Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че подава оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане начело на кабинета, докато не бъде избран негов наследник.

"Много е тъжно да се откажеш от най-хубавата работа на света, но такова е положението", каза той само часове след като опита да укрепи позицията си и да избегне растящия натиск да се оттегли.

Сега Джонсън призна, че "вече е ясно каква е волята на парламентарната група" и тя е да бъде избран нов министър-председател.

До седмица ще бъде обявен графикът, по който ще вървят двете процедури за смяна на Джонсън.

Решението му да се оттегли дойде минути, след като новоназначеният му министър на финансите на Великобритания Надим Захауи публикува писмо, с което призовава за оставката му.

Изненадващата атака на Захауи се оказва предварително подготвена - той твърди, че още вчера е поставил въпроса за оставката на Джонсън пред самия него, защото "има само една посока, в която нещата се насочват, и той трябва да се оттегли с достойнство".

"От уважение и с надежда, че той ще послуша думите на приятел от 30 години, запазих този съвет в конфиденциалност. С болка в сърцето установявам, че той не ме послуша и продължава да подрива невероятните постижения на правителството. Но държавата заслужава управление, което не е просто стабилно, а работи и с почтеност", пише министърът.

Надим Захауи беше назначен в кабинета по спешност вечерта на 5 юли, след като Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид напуснаха в знак на протест срещу лидерството на Борис Джонсън. Действията им бяха последвани от цяла вълна на оставки от зам.-министри и парламентарни секретари, които демонстрираха, че партията е оттеглила доверието си от своя премиер.

Формалният повод за напрежението е опитът на Джонсън да се опази "чист" от репутационни щети след пиянски скандал на посочения от него зам.-председател на парламентарната група Крис Пинчър, обвинен в сериен сексуален тормоз срещу депутати и сътрудници на Консервативната партия.

Писмото на Захауи беше публикувано часове, след като снощи Борис Джонсън обяви, че няма намерения да подаде оставка и уволни един от ключовите министри и фактори в партията Майкъл Гоув заради това, че не е проявил лоялност към него.

Атаката на Захауи беше последвана и от още една оставка - на Мишел Донелан, която стана министър на образованието на 5 юли.

В своите мотиви тя казва, че също е помолила Борис Джонсън да се оттегли "в името на държавата и партията, които са по-важни от един човек".


"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин