Борисов смъмри депутатите за липсата на кабинет. Готов е да даде "последен шанс" на ПП-ДБ Снимка: © Screenshot
  • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака пред депутатите в пленарната зала, че все още парламентът не е излъчил правителство.
  • Въпреки че задачата за това се пада именно на ГЕРБ като първи мандатоносител, той призова народните представители "да поемат отговорност".
  • По думите му редовен кабинет с втория мандат не може да има. Такъв е невъзможен и с третия мандат.
  • Борисов се върна на позицията си от преди няколко дни за общ кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ и е склонен да даде на коалицията "последен шанс".

Докато депутатите изслушваха служебните министри в редовния петъчен парламентарен контрол, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да прекъсне за кратко процедурата, за да смъмри народните представители по въпроса за липсата на редовен кабинет.

От парламентарната трибуна с порицаващ тон Борисов се оплака, че днес е можело да бъдат изслушвани министри, излъчени от този парламент, вместо такива, назначени от президента Румен Радев. Той за пореден път призова депутатите "да поемат отговорност" за съставянето на правителство, въпреки че в момента тази задача се пада именно на ГЕРБ като първи мандатоносител

"Ние трябва да носим отговорност за еврофондове и граници. Ние си тупаме парламентарно време. Ще изберем едни проформа комисии без председатели, ще убием и днешния ден и ще се видим чак другата сряда, а иначе задаваме въпроси (на служебните министри) да ни отговорят. От преди месец сме тук. Тук трябва да стоят други министри", заяви Борисов.

Той поиска депутатите "да се вземат в ръце" и да "съставим правителство", тъй като ситуацията в момента била абсурдна. Кратката му реч си спечели аплодисменти единствено от представители на неговата парламентарна група. Лидерката на БСП Корнелия Нинова не беше особено впечатлена от казаното и излезе на пленарната трибуна, за да припомни на Борисов, че това, за което призовава, зависи единствено от него.

"Не се опитвайте да прехвърляте отговорността на останалите. Изяснете за себе си, за ГЕРБ, какво предлагате, защото загубихте един месец на държавата в шикалкавене…Наистина губим времето на държавата. Най-малкото вие трябва да апелирате "дайте да направим правителство". (Кажете) какво предлагате, но ясно и точно", апелира Нинова.

Тя поиска от ГЕРБ да бъдат по-категорични в предложенията си и да изяснят приоритетите си, около които останалите да се обединят.

Депутатът от ПП-ДБ Николай Денков, който е и евентуален кандидат-премиер на кабинет с втория мандат, също призова от пленарната трибуна за действия. Неговите думи бяха насочени към формирането на парламентарни комисии в най-кратък срок, за да може Народното събрание най-накрая да започне работата си. Без сформирани комисии дейността по приемането на всички ключови законопроекти и реформи на практика не може да започне.

В търсене на формулата за редовен кабинет

В момента процедурата по избор на правителство е на ниво първи мандат и задачата за съставяне на такова се на ГЕРБ като победител в изборите на 2 април. До момента обаче лидерът на партията дава многозначни послания по въпроса. Борисов първо подходи към съставянето на общ кабинет с ПП-ДБ, а след това се отказа от тази идея, когато разбра, че новата коалиция не е склонна да включи министри от партията му в плановете си за властта в втория мандат. От изборите насам ПП-ДБ не отстъпва от позицията, че подкрепа за първи мандат няма да даде.

В петък - само два дни, след като се отказа от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), Борисов отново видя възможност за правителство между двете най-големи парламентарни групи.

Във вече превърналия се в традиция сутрешен брифинг от кулоарите в парламента, той постави ултиматум пред новата коалиция и каза, че тя трябва да избира между няколко варианта: стабилно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, някакво управление за три месеца или отиване на нови избори.

По думите на Борисов от вчерашните срещи, които партията му проведе с ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН), е станало ясно, че правителство с втория мандат не може да има.

"Вероятността е нула. Илюзиите на колегите от ПП-ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат", заяви той.

В четвъртък партията на Борисов започна разговори с останалите парламентарни групи, а самият той обяви, че коалиция с ПП-ДБ "няма да правим" и ще приложи "същата тяхна коварна хватка". Новата му позиция е около идеята му за "кабинет от личности", който да поеме управлението на страната за конкретен период, а изглежда Борисов иска той да бъде реализиран и с помощта на ПП-ДБ.

"Правилен подход е да продължим разговора си с тях. Тук не е важно дали те, дали ние. Думичката е заедно, защото само това спасява България от пропастта", изтъкна той.

Лидерът на ГЕРБ отново се похвали, че партията му е единствената, която искала да работи с новата коалиция. Той категорично отхвърли възможността кабинет да бъде съставен с третия мандат. По думите му, това е "невъзможно".

"Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност, нелогичност и неразбиране на това, че със 64 депутати няма как да ви дадем абсолютната власт", коментира Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024