• Айсбергът е с размери над 300 квадратни километра 
  • Масата на ледниците Пайн Айлънд и Туейтс намалява с по 10 метра на ден
  • През февруари се отбелязаха нови температурни рекорди на Антарктика
  • 2020 г. изпрати най-топлият януари досега

Айсбергът с размери над 300 квадратни километра се отдели от ледника Пайн Айлънд в Антарктика. Мащабът му е подобен на европейската държава Малта. След отделянето си той бързо се е разцепил на части с различна големина.

Събитието бе заснето от Европейската космическа агенция, като ръководителят на дивизията, следяща климата Марк Дринкуотър сподели пред CNN, че темповете на топене и отделяне на ледени късове от Западна Антарктика никога не са били толкова високи.
 
В официално становище по темата Европейската космическа агенция обясни, че Пайн Айлънд и съседния Туейтс играят ролята на връзка между западната част на континента и Тихия Океан, отделяйки големи количества лед в открити води, като този процес е нормален. През последните 25 години обаче и двата ледника губят по до 10 метра на ден и не могат да възстановят загубите си. 

Дринкуотър посочи като основна причина за това липсата на баланс в техните системи -   покачващите се температури, все по-топлите води и липсата на сняг не му позволяват да възобнови изгубената маса.

Двата ледника общо съдържат достатъчно лед, за да повдигнат нивото на световния океан с 1.2 метра. През януари учени забелязаха необичайно топла вода под Туейтс, който вече е отговорен за 4% от покачването на морското равнище в света. 

Температурни рекорди на Антарктика през февруари

Антарктика е един от най-бързо затоплящите се региони в света, като средната ѝ температура се е повишила с почти три градуса в сравнение с преди 50 години.

През 2020 вече бяха повишени и двата температурни рекорда – за региона и континента. На девети февруари бразилски учени са измерили 20,75 градуса по Целзий на остров Сиймор, като досега най-високите резултати бяха зачетени през 1982 г. -  19,8 градуса на остров Сигни.

На самия континент положението е подобно. На шести февруари на най-северната станция, аржентинската „Есперанца“, бяха отчетени 18.3 градуса по Целзий, което е с 0.8 градуса от предишния рекорд от 2015 г.

По информация на Европейската служба за климатични промени „Коперник“ това е бил най-топлият януари на планетата, откакто се води статистика. Предишният рекорд бе поставен през 2016 г., но през тази беше надскочен с 0,03 градуса. 

Колкото и красива да е гледката на този природен процес, заснета от космоса, икономическите и обществени последствия от глобалното затопляне и разпадането на ледените шапки на планетата могат да бъдат изключително тежки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"