Борисов се оказа оптимист за преговори след условията на "Промяната"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов видя положителен резултат от пресконференцията на "Продължаваме промяната", въпреки че лидерите ѝ отказаха да участват в преговори с него.

Според Борисов - законовите предложения на ПП, които Кирил Петков и Асен Василев са готови да подкрепят, са сигнал, че "има теми, по които контактните групи могат да постигнат решения".

"Предложих лидерите да се дръпнем. Ако искат да са в управлението, нека бъдат, но ще изпълняват обща програма", беше коментарът му.

Борисов все пак разкритикува ПП за това, че отказват да отговорят безусловно дали са готови да подкрепят военната помощ за Украйна и че правят ход назад от закупуването на втората серия изтребители F-16.

В изненадващо "кротък" тон спрямо Румен Радев той заяви, че не можел да се "сърди" на президента заради предпочитанията му към "марката" Gripen, но държи "втората част на ескадрилата трябва да е такава, която трябва да е като първата" - т.е. F-16.

Само преди 5 години ГЕРБ беше твърдо против всякакви опити на Радев през служебния му кабинет да прави уговорки с Швеция за бойни самолети - в 44 Народно събрание беше свикана цял аанкетна комисия, която уличи в корупция държавния глава и екипа му заради декласирането на офертата за F-16.

Критика отправи и към идеята на Асен Василев, че е възможно да се задържи до 3% бюджетен дефицит при увеличаване на социалните разходи.

Бойко Борисов реши и да се разграничи (колебливо) от "Възраждане" като потенциален коалиционен партньор, като намекна, че дължи тази позиция на чуждестранните партньори на ГЕРБ.

"Разбирам да ни приписват "Възраждане" - те имат своите достойнства, но ние по никакъв начин... ПП твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата, а посолствата са преките избраници на тези държави. Аз се съобразявам с партньорите си и в Брюксел и Вашингтон, с ЕС и НАТО. За тях тема номер 1 е войната в Украйна и всичко различно от това са празни приказки", каза Борисов.

Той обяви, че "уважава" Костадин Костадинов като лидер на партията и нейните избиратели, но "нашата пъпна връв е вързана с евроатлантическите партньори".

"Мога да понеса всякакви удари, но не мога да понеса такъв", обяви той.

Не стана ясно как ГЕРБ не си представя съюз с Костадинов, след като допусна "Атака" на Волен Сидеров като коалиционен партньор през 2017 г. в третото правителство на Борисов.

Дори в разграничението си от Костадинов заради "сатанизирането на медиите" като "Дневник", "Капитал", "Клуб З", Борисов намери за уместно да удари по ПП, които за първи път успяха да въведат ред при журналистическите въпроси на пресконференцията си и не допуснаха хора като Симон Милков или Николай Караниколов да изпреварват всички репортери от легитимни медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022