България връща €30 млн. заради фалшивите къщи за гости и други измами с еврофондове Снимка: © Getty Images

България ще трябва да възстанови около 30 милиона евро на ЕК по препоръка на Службата за борба с измамите с евросредства OLAF. Това показват данните от годишния доклад за дейността ѝ.

Най-големият скандал, заради който държавата ще трябва да възстановява неправомерно платени средства, са т.нар. "къщи за тъщи" - или схемата, по която бяха построени частни вили с европейски пари под претекста, че ще бъдат използвани за развитие на селския туризъм и ще работят като семейни хотели.

Някои от тези проекти бяха свързани с висши държавни служители - например отстраненият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който беше санкциониран и от Министерството на финансите на САЩ заради корупция.

Разследването на OLAF сред 377 къщи за гости в България е показало, че те не се използват по предназначение, а проектът не отговаря на целите за финансиране по програмата за развитие на селските райони по показателите за брой нощувки или съществуващи и новооткрити работни места.

Открито е "високо ниво на нередности в почти всички проекти".

Препоръка за връщането на около 7 милиона евро от България е отправена и заради разкритието за множество нередности и надути цени по схема, финансирана от ЕС за реклама на селскостопански продукти като вина, алкохолни напитки, череши и млечни продукти в държави от ЕС и извън съюза.

"Договорите за прилагането на всички 11 програми са подписани с един и същ икономически оператор, базиран в Гърция. Процедурите за обществени поръчки за избор на изпълнители на 11-те програми се разминават сериозно с изискванията за конкурентен процес", се казва в доклада.

Цените на изпълнението на програмите са били завишени и се разминават сериозно със сумите, които са фактурирани от доставчиците и подизпълнителите на съответните услуги. В някои от случаите парите изобщо не са стигнали до тях.

Нарушения са открити още и в програма за финансирането на залесяване на терени в България, които са се оказали по-малки от декларираните площи, включвали са частни имоти или земи, на които няма как да се засаждат дървета заради ерозия.

"Според документацията на проекта цялата територия е била включена в кандидатурата за финансиране - т.е. поискани са пари за зони, които никога не са виждали сянка от дърво", се коментира в доклада.

Открити са и други нарушения по проект за реконструкция и преобразуване на винарни в България - някои от служителите са наети без трудов договор, основният изпълнител е завишавал изкуствено разходите по дейностите. Установни са и данни за евентуално пране на пари, като е препоръчано възстановяване на близо половин милион евро от България на ЕК.

Брюксел най-после разбра, че финансира частните вили на политически лица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024