Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура Снимка: © Дом на киното

Авторът на документалния филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто" се оплака от цензура при разпространението на продукцията.

Веселин Диманов разказва, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети."

Премиерата на филма препълни залата в кино "Люмиер" на 7 ноември - деня, в който изтъкнатият юрист щеше да навърши 57 години. Вече е видян от около 14 хиляди зрители в над 20 населени места.

Няколко месеца по-рано през лятото на 11 юли на Моста на влюбените до НДК се откри изложба с 60 мисли и фотографии на Таков, направени в различни периоди от живота му.

Ето какво пише и Веселин Диманов в социалната мрежа: "Днес получих обаждане от разпространители (не искам да споменавам от кой регион на България, за да не злепоставям тях, защото те имаха желание да излъчат филма), които отказаха да ни пуснат, тъй като кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети. Явно ги притеснява как това би повлияло на зрителите.

Та, ето на – цензурата ни застигна. Въпреки това обаче – гледайте “Моралът е доброто”, защото освен, че е най-успешният документален филм, който България е виждала в киносалоните, е и нещо, което пробужда, а това е мисля най-важното."

В коментарите под поста на Веселин Диманов има коментари, че подобна е съдбата и на “Второто освобождение” и филмът на Светослав Очаров не е пускан в читалища и малки градчета, „защото жителите се страхуват“.

На фона на старателно подбрани архиви "Второто освобождение" проследява периода от есента на 1944 до зимата на 1947, а Светослав Овчаров улавя как постепенно думата „окупация“ изчезва от официалните тогавашни документи и на нейно място остават изрази като „братска съветска помощ“.

„Моралът на доброто“ доближава зрителя до житейския път на Таков - преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на "Софийския университет Св. Климент Охридски", като откроява личността му на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Диманов, който е сценарист и режисьор на филма, показва света на известния общественик чрез архивни кадри и документи, голяма част от които не са били публикувани досега.

Те се редуват с интервюта със семейството му, приятели, колеги и съмишленици, определящи Кристиан Таков като "един от най-светлите герои на българския преход", "радикален, но прав","въплъщение на желанието на цяло едно поколение да види света в България по-справедлив".

"Моралът е доброто" ще има прожекции в Ловеч – Кино Космос от 14.20 часа на 27-ми януари, както и в Силистра, Latona Cinema – Силистра 18:00 часа на същия ден.

Ден по-късно ще може да се види във Враца, Кино Метропол от 18:00 часа и Дупница, Кино
от 14:50 часа.

В чужбина ще има две прожекции също този месец - на 27 януари от 19.00 часа в Женева, Centre Geisendorf и на 28 януари от 14.00 часа в Цюрих, Kino Xenix


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023