Ако България няма стабилно правителство и парламент, първите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС към страната ще бъдат застрашени. Това твърди вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаряше на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Facebook профила на изпълнителната власт.

Пеканов заяви, че времето за редакция на плана е изтекло, а забавяне на внасянето му извън рамките на тази година ще доведе до проблеми за бюджета.

Според документа – България очаква 12,6 милиарда лева от ЕС за възстановяване след Covid-пандемията, а 13% от тях са предвидени за 2021 г. Планът, изготвен от бившите управляващи, беше подложен на критика от служебния кабинет и Пеканов се зае с ревизията му.

„Въпросът зависи от сложната политическа ситуация. Липсата на парламент може да застраши плана. Задали сме реформи в него, които трябва да се направят. Някои от тях трябва да се случат в края на тази година. При липса на парламент те няма да могат да се случат. Всичко е свързано. Ако не се направи стабилно правителство, това ще застраши първите плащания“, каза вицепремиерът.

„Този план ще се изпълнява 6 години. Да се надяваме, че ще има редовно правителство, което да е носител на проектното споразумение, но най-важното нещо са реформите, които да се направят със законови промени. Провел съм отделни срещи с парламентарните групи. В случай че редовно правителство няма в близко бъдеще, трябва да внесем плана в кратък срок в ЕК“, добави Пеканов.

Той каза, че няма определена конкретна дата за внасянето му в Европейската комисия, но това трябва да стане в „обозримо бъдеще“. Пеканов нарече „спекулации“ изнесените данни, че други страни вече са получили първите си траншове от ЕС, а България не е. „Напротив, едва сега през август станаха първите плащания на няколко страни, които подадоха плановете си през май“, каза той.

„Дали тези пари ще дойдат през октомври или ноември, в макроикономически план няма голямо значение. Едно забавяне извън рамките на тази година обаче може да бъде проблемно от гледна точка на бюджета“, каза Пеканов.

Той заяви, че всичко по Плана за възстановяване ще се публикува в специален информационен сайт, за да може Брюксел да следи дали се спазват изискванията по проектите.

„Индикацията от европейските институции е: „Не ни го изпращайте, за да дойде някой (б.а. – ново правителство) след това и да каже два дни по-късно – не, не, може ли да ни го върнете“, заяви Пеканов.

България е закъсняла по въпроса за изваждането на София от Югозападния регион според плана. "Няма време за това - такова решение изисква много промени в Националния статистически институт и две години усилия. Заради по-високото БВП на столицата, целият регион статистически се качва нагоре и парите на околните населени места са много по-малко, отколкото могат да бъдат, ако София се изведе отделно", обясни Пеканов.

Той каза още, че въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи. Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен, но най-големият риск „ще е за най-уязвимите групи“.

„За хората в по-отдалечени населени места, по-възрастните – за тях това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването, фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, добави Атанас Пеканов.


Прочетете още:

Асен Василев: Без актуализация на бюджета ще има пари за избори, но няма да има пари за бизнеса

Стойчо Кацаров: Без актуализация на бюджета няма да има пари за медиците на първа линия

Атанас Пеканов vs. ГЕРБ: Защо София не поема по-голям дял от разходите за важните си проекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни