Apple разработва по-тънък iPhone Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант Apple разработва по-тънка версия на iPhone, която може бъде пусната в продажба до 2025 г., съобщава агенция Reuters, като се позовава на информация от трима източници в публикация на онлайн изданието Information.

Потенциалната по-тънка версия вероятно ще бъде на по-висока цена от iPhone Pro Max на Apple и се очаква да бъде пусната с iPhone16 през септември 2025 г.

Според информацията, базираната в Купертино, Калифорния компания все още тества различни дизайни за устройството с кодово име D23, което може да има най-новото поколение процесор на Apple.

Към момента Apple не коментират темата.

Компанията е изправена пред тежка конкуренция от страна на Huawei в Китай и Samsung в световен мащаб.

Продажбите на смартфони на Apple са паднали с около 10% през първото тримесечие на 2024 г. на фона на засилващото се търсене на Android базирани устройства.

През първите 3 месеца на 2024 година Samsung има най-голям пазарен дял на смартфони – 20, 8%, следван от Apple със 17,3%, според изследователската компания International Data Corporation.

Агенцията отбелязва, че Apple планира да се откаже от своя по-евтин модел iPhone Plus, а през пролетта на 2025 година възнамерява да покаже наследника на своя iPhone SE, който също ще е в по-ниския ценови клас.

Новината идва дни след като Apple представи най-новия си iPad Pro с нов чип за изчисления с изкуствен интелект.

Именно заради изоставането в разработката и внедряването на функции базирани на изкуствен интелект в средата на януари Apple отстъпи челното място на най-ценна компания в света, а мястото ѝ беше заето от Microsoft. Сега компанията се опитва да навакса в надпреварата с останалите технологични компании по отношение на AI.

Apple вече работи по това как да подобри следващия си смартфон iPhone 16, а една от възможностите, която обмисля е въвеждането на изкуствен интелект.

Технологичният гигант води преговори с OpenAI и Google за въвеждане на генеративен изкуствен интелект (ИИ) в следващата си операционна система iOS 18. Компанията обаче все още не е взела окончателно решение между ChatGPT (инструментът на OpenAI) и Gemini (на Google). Не е изключено Apple да се обърне и към различен трети доставчик.

iPhone 16 се очаква да бъде пуснат на пазара тази есен. Той ще бъде първият от смартфоните на Apple, който ще включва т.нар. генеративен изкуствен интелект, което според прогнозите на експертите ще доведе до рязък ръст на акциите на дружеството.

Снимка на човек, който използва iPhone 15 Pro Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024