Борисов се оказа оптимист за преговори след условията на "Промяната"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов видя положителен резултат от пресконференцията на "Продължаваме промяната", въпреки че лидерите ѝ отказаха да участват в преговори с него.

Според Борисов - законовите предложения на ПП, които Кирил Петков и Асен Василев са готови да подкрепят, са сигнал, че "има теми, по които контактните групи могат да постигнат решения".

"Предложих лидерите да се дръпнем. Ако искат да са в управлението, нека бъдат, но ще изпълняват обща програма", беше коментарът му.

Борисов все пак разкритикува ПП за това, че отказват да отговорят безусловно дали са готови да подкрепят военната помощ за Украйна и че правят ход назад от закупуването на втората серия изтребители F-16.

В изненадващо "кротък" тон спрямо Румен Радев той заяви, че не можел да се "сърди" на президента заради предпочитанията му към "марката" Gripen, но държи "втората част на ескадрилата трябва да е такава, която трябва да е като първата" - т.е. F-16.

Само преди 5 години ГЕРБ беше твърдо против всякакви опити на Радев през служебния му кабинет да прави уговорки с Швеция за бойни самолети - в 44 Народно събрание беше свикана цял аанкетна комисия, която уличи в корупция държавния глава и екипа му заради декласирането на офертата за F-16.

Критика отправи и към идеята на Асен Василев, че е възможно да се задържи до 3% бюджетен дефицит при увеличаване на социалните разходи.

Бойко Борисов реши и да се разграничи (колебливо) от "Възраждане" като потенциален коалиционен партньор, като намекна, че дължи тази позиция на чуждестранните партньори на ГЕРБ.

"Разбирам да ни приписват "Възраждане" - те имат своите достойнства, но ние по никакъв начин... ПП твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата, а посолствата са преките избраници на тези държави. Аз се съобразявам с партньорите си и в Брюксел и Вашингтон, с ЕС и НАТО. За тях тема номер 1 е войната в Украйна и всичко различно от това са празни приказки", каза Борисов.

Той обяви, че "уважава" Костадин Костадинов като лидер на партията и нейните избиратели, но "нашата пъпна връв е вързана с евроатлантическите партньори".

"Мога да понеса всякакви удари, но не мога да понеса такъв", обяви той.

Не стана ясно как ГЕРБ не си представя съюз с Костадинов, след като допусна "Атака" на Волен Сидеров като коалиционен партньор през 2017 г. в третото правителство на Борисов.

Дори в разграничението си от Костадинов заради "сатанизирането на медиите" като "Дневник", "Капитал", "Клуб З", Борисов намери за уместно да удари по ПП, които за първи път успяха да въведат ред при журналистическите въпроси на пресконференцията си и не допуснаха хора като Симон Милков или Николай Караниколов да изпреварват всички репортери от легитимни медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024