България поиска да бъде домакин на световната среща по климата COP29 Снимка: © Screenshot

България е готова да бъде домакин на срещата на върха на ООН по климатичните въпроси през 2024 г. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си пред световните лидери на тазгодишното събитие, което се провежда в Кайро.

"Предвид ангажимента ни за постигане на напредък в дневния ред в областта на климата в нашия регион и извън него, България вече изрази готовност да бъде домакин на COP29. Ще се свържем с нашите партньори, за да подготвим мотивирано предложение в тази връзка", каза той.

Думите на Радев за климатичните промени

В речта си държавният глава посочи, че климатичната среща в Кайро тази година се провежда на фона на "драматични времена" заради геополитическите предизвикателства и кризите в енергийния, социалния и икономическия сектор, формирали се в резултат на войната в Украйна. Той обаче каза, че те не бива да ни отклоняват от "общата ни решимост в борбата с климатичните промени".

"Трябва да обединим усилията си и да използваме времето, с което все още разполагаме, за да предотвратим най-лошите последици от климатичните промени. Изменението на климата е глобална заплаха и може да бъде преодоляно само чрез глобални мерки", изтъкна Радев.

Президентът заяви, че България е силно ангажирана с целите на Парижкото споразумение, в което са заложени няколко климатични цели, като ограничаването на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. Той изнесе данни за това, че през 2022 г. страната е намалила въглеродните си емисии с 57% в сравнение с изчисленията от предходната година.

По-голямо внимание Радев обърна на енергийните източници и изтъкна, че България вече е увеличила усилията си, за да си осигури по-добра взаимовръзка с държавите членки, визирайки наскоро открития интерконектор с Гърция.

"България ще продължи да развива и да разчита на възобновяемата енергия, зелените решения и енергоспестяващите технологии", допълни той.

Какво е COP и как България може да бъде нейн домакин?

Страните, подписали Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, се срещат всяка година, за да обсъдят и да решат какви стъпки трябва да предприемат в борбата с климатичните промени. Конференцията, наречена COP (от Conference of the Parties), се провежда от 1995 г. насам.

Мястото за провеждане на срещата се избира на ротационен принцип между няколко региона, определени от ООН. Това са Азия и Тихоокеанския регион, Африка, Източна Европа, Латинска Америка и Карибския басейн, Западна Европа и други. Страните от регионите трябва да предложат кандидат, който бива избран поне две години предварително.

Ротационният принцип обаче не се спазва особено последователно, тъй като някои от световните срещи са се провеждали в един и същи регион в последователни години. Домакинството на една такава среща обаче е изключително сложно и струва скъпо. Градът домакин трябва да се погрижи за организирането на посещения на стотици високопоставени световни лидери, организации и други личности. Събитието обаче може да помогне значително на местната икономика и туризъм.

Следващата конференция - COP28 - ще се проведе в Дубай на теритоеията на Обединените арабски емирства. Кандидатурите за изданието през 2024 г. тепърва ще бъдат обсъждани. До момента освен България желание за домакинство е изразила и Австралия.

Богатите много цапат: Частните самолети бълват повече въглеродни емисии от цяла Дания

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024