Б9 във Варшава: Радев е поискал стратегия за мир, но се е съгласил за повече военно присъствие на НАТО Снимка: © Jakub Szymczuk/KPRP

В съвместно изявление след срещата на Букурещката девятка във Варшава страните изразяват съгласието си да се увеличи военното присъствие на НАТО на техните територии, за да бъде възпряна Москва. „Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците“, се казва в общия документ.

Декларацията беше подписана от Унгария, която отхвърли някои санкции на ЕС срещу Русия, Турция - единственият член на НАТО, който все още не е ратифицирала молбите за присъединяване на Швеция и Финландия и от България, чийто президент е срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

Форматът от 9 държави е обособен в Букурещ през 2014 г., след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим и започна масирано военно присъствие в Черно море. В него влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В изявление на Белия дом относно срещата, в която участва и Джо Байдън, се казва, че САЩ и Букурещката девятка „препотвърждават непоколебимата си подкрепа за Украйна и подчертават споделения си ангажимент да стоят до украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо“.

В него пише още, че лидерите очакват с нетърпение по-нататъшното укрепване на единството и колективната отбрана на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Въпреки общото съгласие, не всички подписали бяха еднакво убедени в единствеото.

Преди срещата в сряда унгарският външен министър Петер Сиярто призова за прекратяване на огъня и мирни преговори за Украйна, за да се предотврати по-нататъшна ескалация до по-широк конфликт. „След като видях и слушах речите на президентите на САЩ и Русия вчера, мисля, че те биха направили много по-голяма услуга на човечеството, като разговарят помежду си“, каза Сиярто на пресконференция в Будапеща.

В същия дух се е изказал и българският президент Румен Радев, който е поискал не просто стратегия "за спиране на войната" на Путин, но и за "спечелването на мира": "Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти", е заявил Радев, цитира го пресцентърът на президентството.

Тези две линии на българския президент и на Украйна са в противоречие с призивите за категорична украинска победа, която дават останалите страни.

„Като източен фланг на НАТО, вие сте предната линия на нашата колективна отбрана. Вие знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света.“, е казал американският президент на срещата.

Президентът Румен Радев Преди среща на Източния фланг на НАТО: Радев обвини партиите, че виждат армията "като донор" на Киев



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024