Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура Снимка: © Дом на киното

Авторът на документалния филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто" се оплака от цензура при разпространението на продукцията.

Веселин Диманов разказва, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети."

Премиерата на филма препълни залата в кино "Люмиер" на 7 ноември - деня, в който изтъкнатият юрист щеше да навърши 57 години. Вече е видян от около 14 хиляди зрители в над 20 населени места.

Няколко месеца по-рано през лятото на 11 юли на Моста на влюбените до НДК се откри изложба с 60 мисли и фотографии на Таков, направени в различни периоди от живота му.

Ето какво пише и Веселин Диманов в социалната мрежа: "Днес получих обаждане от разпространители (не искам да споменавам от кой регион на България, за да не злепоставям тях, защото те имаха желание да излъчат филма), които отказаха да ни пуснат, тъй като кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети. Явно ги притеснява как това би повлияло на зрителите.

Та, ето на – цензурата ни застигна. Въпреки това обаче – гледайте “Моралът е доброто”, защото освен, че е най-успешният документален филм, който България е виждала в киносалоните, е и нещо, което пробужда, а това е мисля най-важното."

В коментарите под поста на Веселин Диманов има коментари, че подобна е съдбата и на “Второто освобождение” и филмът на Светослав Очаров не е пускан в читалища и малки градчета, „защото жителите се страхуват“.

На фона на старателно подбрани архиви "Второто освобождение" проследява периода от есента на 1944 до зимата на 1947, а Светослав Овчаров улавя как постепенно думата „окупация“ изчезва от официалните тогавашни документи и на нейно място остават изрази като „братска съветска помощ“.

„Моралът на доброто“ доближава зрителя до житейския път на Таков - преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на "Софийския университет Св. Климент Охридски", като откроява личността му на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Диманов, който е сценарист и режисьор на филма, показва света на известния общественик чрез архивни кадри и документи, голяма част от които не са били публикувани досега.

Те се редуват с интервюта със семейството му, приятели, колеги и съмишленици, определящи Кристиан Таков като "един от най-светлите герои на българския преход", "радикален, но прав","въплъщение на желанието на цяло едно поколение да види света в България по-справедлив".

"Моралът е доброто" ще има прожекции в Ловеч – Кино Космос от 14.20 часа на 27-ми януари, както и в Силистра, Latona Cinema – Силистра 18:00 часа на същия ден.

Ден по-късно ще може да се види във Враца, Кино Метропол от 18:00 часа и Дупница, Кино
от 14:50 часа.

В чужбина ще има две прожекции също този месец - на 27 януари от 19.00 часа в Женева, Centre Geisendorf и на 28 януари от 14.00 часа в Цюрих, Kino Xenix


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024