Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза Снимка: © Getty Images

Правителството в Южна Корея опитва почти всичко, за да убеди семействата, че трябва да имат повече деца в опит да предотврати демографска криза в страната.

Идеите им включват различни неща - от субсидиране на жилища за младоженци до финансови стимули. Към тази инициатива вече се включва и бизнесът. Някои предприятия обещават хиляди долари бонуси на тези свои служители, които решат да станат родители.

Корейската строителна група Booyoung предлага на работниците си бонус от 75 хил. долара за всяко родено от тях дете. Допълнителното възнаграждение се дава както на мъжете, така и на жените - без допълнителни условия, разказва изданието "Financial Times" (FT). Това обаче е само един от многото привлекателни стимули, чрез които се опитват да предотвратят демографската криза, която може да доведе до намаляване на работната сила в страната наполовина.

Опитите се дължат на факта, че коефициентът на плодовитост в Южна Корея - средният брой деца, които една жена има през живота си - рязко спада. През 2023 г. той е бил най-ниският в света - 0,72. Прогнозите са, че през тази година той ще спадне до 0,68. Тези данни са далеч под нормите за стабилно население, зададени по критерии от ОИСР*.

"Ако раждаемостта в Корея остане ниска, страната ще бъде изправена пред изчезване", заяви миналия месец председателят на компанията Booyoung Лий Джунг-кеун пред своите служители, предава FT.

Освен бизнеса, обещания за справяне с кризата дават и политическите лидери. Партии от целия политически спектър в Южна Корея обявиха най-различни предложения, които варират от по-щедри жилищни помощи и данъчни облекчения до задължителен отпуск по бащинство и държавни субсидии за програми за замразяване на яйцеклетки.

"Времето изтича. Надявам се всяка правителствена агенция да подходи към проблемите на ниската раждаемост с изключителна решителност", заяви южнокорейският президент Юн Сук Йол през декември.

Последиците от демографската криза вече се усещат. През 2022 г. броят на военнослужещите в страната, където военната служба е задължителна, за първи път спада под 500 хил. души. Университетите и училищата отчитат спад в приема на студенти, а някои детските градини биват превърнати в старчески домове. Миналата година в Южна Корея са продадени повече детски колички за домашни любимци, отколкото за бебета, посочва FT, като цитира свои данни.

"Това, което преживяват хората сега, не е резултат от коефициента на раждаемост от 0,7, а от времето, когато коефициентът на раждаемост беше 1,2. Положението ще се влоши много повече", казва Чой Сеул-ги, изследовател в Корейския институт за развитие.

Икономистите отбелязват, че азиатската държава е изправена пред сериозни фискални предизвикателства, тъй като правителството е принудено да подпомага бързо застаряващото си население. Според Корейския институт по здравеопазване и социални въпроси брутният вътрешен продукт на страната ще бъде с 28% по-нисък през 2050 г., в сравнение с този през 2022 г. Това се дължи на тенденцията, че населението в трудоспособна възраст ще намалее с почти 35% през следващите 25 години.

Според ОИСР 40,4% от южнокорейците над 65 години вече живеят в относителна бедност, което е най-високият процент в страна от развития свят. Тъмните прогнози не свършват до тук - има опасения, че националният пенсионен фонд на страната може да остане без финанси след малко повече от 30 години.

"Южна Корея е изправена пред безпрецедентна криза. Страната скоро ще започне да изпитва отрицателен растеж, тъй като населението ѝ намалява. Ще възникнат сериозни социални проблеми, свързани със здравното осигуряване, държавните пенсии, образованието и военните кадри", посочва О Сук-тае, икономист от Сеул.

Според правителствената статистика младите хора се сблъскват и с нарастващи разходи, свързани с висшето образование и за жилища.

Всички тези проблеми са и част от причината корейските компании да се активизират, а някои от тях отчитат и успехи. Гигантът в търговията на дребно Lotte вече се похвали, че след въвеждането на задължителни програми за отпуск по майчинство и бащинство през 2012 г. раждаемостта сред служителите му е повече от две. Служителките на Lotte имат право на две години отпуск по майчинство в допълнение към тримесечния отпуск, който е гарантиран от държавата.

Експертите обаче предупреждават, че финансовите стимули невинаги са били ефективни. Между 2006 и 2023 г. Южна Корея е похарчила 270 млрд. долара за подобни политики, които включват различни видове финансиране и субсидиране за отглеждане на деца.

Роля играят и обществените нагласи, които пречат на жените да градят кариера и същевременно да създават семейство.

"Ако имам дете, това ще означава само още повече спорове, защото животът ми ще се сведе до гледане на деца и домакинска работа. Трябваше да избирам между кариерата си и детето.", споделя пред изданието Юн Со-юн, 41-годишна учителка от Сеул.

Колкото и забележителен да е стимулът от 75 хил. долара на Booyoung, той не е дори половината от това, от което Юн казва, че би имала нужда: "Майка ми иска да имам дете, затова й казах на шега, че ако ми даде 200 000 долара, тогава ще родя".


*ОИСР - Организация за икономическо сътрудничество и развитие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024