България поиска да бъде домакин на световната среща по климата COP29 Снимка: © Screenshot

България е готова да бъде домакин на срещата на върха на ООН по климатичните въпроси през 2024 г. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си пред световните лидери на тазгодишното събитие, което се провежда в Кайро.

"Предвид ангажимента ни за постигане на напредък в дневния ред в областта на климата в нашия регион и извън него, България вече изрази готовност да бъде домакин на COP29. Ще се свържем с нашите партньори, за да подготвим мотивирано предложение в тази връзка", каза той.

Думите на Радев за климатичните промени

В речта си държавният глава посочи, че климатичната среща в Кайро тази година се провежда на фона на "драматични времена" заради геополитическите предизвикателства и кризите в енергийния, социалния и икономическия сектор, формирали се в резултат на войната в Украйна. Той обаче каза, че те не бива да ни отклоняват от "общата ни решимост в борбата с климатичните промени".

"Трябва да обединим усилията си и да използваме времето, с което все още разполагаме, за да предотвратим най-лошите последици от климатичните промени. Изменението на климата е глобална заплаха и може да бъде преодоляно само чрез глобални мерки", изтъкна Радев.

Президентът заяви, че България е силно ангажирана с целите на Парижкото споразумение, в което са заложени няколко климатични цели, като ограничаването на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. Той изнесе данни за това, че през 2022 г. страната е намалила въглеродните си емисии с 57% в сравнение с изчисленията от предходната година.

По-голямо внимание Радев обърна на енергийните източници и изтъкна, че България вече е увеличила усилията си, за да си осигури по-добра взаимовръзка с държавите членки, визирайки наскоро открития интерконектор с Гърция.

"България ще продължи да развива и да разчита на възобновяемата енергия, зелените решения и енергоспестяващите технологии", допълни той.

Какво е COP и как България може да бъде нейн домакин?

Страните, подписали Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, се срещат всяка година, за да обсъдят и да решат какви стъпки трябва да предприемат в борбата с климатичните промени. Конференцията, наречена COP (от Conference of the Parties), се провежда от 1995 г. насам.

Мястото за провеждане на срещата се избира на ротационен принцип между няколко региона, определени от ООН. Това са Азия и Тихоокеанския регион, Африка, Източна Европа, Латинска Америка и Карибския басейн, Западна Европа и други. Страните от регионите трябва да предложат кандидат, който бива избран поне две години предварително.

Ротационният принцип обаче не се спазва особено последователно, тъй като някои от световните срещи са се провеждали в един и същи регион в последователни години. Домакинството на една такава среща обаче е изключително сложно и струва скъпо. Градът домакин трябва да се погрижи за организирането на посещения на стотици високопоставени световни лидери, организации и други личности. Събитието обаче може да помогне значително на местната икономика и туризъм.

Следващата конференция - COP28 - ще се проведе в Дубай на теритоеията на Обединените арабски емирства. Кандидатурите за изданието през 2024 г. тепърва ще бъдат обсъждани. До момента освен България желание за домакинство е изразила и Австралия.

Богатите много цапат: Частните самолети бълват повече въглеродни емисии от цяла Дания

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022