Снимка: © Getty Images

България ще трябва да възстанови около 30 милиона евро на ЕК по препоръка на Службата за борба с измамите с евросредства OLAF. Това показват данните от годишния доклад за дейността ѝ.

Най-големият скандал, заради който държавата ще трябва да възстановява неправомерно платени средства, са т.нар. "къщи за тъщи" - или схемата, по която бяха построени частни вили с европейски пари под претекста, че ще бъдат използвани за развитие на селския туризъм и ще работят като семейни хотели.

Някои от тези проекти бяха свързани с висши държавни служители - например отстраненият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който беше санкциониран и от Министерството на финансите на САЩ заради корупция.

Разследването на OLAF сред 377 къщи за гости в България е показало, че те не се използват по предназначение, а проектът не отговаря на целите за финансиране по програмата за развитие на селските райони по показателите за брой нощувки или съществуващи и новооткрити работни места.

Открито е "високо ниво на нередности в почти всички проекти".

Препоръка за връщането на около 7 милиона евро от България е отправена и заради разкритието за множество нередности и надути цени по схема, финансирана от ЕС за реклама на селскостопански продукти като вина, алкохолни напитки, череши и млечни продукти в държави от ЕС и извън съюза.

"Договорите за прилагането на всички 11 програми са подписани с един и същ икономически оператор, базиран в Гърция. Процедурите за обществени поръчки за избор на изпълнители на 11-те програми се разминават сериозно с изискванията за конкурентен процес", се казва в доклада.

Цените на изпълнението на програмите са били завишени и се разминават сериозно със сумите, които са фактурирани от доставчиците и подизпълнителите на съответните услуги. В някои от случаите парите изобщо не са стигнали до тях.

Нарушения са открити още и в програма за финансирането на залесяване на терени в България, които са се оказали по-малки от декларираните площи, включвали са частни имоти или земи, на които няма как да се засаждат дървета заради ерозия.

"Според документацията на проекта цялата територия е била включена в кандидатурата за финансиране - т.е. поискани са пари за зони, които никога не са виждали сянка от дърво", се коментира в доклада.

Открити са и други нарушения по проект за реконструкция и преобразуване на винарни в България - някои от служителите са наети без трудов договор, основният изпълнител е завишавал изкуствено разходите по дейностите. Установни са и данни за евентуално пране на пари, като е препоръчано възстановяване на близо половин милион евро от България на ЕК.

Брюксел най-после разбра, че финансира частните вили на политически лица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море