Атанас Пеканов: Липса на стабилно правителство застрашава първите плащания по Плана за възстановяване

Ако България няма стабилно правителство и парламент, първите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС към страната ще бъдат застрашени. Това твърди вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаряше на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Facebook профила на изпълнителната власт.

Пеканов заяви, че времето за редакция на плана е изтекло, а забавяне на внасянето му извън рамките на тази година ще доведе до проблеми за бюджета.

Според документа – България очаква 12,6 милиарда лева от ЕС за възстановяване след Covid-пандемията, а 13% от тях са предвидени за 2021 г. Планът, изготвен от бившите управляващи, беше подложен на критика от служебния кабинет и Пеканов се зае с ревизията му.

„Въпросът зависи от сложната политическа ситуация. Липсата на парламент може да застраши плана. Задали сме реформи в него, които трябва да се направят. Някои от тях трябва да се случат в края на тази година. При липса на парламент те няма да могат да се случат. Всичко е свързано. Ако не се направи стабилно правителство, това ще застраши първите плащания“, каза вицепремиерът.

„Този план ще се изпълнява 6 години. Да се надяваме, че ще има редовно правителство, което да е носител на проектното споразумение, но най-важното нещо са реформите, които да се направят със законови промени. Провел съм отделни срещи с парламентарните групи. В случай че редовно правителство няма в близко бъдеще, трябва да внесем плана в кратък срок в ЕК“, добави Пеканов.

Той каза, че няма определена конкретна дата за внасянето му в Европейската комисия, но това трябва да стане в „обозримо бъдеще“. Пеканов нарече „спекулации“ изнесените данни, че други страни вече са получили първите си траншове от ЕС, а България не е. „Напротив, едва сега през август станаха първите плащания на няколко страни, които подадоха плановете си през май“, каза той.

„Дали тези пари ще дойдат през октомври или ноември, в макроикономически план няма голямо значение. Едно забавяне извън рамките на тази година обаче може да бъде проблемно от гледна точка на бюджета“, каза Пеканов.

Той заяви, че всичко по Плана за възстановяване ще се публикува в специален информационен сайт, за да може Брюксел да следи дали се спазват изискванията по проектите.

„Индикацията от европейските институции е: „Не ни го изпращайте, за да дойде някой (б.а. – ново правителство) след това и да каже два дни по-късно – не, не, може ли да ни го върнете“, заяви Пеканов.

България е закъсняла по въпроса за изваждането на София от Югозападния регион според плана. "Няма време за това - такова решение изисква много промени в Националния статистически институт и две години усилия. Заради по-високото БВП на столицата, целият регион статистически се качва нагоре и парите на околните населени места са много по-малко, отколкото могат да бъдат, ако София се изведе отделно", обясни Пеканов.

Той каза още, че въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи. Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен, но най-големият риск „ще е за най-уязвимите групи“.

„За хората в по-отдалечени населени места, по-възрастните – за тях това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването, фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, добави Атанас Пеканов.


Прочетете още:

Асен Василев: Без актуализация на бюджета ще има пари за избори, но няма да има пари за бизнеса

Стойчо Кацаров: Без актуализация на бюджета няма да има пари за медиците на първа линия

Атанас Пеканов vs. ГЕРБ: Защо София не поема по-голям дял от разходите за важните си проекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024