Австралия маха китайски охранителни камери заради опасения за сигурността Снимка: © Getty Images

Австралия ще премахне произведени в Китай камери за наблюдение от всичките си чувствителни обекти за отбрана, съобщава BBC. Мерките се предприемат след извършен одит на използваното оборудване за сигурност в правителствените сгради.

Проверката е установила, че близо 900 камери, произведени от китайските фирми Hikvision и Dahua, са били инсталирани в стотици държавни сгради, включително в Министерството на отбраната и в прокуратурата. Властите в страната смятат, че те могат да представляват риск за националната сигурност.

Устройства на същата компания - Hikvision, се използват и в градския транспорт в София. Камерите извършват видеонаблюдение в автобусите, което започна в края на 2020 г. Заради опасения за сигурност в началото на тази година Божидар Божанов от "Демократична България" поиска ДАНС да даде информация за въпросните устройства и да обясни дали са взети мерки относно сигурността. Отговор от страна на държавната агенция все още няма.

По-рано Великобритания и САЩ забраниха използването на китайските камери заради опасения, че събираните от тях данни могат да бъдат достъпни за китайското правителство. Hikvision смята, че тези опасения са неоснователни.

Одитът на австралийските власти е установил, че устройства на двете фирми са разположени в повече от 200 държавни сгради, а тези в Министерството на отбраната ще бъдат незабавно премахнати. Главният прокурор Марк Драйфус заяви, че правителството ще обсъди дали е необходимо да бъдат премахнати камерите и на други правителствени сгради.

Според министъра в сянка по въпросите за киберсигурността Австралия "няма как" да знае дали данните, събрани от устройствата, се предават на китайските разузнавателни служби. Китайският закон за националната сигурност може да бъде използван, за да принуди всяка организация или гражданин да "подкрепя, подпомага и сътрудничи на държавната разузнавателна дейност".

Hikvision твърди, че е "категорично невярно" устройствата ѝ да се представят като заплаха за националната сигурност.

"Нито една уважавана техническа институция или оценка не е стигнала до това заключение", посочват от базираната в Китай компания.

По думите ѝ, тя няма достъп до видеоданните на крайните потребители и следователно не може да ги предава на трети страни. Междувременно Китай призова Австралия да осигури "справедлива среда" за нейните компании в отговор на въпрос относно камерите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024