Анна Цивилева, по баща Путина, стана заместник-министър на отбраната в Русия

Дъщеря на братовчед на Путин и син на бивш премиер стават заместник-министри на отбраната при поредната рокада в руския кабинет.

Със свои укази руският президент уволни общо четирима души от втория ешелон във военното министерство и назначи на тяхно място приближени до Кремъл - само месец, след като размести най-лоялните си кадри в ключовото ведомство.

С единият от указите с висока позиция е удостоена Анна Цивилева, съпруга на бившия губернатор на Кемеровска област, а след това и министър на енергетиката в руското правителство - Сергей Цивилев.

През април 2023 г. тя застава начело на държавния фонд за подкрепа на участниците в "специалната военна операция", както Русия нарича войната в Украйна - "Защитници на Отечеството."

Цивилева, по баща Путина, в началото на 90-те години на миналия век работи като психиатър, а след идването на власт на първия братовчед на баща ѝ се премества в Москва, където през 2007 г. се омъжва за Сергей Цивилев.

През 2018 г., когато той става управител на Кемеровска област, тя се превръща в дясната му ръка в ролята си на председател на Съвета по социални въпроси.

В министерството на отбраната сега тя ще отговаря за "социалното и жилищното обезпечаване на военнослужещите."

Другото назначение е на Павел Фрадков, син на бившия руски премиер Михаил Фрадков. Неговият ресор ще е "управление на имуществото и строителство на обекти за нуждите на Министерството на отбраната".

От първи заместник-министър във финансовото министерство Леонид Горнин става пръв заместник на военния министър.

Самият настоящ военен министър Андрей Белоусов беше първи вицепремиер по икономическите въпроси, преди през май Путин да реши той да оглави военното министерство вместо Сергей Шойгу.

Паралелно с рокадите в самото министерство, през последните седмици се стигна и до няколко ареста на служители от висшия ешелон в Министерството на отбраната.

Четири ареста и сменен министър. Какво се случва в руската армия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024