БНТ изключи филма за Кристиан Таков от празничната си програма

БНТ няма да излъчи документалния филм за покойния юрист Кристиан Таков - "Моралът е доброто", въпреки че е имала такива планове. Управителният съвет на обществената телевизия е взел решение да извади филма от празничната си програма. Това съобщава "Mediapool", като се позовава на извлечение от гласуване на УС на медията, проведено на 11 декември.

"Моралът е доброто" е бил предвиден да се излъчи на 2 януари 2024 г. от 21:30 часа, но това няма да се случи. Вместо него телевизията ще излъчи френско-германският романтичен филм “Влюбеният Айфел" (Eiffel). Към момента няма официален отговор от страна на БНТ за взетото решение.

Изданието прави връзка между решението на ръководството на БНТ и някои от сцените във филма. В част от тях са представени протестите срещу кабинета "Орешарски" след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Генерален директор на БНТ все още е Емил Кошлуков макар неговият мандат да изтече още миналата година. В момента той продължава да заема поста до избирането на нов директор - но такъв конкурс не може да бъде започнат заради поредица от тактически паузи и съдебно дело, което бави процеса.

Преди дни лидерът на "Атака" Волен Сидеров призна, че управленският стаж на Емил Кошлуков, с който той се кандидатира за генерален директор на БНТ преди години, е бил фиктивен. Телевизията на Сидеров - "Алфа", беше издала документа на Кошлуков за 1-годишен стаж като "програмен директор" през 2017 г.

Лидерът на "Атака" твърди, че го назначил формално само за да направи услуга на Бойко Борисов, който му казал, че "Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ".

Освен протестите срещу кабинета "Орешарски" филмът "Моралът е доброто" показва историческите събития от последните десетилетия в България. Той проследява житейския път на доц. Кристиан Таков - преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Лентата на сценариста и режисьор Веселин Диманов потапя зрителя в богатия свят на юриста чрез разказите на широк кръг от негови съмишленици, студенти, приятели и семейството му.

В началото на 2023 г. продукцията беше подложена на цензура - авторът на филма разказа, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети."


"Моралът е доброто" - филм за Кристиан Таков Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024