Снимка: © getty images

Днес започна свещеният месец на мюсюлманите Рамазан, но тази година той ще бъде много по-различен от обичайното. Светът се намира под карантина в условията на пандемия и, както християните вече усетиха по Великден, това нямам как да не повлияе на начина, по който хората отбелязват религиозните празници.

Месецът на пост в Исляма традиционно е придружен от колективни вечерни молитви и раздаване на храна, но разпространението на коронавируса няма да позволи тези обичаи да бъдат изпълнени. За пръв път от 1 400 години Свещената джамия в Мека и "Джамията на Пророка" в Медина няма да отворят врати по време на Рамазан, тъй като мерките за социално дистанциране ограничават събиранията. Това ще е тежък удар за по-бедната част от населението, която разчита на раздаването на храна за нуждаещите се след залез.

В Обединените арабски емирства запазват вечерния час, в Египет забраняват всякакви дейности, свързани с Рамазан, а в Турция има четиридневна забрана за напускане на домовете, която може да бъде нарушена само при крайно належащи случаи.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

РЕМДЕСИВИР В КИТАЙ: ИЗТЕКЛИ ДАННИ НА СЗО, РАЗОЧАРОВАНИЕ И -5,3% ЗАГУБА НА GILEAD

ПРОФ. ДЖОН ЙОАНИДИС: КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ИЗОЛАЦИЯТА БЕЗ СТРАХ


България не е изключение при налагането на мерки. Главният секретар на Главното мюфтийство в страната Джелал Фаик потвърди пред "Дневник" думите на ръководителя на Националния оперативен щаб, че колективните молитви ще бъдат забранени, като поясни, че все пак джамиите остават отворени за имамите, които поединично пет пъти на ден ще четат призива за молитва езан. 

Все пак мюсюлманите ще имат досег до официални четения на Корана, беседи и песнопения през Youtube канала на Главното мюфтийство. Тържествената вечеря ифтар ще се провежда само в тесен кръг.

Освен това от днес е въведена временна забрана за влизането в България на хора и превозни средства от Република Турция - мярка, която произлиза от опасенията, че заради религиозните празници могат да се очакват масови пътувания от югоизточната ни съседка. Разрешено ще бъда единствено преминаването на тежкотоварни автомобили, транспортни средства със специален режим на движение или превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

В града у нас с най-голяма мюсюлманска общност Кърджали също са взети необходимите мерки, съобщи кментът Хасан Азис пред NOVA. В малките населени места има организация за ограничаване на движението на населението, като органите на реда ще имат отговорността да следят за събирания между семействата. През последната седмица там от Турция са пристигнали около 60 души.

Строгите мерки и съвестното им спазване са от ключово значение, особено имайки предвид ръста в броя на заразените, който Националният оперативен щаб отдава на Великденските празници


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

"Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция и да подкрепи правителството"

Асен Василев: Чакаме 600 млн. допълнителни приходи в НЗОК, трябва да стигнат до лекарите

Бонусът от 1000 лева за медиците на първа линия се запазва