Алексей Навални е бил отровен в затвора, показват изтекли документи Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е имал признаци на отравяне преди смъртта си в арктически затвор през февруари тази година.

Това съобщава изданието "The Insider", като се позовава на изтекли официални медицински документи.

За внезапната смърт на Навални, който беше смятан за най-големия политически опонент на руския президент Владимир Путин, в смъртния акт бяха посочени нарушения на сърдечния ритъм.

Властите в Русия обаче не бяха убедителни в представянето на доказателства за това, че 47-годишният политик е починал заради здравословни проблеми.

Руският Следствен комитет, който се зае да установи причината Навални да умре, в крайна сметка стигна до заключението, че смъртта му „няма криминален характер“ и се дължи на „комбинирани заболявания“.

Документите, с които разполага "The Insider", обаче показват, че руските власти последователно са премахвали от документацията за симптоми, които Навални е имал преди да издъхне.

Според по-ранна версия на документите, представени в края на т.нар. разследване, подписана от руския следовател Александър Варапаев, се казва, че Навални е имал симптоми, които според медицински експерти отговарят на отравяне.

„Осъденият А. А. Навални легна на пода и започна да се оплаква от остра болка в областта на корема; започна рефлекторно изхвърляне на стомашното му съдържание, получи конвулсии и изгуби съзнание, за което незабавно беше съобщено на медицинския персонал на поправителния дом“, се казва в документа по случая, който придружава решението на следствената комисия.

В по-късната окончателна версия обаче всички позовавания на болките в корема, повръщането и конвулсиите са премахнати, отбелязва "The Insider".

„Това потвърждава, че самите руски власти смятат, че там е имало нещо, което не са искали да покажат. Ако това бяха нормални симптоми, защо тогава да не ги оставят?“, заяви Роман Доброхотов, главен редактор на The Insider, в рускоезичното предаване „Breakfast Show“, излъчено в понеделник.

Изданието е получило и опис на предмети, иззети от мястото на смъртта на Навални, включително „проби от повръщано“, които според ранната версия на документа са били предадени за изследване.

Изглежда обаче и тази информация не фигурира в окончателния документ за случилото се, нито сред резултатите от евентуалните проби.

Документите, с които "The Insider" разполага, потвърждават думите на Юлия Навалная, която настоява, че „в последните минути преди смъртта си Алексей се е оплаквал от остра болка в стомаха“.

Допълнително доказателство, макар и косвено, за използването на отровно вещество може да се наблюдава в нежеланието на властите да освободят тялото на Навални няколко дни след смъртта му, както и в отказа им да позволят независима експертиза на биологичните проби.

Подозренията около истинската причина за смъртта на Навални се появиха почти веднага след обявяването ѝ - че той не е починал заради здравословното си състояние, а е бил убит в затвора. Новите документи могат да бъдат потвърждение за това.

Оке през 2020 г. руската държава извърши опит да убие опозиционера чрез отравяне. Тогава отново обясненията на Кремъл за случая се разминаваха с установените медицински и други факти.

През август преди 4 години агенти на руската тайна служба ФСБ отровиха Навални - както беше доказано по-късно, като използваха вариант на нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Симптомите на опозиционера се проявиха, докато той се намира в полет от Томск за Москва. Състоянието му тогава е толково тежко, че самолетът кацна аварийно в Омск, където медицински специалисти му оказват спешна помощ. След това - след перипетии, създавани от руските власти, Навални все пак замина за лечение в Германия. Беше арестуван веднага, след като се завърна в родината си - още на летището, а след това хвърлен в затвора.

Според официалната руска версия обаче и тогава пациентът просто е страдал от „ниски нива на захар в кръвта“.

Историята за неуспешния опит за убийство на руския опозиционер беше описана в документалния филм "Навални", който взе "Оскар". В разследването участва и българският журналист Христо Грозев.

Как Русия научи новината за смъртта на Алексей Навални

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит": Политиците в България реагират на смъртта на руския опозиционер

Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Излязоха първи данни от разчетената черна кутия на катастрофиралия L-39

Очаква се докладът и данните от разчитането да бъдат предадени на екипа от разследващи следователи

19:48 - 30.09.2024
Важно днес

Правителственият самолет прибра част от българите от Ливан (Обновена)

Най-вероятно ще бъдат направени два курса до Ливан и обратно

19:41 - 30.09.2024
Важно днес

Вдигат запора над сметките на градския транспорт в София

Сметките на "Столичен автотранспорт" бяха блокирани миналата сряда

19:12 - 30.09.2024
Важно днес

За осем месеца банките са спечелили колкото през цялата 2022 година

Въпреки това има забавяне в темпа на печалба през 2024 г., показват числата

17:45 - 30.09.2024
Важно днес

Директорът на филхармонията в Разград е задържан при разследване за пране на пари

Диригентът Левон Манукян е заподозрян в схема за присвояване на средства

16:43 - 30.09.2024
Европейски дневници

От милиардера Мъск до журналистите в Газа. Номинациите за награда "Сахаров" показват разделението в ЕП

Крайнодесни групи номинираха собственика на Х за "свобода на словото"

13:59 - 30.09.2024
Технологии

Google Earth получи функция за пътуване във времето

Актуализации на Google Earth, Street View и Google Maps предлагат по-голяма картина за промяната на Земята

13:07 - 30.09.2024