Блинкен поздрави Радев за решението за оръжие за Киев. От президентството за оръжия не говорят Снимка: © Screenshot

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на нейната самозащита". Това е заявил самият Блинкен на президента на България Румен Радев в телефонен разговор, проведен в петък.

За разговора съобщиха и Държавният департамент на САЩ - кратко и телеграфно, и прессекретариатът на българския президент - в по-дълго съобщение. Приветствието е отразено от Държавния департамент. В съобщението от българска страна реакцията на Блинкен за решението на Народното събрание да ратифицира договора с Украйна за предоставяне на военна помощ отсъства. Темата с Украйна в него е разказана с думите:

"Теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, бяха във фокуса на разговора. Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора."

Решението на Народното събрание бе взето окончателно от парламента същия ден - петък - с внушително мнозинство, като "против" гласуваха само от БСП и "Възраждане". За да влезе ратификацията в сила и България наистина да може да изпрати оръжия на Киев по списъка, предложен от Министерството на отбраната, трябва указ от Румен Радев.

Самият списък е засекретен, но от военното министерство казват, че той включва оръжие и боеприпаси, които фигурират в искането към България от Украйна за военна помощ.

БСП - веднъж от парламентарната трибуна в петък, а след това в нарочно писмо, разпратено и до медиите, настоя Румен Радев да наложи вето. В него социалистите цитират изказвания на българския президент срещу идеята страната ни да изпрати оръжие на Киев.

Другите теми в разговора между Румен Радев и Антъни Блинкен са били енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт.

Държавният глава е споменал възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас - целта е да не се стига до затварянето на "ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им".

Става въпрос за рафиренията на "Лукойл", а дерогацията от ембаргото за внос на суров руски петрол, дадена за България, важи до 2024 г. След това страната ни вече няма да може да внася суровината по море, както вече не могат да го правят останалите страни членки от ЕС. Нефтеното ембарго е част от санкциите на Съюза срещу режима на Владимир Путин в Москва и влезе в сила на 5 декември.

След 5 февруари 2023 г. забраната се разширява - тя обхваща внос и износ на петролни продукти, произведени от руски петрол. България - в лицето на служебното правителство, назначено от Радев, иска да продължи да може да изнася горива, произведени в "Лукойл". Позицията на ЕК обаче е, че това би било нарушение на санкциите и условията на дерогацията, дадена на България.

Румен Радев е говорил пред Блинкен и за "гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата". Президентът е обявил очакването си България да се присъедини към Шенген през 2023 г., "за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет".

Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16: "България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство".

Страната ни вече подписа втори договор със САЩ за доставка на още 8 изтребители F-16. А първите 8, поръчани и платени още през 2019 г., се очакват през 2025 г. Служебният кабинет обаче обяви, че докато започнат да пристигат американските самолети, се търсят и други - които да заместят съветските МиГ-29.

Техният летателен ресурс ще изтече през 2023 г. и засега няма опции за удължаването му без участие на Русия в това. Писмо с искане за оферта бе изпратено от Министерството на отбраната до шведската компания Saab, която произвежда бойните самолети "Грипен".

Освен приветствието за решението за дарение на оръжие от България за Киев, в краткото съобщение от Държавния департамент за телефонния разговор между Блинкен и Радев се казва още, че американският външен министър е подчертал "значението на енергийната диверсификация и реформите в областта на върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023