Бламирането на извънредното заседание е неуважение към Конституцията, смятат от ПП-ДБ Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Отсъствието на ГЕРБ, чийто заместник-председател на Народното събрание е свикал извънредното заседание на депутатите в неделя, показва тяхното неуважение най-вече към промените в Конституцията, които предвиждат контрол на изпълнителната власт дори по време на управление на служебен кабинет.

Това обявиха от ПП-ДБ, които бяха единствената парламентарна група, която се регистрира в пълен състав и при двата опита да бъде даден старт на извънредното заседание.

То беше свикано по тяхно искане, но се провали след като от два опита не беше събран достатъчен кворум, въпреки че служебният премиер дойде в пленарната зала.

"В днешния ден ние видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ към това, че могат да ни извикат всички в неделя, насроченото заседание беше от техния председател. Второто неуважение беше към техния министър-председател, който стоеше сам и чакаше да бъде изслушан. И третото неуважение е към деня на Христо Ботев," каза след бламираното заседание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Но най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати," допълни Петков.

Като първа точка в неделя беше включено гласуване на проекторешението, с което служебният министър на здравеопазването да бъде задължен да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Втора точка беше изслушване на премиера Главчев, след като по-рано тази седмица се разбра, че той се е опитал да промени позицията на България при гласуването на резолюцията за геноцида в Сребреница малко преди вота в Общото събрание на ООН.

"Тези два въпроса, по които ние искахме това извънредно заседание, са изключително важни и навреме трябва да бъдат разгледани. Аз съм убеден, че вторият въпрос е този, който пари под обувките на дамите и господата от ГЕРБ," каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

В деня на извънредното заседание ГЕРБ се събира в Пловдив, за да посрещне председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - водещ кандидат на "Европейската народна партия" прави обиколки из Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024