Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че подава оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане начело на кабинета, докато не бъде избран негов наследник.

"Много е тъжно да се откажеш от най-хубавата работа на света, но такова е положението", каза той само часове след като опита да укрепи позицията си и да избегне растящия натиск да се оттегли.

Сега Джонсън призна, че "вече е ясно каква е волята на парламентарната група" и тя е да бъде избран нов министър-председател.

До седмица ще бъде обявен графикът, по който ще вървят двете процедури за смяна на Джонсън.

Решението му да се оттегли дойде минути, след като новоназначеният му министър на финансите на Великобритания Надим Захауи публикува писмо, с което призовава за оставката му.

Изненадващата атака на Захауи се оказва предварително подготвена - той твърди, че още вчера е поставил въпроса за оставката на Джонсън пред самия него, защото "има само една посока, в която нещата се насочват, и той трябва да се оттегли с достойнство".

"От уважение и с надежда, че той ще послуша думите на приятел от 30 години, запазих този съвет в конфиденциалност. С болка в сърцето установявам, че той не ме послуша и продължава да подрива невероятните постижения на правителството. Но държавата заслужава управление, което не е просто стабилно, а работи и с почтеност", пише министърът.

Надим Захауи беше назначен в кабинета по спешност вечерта на 5 юли, след като Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид напуснаха в знак на протест срещу лидерството на Борис Джонсън. Действията им бяха последвани от цяла вълна на оставки от зам.-министри и парламентарни секретари, които демонстрираха, че партията е оттеглила доверието си от своя премиер.

Формалният повод за напрежението е опитът на Джонсън да се опази "чист" от репутационни щети след пиянски скандал на посочения от него зам.-председател на парламентарната група Крис Пинчър, обвинен в сериен сексуален тормоз срещу депутати и сътрудници на Консервативната партия.

Писмото на Захауи беше публикувано часове, след като снощи Борис Джонсън обяви, че няма намерения да подаде оставка и уволни един от ключовите министри и фактори в партията Майкъл Гоув заради това, че не е проявил лоялност към него.

Атаката на Захауи беше последвана и от още една оставка - на Мишел Донелан, която стана министър на образованието на 5 юли.

В своите мотиви тя казва, че също е помолила Борис Джонсън да се оттегли "в името на държавата и партията, които са по-важни от един човек".


"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени