Без колективни вечерни молитви и при затворени джамии: Рамазан започна днес Снимка: © getty images

Днес започна свещеният месец на мюсюлманите Рамазан, но тази година той ще бъде много по-различен от обичайното. Светът се намира под карантина в условията на пандемия и, както християните вече усетиха по Великден, това нямам как да не повлияе на начина, по който хората отбелязват религиозните празници.

Месецът на пост в Исляма традиционно е придружен от колективни вечерни молитви и раздаване на храна, но разпространението на коронавируса няма да позволи тези обичаи да бъдат изпълнени. За пръв път от 1 400 години Свещената джамия в Мека и "Джамията на Пророка" в Медина няма да отворят врати по време на Рамазан, тъй като мерките за социално дистанциране ограничават събиранията. Това ще е тежък удар за по-бедната част от населението, която разчита на раздаването на храна за нуждаещите се след залез.

В Обединените арабски емирства запазват вечерния час, в Египет забраняват всякакви дейности, свързани с Рамазан, а в Турция има четиридневна забрана за напускане на домовете, която може да бъде нарушена само при крайно належащи случаи.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

РЕМДЕСИВИР В КИТАЙ: ИЗТЕКЛИ ДАННИ НА СЗО, РАЗОЧАРОВАНИЕ И -5,3% ЗАГУБА НА GILEAD

ПРОФ. ДЖОН ЙОАНИДИС: КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ИЗОЛАЦИЯТА БЕЗ СТРАХ


България не е изключение при налагането на мерки. Главният секретар на Главното мюфтийство в страната Джелал Фаик потвърди пред "Дневник" думите на ръководителя на Националния оперативен щаб, че колективните молитви ще бъдат забранени, като поясни, че все пак джамиите остават отворени за имамите, които поединично пет пъти на ден ще четат призива за молитва езан.

Все пак мюсюлманите ще имат досег до официални четения на Корана, беседи и песнопения през Youtube канала на Главното мюфтийство. Тържествената вечеря ифтар ще се провежда само в тесен кръг.

Освен това от днес е въведена временна забрана за влизането в България на хора и превозни средства от Република Турция - мярка, която произлиза от опасенията, че заради религиозните празници могат да се очакват масови пътувания от югоизточната ни съседка. Разрешено ще бъда единствено преминаването на тежкотоварни автомобили, транспортни средства със специален режим на движение или превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

В града у нас с най-голяма мюсюлманска общност Кърджали също са взети необходимите мерки, съобщи кментът Хасан Азис пред NOVA. В малките населени места има организация за ограничаване на движението на населението, като органите на реда ще имат отговорността да следят за събирания между семействата. През последната седмица там от Турция са пристигнали около 60 души.

Строгите мерки и съвестното им спазване са от ключово значение, особено имайки предвид ръста в броя на заразените, който Националният оперативен щаб отдава на Великденските празници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023

Русия отваря нови фронтове в Северна Украйна преди втора мащабна офанзива

Алексей Резников прогнозира, че атаката може да съвпадне с 24 февруари

08:14 - 02.02.2023