Борислав Сарафов: Прокуратурата е нагазила дълбоко в политическото блато

Заместник -главният прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов изпрати до БТА позиция, с която се разграничава категорично от действията на прокуратурата около т. нар. атентат срещу Иван Гешев. Текстът дава и яснота по въпроса за "израелския експерт" по взривовете и е в отговор на първото интервю на самия Гешев от 1 май насам, дадено на БНТ от Ню Йорк, САЩ, където се оказа на посещение.

Публикуваме пълната позиция на Сарафов:

Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление.

Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата.

Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор.

Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев.

Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.

Какво каза Иван Гешев на седмия ден и как се стигна дотук?

От 1 май, когато беше съобщено за взрив край кортежа на Гешев по пътя Самоков - София, до петък - 5 май, се разпространяваше версията, че в колата на главния прокурор са били и членове на семейството му. Това не беше опровергано нито от самия него, нито от разследващите, а и Сарафов направи изявления в този смисъл публично. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обаче опроверга тази версия в парламентарния контрол. Той каза още, че не му е известно кой е "израелският експерт", за когото отново Сарафов съобщи, че е бил на местопроизшествието и е оценил опасността от взрива, разследван като терористичен акт от прокуратурата. Но от думите на министъра се разбра, че този човек е кацнал в София час и половина преди самата експлозия.

След тази история Гешев продължи да мълчи, а Борислав Сарафов обясни, че е бил "подведен" и се извини за версията със семейството, което се оказа, че не е пътувало с главния прокурор.

Самият Гешев пред БНТ на седмия ден от атентата, в интервю, дадено от Ню Йорк, където се оказа на необявено никъде посещение, заяви, че до недоразумението с кого е пътувал в колата се е стигнало, след като той неформално си е писал съобщения със журналисти. Казал им, че се притеснява за децата си, а не, че те са били в автомобила, е неговата версия. Последвали "медийни спекулации".

По темата с "израелския експерт" Гешев заяви, че "който трябва, знае кой е" и се доверява повече на него, отколкото на министър Демерджиев. Главният прокурор съобщи още, че не знае как тече разследването, не го наблюдава и "като главен прокурор нямам право да получавам информация", но вярва, че разследващите трябва и ще привлекат меджународни експерти, с които да работят съвместно по случая.

Иван Гешев проговори след взрива. За да пита вътрешния министър "откъде има информация"

Как МВР "умножи по нула" версиите на прокуратурата за взрива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024