"Деветте живота" на Борис Джонсън явно приключиха - британският премиер е изправен пред реална заплаха да приключи предсрочно като лидер на Консервативната партия и правителствен ръководител.

Този път провалът му не е свързан с трудния Brexit, проспиването на Covid-пандемията през 2020 г., интригите около бившия му най-доверен съветник Доминик Къмингс, скандала с незаконните партита на "Даунинг стрийт" по време на пълния локдаун, или серията от загуби на частичните парламентарни избори през юни 2022.

Катастрофата на Джонсън е провокирана от секс скандал, издържан в "традициите" на британската политическа "къща от карти".

Само за няколко часа правителството му беше разтърсено от оставките на двама от най-важните му членове - министрите на финансите Риши Сунак и на здравеопазването Саджид Джавид (също бивш финансов министър), последвани от трима зам.-министри, петима парламентарни секретари и още няколко души извън парламентарната група.

Джонсън, който оцеля с не съвсем убедително мнозинство от 211 на 148 гласа при вътрешнопартиен вот на недоверие в началото на юни 2022 г., формално е "застрахован" срещу нова процедура поне за още една година.

Ако в партията обаче се съберат достатъчно писма от депутати, които изрично настояват за оставката му, позицията му като министър-председател и партиен лидер ще бъде тотално компрометирана.

В основата на този скандал стои една пиянска нощ в клуба "Карлтън" и доста неуспешни опити за измъкване на Борис Джонсън от отговорност за старите му кадрови грешки.

На 29 юни депутатът от Консерваторите Крис Пинчър е забелязан в "изключително нетрезво състояние" в частен клуб на партията. Само преди няколко месеца Пинчър е назначен на ръководна позиция в парламентарната група, от която следи за дисциплината по време на гласувания. Скандалът, последван от твърдения, че той е опитал да опипва двама мъже в клуба, го принуждават да подаде оставка от поста.

В продължение на няколко дни британските медии не спират да вадят все повече и все по-сериозни сигнали за това, че инцидентът в "Карлтън" всъщност не е единично събитие, а е поредният случай на злоупотреба от страна на Пинчър.

Няколко журналистически разследвания разкриват, че в продължение на години Консервативната партия е знаела и премълчавала за неадекватното поведение на депутата спрямо колеги-мъже - депутати от собствената му група и от опозицията, активисти в избирателния му район и др.

Според една от статиите в Mail on Sunday - Пинчър е трябвало да бъде спрян от своя сътрудничка, след като е започнал да прави сексуални намеци на млад мъж по време на годишна конференция на Консервативната партия.

Последните оплаквания от него датират от декември 2021 и юни 2022 г. - отново подадени от анонимен депутат от торите, според Independent.

Историята донякъде напомня на сериала "A Very English Scandal" с Хю Грант, който разказваше за истинските съдебни драми с бившия лидер на Либералната партия във Великобритания Джеръми Торп, съден за опит да ликвидира свой бивш интимен партньор във времена, в които хомосексуалните връзки са преследвани от закона.

Борис Джонсън е бил наясно с проблемите на Крис Пинчър поне от 2019 г., когато като министър на външните работи е информиран за недопустимото му поведение от администрацията - по това време Пинчър е част от политическите назначения в министерството.

Потвърждение за това, че Джонсън е знаел за сексуалната невъздържаност на колегата си, идва и от бившия му съветник Доминик Къмингс, който описва как премиерът е правил шеговити изказвания по този повод ("Pincher by name, pincher by nature" - игра на думи с фамилията Pincher, която може да се преведе и като "щипало / човек, който пощипва").

Медийната стратегия на Джонсън обаче е да инструктира подчинените си да отричат твърденията, че той е имал информация за проблемите с Пинчър.

Вечерта на 5 юли Риши Сунак и Саджид Джавид първи напускат кабинета на Джонсън в координирана акция. Двамата заявяват, че не смятат, че премиерът е способен да управлява компетентно или в името на националния интерес.

"За мен стана ясно, че подходите ни се различават фундаментално твърде много. Обществеността с право очаква управляващите да се държат почтено, компетентно и сериозно. Осъзнавам, че това може да е последната ми министерска позиция, но вярвам, че тези стандарти заслужават да се борим за тях, затова напускам", пише Риши Сунак в своето писмо.42-годишният финансов министър е сред най-често спряганите имена на потенциални нови лидери на Консервативната партия в последните месеци - проблемът при него е, че той също беше замесен в скандала с незаконните партита на "Даунинг стрийт".

Ако мнозинството от консервативните депутати не събере достатъчно гласове, за да притисне Борис Джонсън към оставка, има и втори вариант - Лейбъристите да свалят цялото правителство с вот на недоверие през парламента и да се стигне до предсрочни избори. Този сценарий обаче е по-слабо вероятен.

Ако изтичането на кадри от правителството не спре, това също може да принуди Джонсън да се оттегли, за да спре хаоса.

Това, което засега крепи Борис Джонсън, е лоялността на част от партията и липсата на сигурен механизъм за директното му отстраняване.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024