и да посредничи за примирие между Киев и Москва.

Михаил Фридман също губи позиции и стига от 11 до 19-о място, партньорът му Алексей Кузмичов стига до No.45, като е изпреварен от единадесет души за една година, а Герман Хан и съпругата му заемат 29-о място в сравнение с 20-то преди година. Абрамович и Усманов изпаднаха от Топ 10 на най-богатите хора в АнглияВ по-малка степен страда Алишер Усманов, който пада от 6-то до 11-о място и губи 3,4 млрд. паунда. Бившият мажоритарен собственик на футболния клуб "Арсенал" изгуби прекия контрол върху голяма част от луксозните си активи - Италия запорира неговата вила в Сардиния и брониран Mercedes за половин милиард паунда, Франция забрани полетите на два от неговите хеликоптери, а Германия му забрани да ползва суперяхтата си "Дилбар".

Усманов обаче остава техен действителен собственик, а цялото му богатство се оценява на 10 млрд. паунда. Все още никой не може да каже дали националните власти в Европа и САЩ ще могат да конфискуват замразеното имущество на руските олигарси.

Правителствата трябва да бъдат готови за скъпа съдебна битка, която може да продължи с години и да коства огромни разходи на данъкоплатците. Рискът от подобен сценарий вероятно обяснява и защо прогнозите за спешна разпродажба на именията на руски бизнесмени в най-скъпите квартали на Лондон не се сбъднаха.

"От години Великобритания разпъваше червения килим пред парите на руснаците. Тази епоха може би приключи, но това не означава, че кешът на олигарсите може да бъде отрязан толкова лесно от икономиката ни. А доста от приятелите на Путин в Лондон едва ли ще фалират в скоро време", коментира The Times.

Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024