"Ако бях ограничил права в началото, щяха да ме вземат за луд": Конте и Covid-19 Снимка: © Getty Images

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че Европейският съюз трябва да действа адекватно и да координира мерките си, за да се справи с предизвикателството на пандемията от коронавируса. В интервю за BBC той определи кризата като „най-големият тест от Втората световна война насам“ и каза, че ако може да се върне назад във времето, отново би поставил страната си под блокада по същото време, а не по-рано.

Конте устоя на натиск на политици от Ломбардия да приложи по-строги мерки и да го стори по-бързо. Когато делегация на китайския Червен кръст пристигна в Милано в средата на март, тя порица слабите мерки на Италия. Министър-председателят обаче защити действията на правителството.

„Перфекционизмът не съществува в настоящия свят. Не съм толкова арогантен да мисля, че италианското правителство бе перфектно. Но връщайки се назад, отново бих сторил същото. И ще ви кажа защо. Ние имаме напълно различна система в сравнение с Китай. Да ограничим сериозно конституционните свободи беше важно решение, което трябваше да обсъдим много внимателно".

"Ако бях предложил блокада или ограничение на конституционните права на гражданите в началото, когато се появиха първите случаи, хората щяха да ме вземат за луд“, сподели Джузепе Конте.

На 25 февруари премиерът каза: „Италия е сигурна страна, може би по-добре защитена от другите". Три дни по-късно външният министър сподели, че подвеждащата информация е дори по-опасна от самия вирус. Съжалява ли Конте, че е направил изказвания, които са показали подценяване на заболяването и на последвалата криза?

„Няма да намерите мое твърдение, което да показва, че съм подценил извънредната ситуация. Не можем да бъдем винени за факта, че имаше избухване на епидемията в страната и ние го открихме. Италия винаги е прилагала високоефективни и навременни мерки“, каза премиерът.

Конте и още няколко премиери на държавите членки на ЕС опитват да убедят по-умерените членки на блока да предприемат модела с т. нар. „корона облигации“ – общ дълг, който да бъде отпуснат на европейските нации за справяне с кризата. Нидерландия е една от страните, които се противопоставят на идеята, а това доведе до „сблъсък“ между финансовите министри в еврозоната.

Конте отказа да отговори пряко на въпрос дали Италия се чувства „предадена“ от Европейския съюз.

„Това е голямо предизвикателство за съществуването на Европа, за историята на Европа. Ние не само пишем страници в европейската икономика, пишем и страниците на историята. Това е голяма среща с историята и не можем да я пропуснем. Аз и другите европейски лидери трябва да се изправим пред предизвикателството. Няма съмнение, че ако отговорът ни не е силен и обединен, ако Европа не успее да се изработи парични и финансови политики, адекватни срещу най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам – със сигурност не само италианците, но и европейските граждани, ще са дълбоко разочаровани“, каза той.

Интензитетът на инфекцията в Италия се забавя. Последните данни сочат, че увеличението на нови случаи спрямо предишния ден е малко над 1%, докато преди две седмици се равняваше на 7%. Новите смъртни случаи стават по-малко. За последните 24 часа те са 542, а предишното денонощие бяха 919.
Джузепе Конте обаче не иска да „сваля гарда“ и каза, че блокадата в страната, наложена на 9 март, постепенно ще се вдига.

„Трябва да подберем сектори, които могат отново да заработят. Ако учените го потвърдят, може да започнем да отпускаме някои мерки към края на този месец“, каза той.

Една от причините за големия брой потвърдени случаи на Covid-19 в Италия е фактът, че страната е тествала много повече граждани в сравнение с останалите западни държави – повече от 50 хиляди за последния ден. Джузепе Конте отказа да критикува други страни, които провеждат прекалено малко тестове, но сравни тяхното положение със „справяне със ситуацията в тъмното“.

Намаляването на новите случаи води и до отхлабване на напрежението върху интензивните отделения в Ломбардия и други високо засегнати от пандемията райони. В Италия обаче са починали над 100 лекари.

Помощ за страната оказаха Китай, Русия и Куба – те изпратиха няколко медицински екипа в Италия, както и медицински приспособления. На своя самолет за доставки Москва написа „От Русия с любов“. Конте бе попитан дали руската помощ за страната му е била придружена от дадени условия, например лобиране от страна на италианското правителство санкциите на ЕС върху Москва да паднат.

„Простите инсинуации дълбоко ме засягат“, каза премиерът на Италия. „Това е обида към италианското правителство и също към Владимир Путин, който никога не би желал да използва това като лостов механизъм“.

Факт е, че Италия се нуждае от съюзници в момента, тъй като последните данни показват, че пандемията ще доведе икономиката на страната до свиване от повече от 11%, а държавният дълг ще се покачи до неустойчиви равнища.

„Разбира се, говорим за нещо, което започна като здравна криза, но се превърна в икономическа и социална криза. Тя тества икономическата структура на Италия и на другите страни в света. Затова се нуждаем от икономически и социален отговор на европейско ниво“, смята Конте.

Въпреки всичко, италианците може би се надяват, че най-трудният период вече е зад гърба им.

„Чувствам болката от зейналата рана на нацията“, сподели премиерът. „Зад числата се намират имената и фамилиите, историите на живота и пречупените семейства. Италианската нация страда“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024