Австралийски вирусолози: Пандемията не означава "зомби апокалипсис" Снимка: © Getty Images

Световната здравна организация съобщи, че светът трябва да направи повече, за да се подготви за евентуална пандемия заради новия коронавирус. Заразата, носеща името SARS-CoV-2, се разпространи в повече от 30 държави и региони извън Китай, където е нейният епицентър. В момента Сингапур се справя с овладяването ѝ, но в Италия, Южна Корея и Иран има все повече нови случаи, а като добавим тези в Япония, става ясно, че вирусът е крачка пред нас.

В момента светът все още не е в състояние на пандемия. Това пишат известните вирусолози от Бризбън Иън Макай и Катрин Ардън във „Virology Down Under“.

Към момента вие най-вероятно не живеете в район, в който има широко разпространение на новия коронавирус, казват двамата австралийски учени. Ако започнат обаче да се появяват все повече случаи и тяхната следа не води към вече съществуваща верига на заразата, усилията на някои страни да се справят със SARS-CoV-2 ще са били напразни.

В даден етап ще попаднем в основната фаза на пандемия. Това е епидемия, при която вирусът се разпространява ефективно и широко сред хората в две или повече държави, като изключим страната, в която е епицентърът на заразата. Пандемията невинаги означава, че болестта е тежка. Ето какво предстои:

Предположения

Макай и Ардън допускат, че в даден момент светът ще е в състояние на пандемия, която ще ни повлияе в следващите седмици и месеци, където и да се намираме. Все още не е ясно колко сериозна ще бъде тя. Вирусолозите правят предположение, че пандемията ще е лека или средна, но не и тежка.

„Не можем обаче да знаем със сигурност, докато вирусът не се разпространи в страни, които определят случаи и правят тестове за SARS-CoV-2, така както ние го правим“, пишат австралийските учени.

При първия сценарий – ако нивото на пандемия е ниско, повечето случаи ще се характеризират с лека форма на вируса. Само хора, попадащи в рискови групи като възрастните или новородените, може да страдат от тежка болест.

При втория сценарий – ако пандемията е в средния регистър, младите хора, които по принцип са в добро здраве, също могат да страдат от тежки заболявания. Ще се повишат здравните грижи, болниците ще бъдат под голямо напрежение, особено в районите с най-много заразени. Тогава ще трябва да се назначават специални спешни екипи или дори да се отварят нови клиники, пише в плана за здравеопазването в Австралия, което, смятат двамата учени, ще важи за всички региони по света.

Новият коронавирус се разпространява бързо между хората, но може да отнеме повече време на симптомите да подействат върху тепърва заразен човек в сравнение с респираторното заболяване от тип „инфлуенца“. В момента няма ваксини против COVID-19 и цялото население е уязвимо, тъй като никой няма имунитет срещу новия вирус.

Планирането и вземането на мерки сега означава, че можем да приложим някакъв контрол върху справянето с вируса. Не трябва да се плашим, ако виждаме да се затварят училища и да се отменят събития, а можем да сме сигурни, че това ще намали разпространението на заразата.

Подобни действия са възможни, но не значат със сигурност, че вирусът ще бъде овладян напълно. Не е ясно колко тежък е SARS-CoV-2 и властите във всеки регион трябва да вземат подходящите решения.

На какво може да станем свидетели, ако много хора се разболеят

Ако попаднем в ситуация на пандемия, ще има много болни хора. Може това да означава само лека настинка и лоша кашлица в продължение на седмица, през която да стоим у дома. Но може COVID-19 да се окаже и по-сериозен вирус, който да има по-голямо въздействие, пишат Макай и Ардън.

А когато един член от семейството се разболее, другите ще си останат вкъщи, за да се грижат за него. Така на работното място ще има един или няколко души по-малко. Същото важи и за сценарий, при който деца ще остават под карантина и няма да ходят на училище. В най-лошия случай ще се стигне дотам, че ще има твърде малко шофьори на таксита, влакове и автобуси, учители в училищата и лекари в болниците.

Властите ще опитат да забавят разпространението на коронавируса, за да предотвратят случаи, в които заразените ще препълнят болниците. А медицинските заведения по принцип в момента се грижат само за най-тежко болните.

Ще бъдат предприети мерки, за да може хората да контактуват с възможно по-малко други – чрез отменяне на спортни събития и концерти.

Планиране

За момента планирането е насочено към това да изградим модел за справяне с кризата, основавайки се на известните цифри. Повечето заразени са съсредоточени в Китай, където около 77 000 души заболяха и над 2600 починаха.

Над 1200 са потвърдените случаи в други страни, като починалите са 20. Особена загриженост предизвика разпространението на болестта в Италия, Южна Корея и Иран. В Италия починаха още четирима души в понеделник, с което общият брой на жертвите в страната достигна седем.

Цялата тази информация трябва да се следи от правителствата, които да предвидят колко места ще са нужни в болниците в съответните страни и как заразата ще повлияе на живота на хората, казват двамата австралийски вирусолози.

Как да намалим риска от инфекция?

Съветът на Макай и Ардън е да направим две неща – да намалим риска от заразата и да си осигурим нужните храни.

Дори да не сме страдали от вирус, трябва да помним, че сме податливи на заразяване с COVID-19. Новият коронавирус е определян като леко заболяване, но има случаи, в които причинява пневмония – в около 20% от случаите, и води до хоспитализация в продължение на седмици, а в някои ситуации се стига до смърт.

Но не трябва да се плашим, а да правим всичко възможно, което е в нашите ръце, за да се предпазим. Световната здравна организация припомня важните стъпки, които да следваме:

Трябва да стоим поне на два метра разстояние от хора, които е очевидно, че са болни. Да избягваме здрависването с тях, да стоим далеч, когато кихат или кашлят.

Нужно е да мием ръцете си по-често, отколкото сме го правили сега. Продължителността на всяко изплакване трябва да е поне 20 секунди, като винаги да се използва сапун.

Трябва да избягваме да докосваме лицето си, тъй като има шанс микробите да се намират върху ръцете ни. Ако не сме ги измили, то вирусът може да бъде пренесен около устата, носа или очите ни.

Все още няма доказателства, че носенето на маска е ефективно за човек, който иска да сведе до минимум риска от заразяване. По-скоро тя помага на хора, които вече са болни, за да не разпространят вируса, смятат Макай и Ардън.

Запасете се с необходимата храна

Вирусолозите препоръчват да се снабдим с необходимите храни, но да не бъдем обладани от паника и да се хвърлим в усилено пазаруване.

Сега е перфектното време да направите списък и да започнете да пълните кутии с продукти, които няма да се развалят. Да купувате по малко неща всяка седмица, като продуктите да са ви от полза за не повече от две седмици напред.

Възрастните хора и COVID-19

Към днешна дата 94% от смъртните случаи вследствие на коронавирус се наблюдават при хора над 50-годишна възраст, а малко повече от половината смъртни случаи са при хора над 70. Възрастовата група, подложена на най-голям риск, е тази над 80 години.

При хората, страдащи от коморбидност – наличие на две или повече хронични заболявания, смъртните случаи са повече в сравнение с тези, които не страдат от този проблем.

80,9% от смъртните случаи в Китай показват, че заболяването при съответния човек е било леко. Това е добра новина, макар 20% от случаите да са породени от тежка болест.

Макай и Ардън казват, че леките случаи се лекуват за около две седмици, след като за първи път са проявили симптоми, докато при по-сериозните възстановяването може да отнеме от три до шест седмици.

"Пандемията е просто дума, от нас зависи как ще я възприемем", казват двамата австралийски учени. "Тази, предизвикана от H1N1 през 2009, доведе до неприятни последствия, но беше зомби апокалипсис“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023