Айсберг с размерите на Малта се отдели от Антарктида
  • Айсбергът е с размери над 300 квадратни километра
  • Масата на ледниците Пайн Айлънд и Туейтс намалява с по 10 метра на ден
  • През февруари се отбелязаха нови температурни рекорди на Антарктика
  • 2020 г. изпрати най-топлият януари досега

Айсбергът с размери над 300 квадратни километра се отдели от ледника Пайн Айлънд в Антарктика. Мащабът му е подобен на европейската държава Малта. След отделянето си той бързо се е разцепил на части с различна големина.

Събитието бе заснето от Европейската космическа агенция, като ръководителят на дивизията, следяща климата Марк Дринкуотър сподели пред CNN, че темповете на топене и отделяне на ледени късове от Западна Антарктика никога не са били толкова високи.

В официално становище по темата Европейската космическа агенция обясни, че Пайн Айлънд и съседния Туейтс играят ролята на връзка между западната част на континента и Тихия Океан, отделяйки големи количества лед в открити води, като този процес е нормален. През последните 25 години обаче и двата ледника губят по до 10 метра на ден и не могат да възстановят загубите си.

Дринкуотър посочи като основна причина за това липсата на баланс в техните системи - покачващите се температури, все по-топлите води и липсата на сняг не му позволяват да възобнови изгубената маса.

Двата ледника общо съдържат достатъчно лед, за да повдигнат нивото на световния океан с 1.2 метра. През януари учени забелязаха необичайно топла вода под Туейтс, който вече е отговорен за 4% от покачването на морското равнище в света.

Температурни рекорди на Антарктика през февруари

Антарктика е един от най-бързо затоплящите се региони в света, като средната ѝ температура се е повишила с почти три градуса в сравнение с преди 50 години.

През 2020 вече бяха повишени и двата температурни рекорда – за региона и континента. На девети февруари бразилски учени са измерили 20,75 градуса по Целзий на остров Сиймор, като досега най-високите резултати бяха зачетени през 1982 г. - 19,8 градуса на остров Сигни.

На самия континент положението е подобно. На шести февруари на най-северната станция, аржентинската „Есперанца“, бяха отчетени 18.3 градуса по Целзий, което е с 0.8 градуса от предишния рекорд от 2015 г.

По информация на Европейската служба за климатични промени „Коперник“ това е бил най-топлият януари на планетата, откакто се води статистика. Предишният рекорд бе поставен през 2016 г., но през тази беше надскочен с 0,03 градуса.

Колкото и красива да е гледката на този природен процес, заснета от космоса, икономическите и обществени последствия от глобалното затопляне и разпадането на ледените шапки на планетата могат да бъдат изключително тежки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024