Борисов ще пропусне преговорите за кабинет, препоръча на Габриел да смени финансовия министър Снимка: © ScreenShot

Лидерът на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Бойко Борисов няма да участва в разговорите за кабинет, като остави те да бъдат водени от преговорния екип начело с Мария Габриел. От ГЕРБ бяха готови преговорите са започнат още в петък, но отправената от ПП-ДБ покана е за разговори в събота, 9 март.

"Аз съм трогнат от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи и ако го усети, че може да го прави и е убеден, да се съгласи да стане премиер, " каза Борисов.

На въпрос дали на преговорите ще се обсъждат имена на министри Борисов видимо се разгневи и отговори, че за първи път разбира, че "министрите са второстепенни в управлението на страната" заради искането на ПП-ДБ първо да бъдат обсъдени смените в регулаторите.

"Защо първо не сменихме регулаторите, а сменихме констуцията? Значи министрите нямат значение?", попита на свой ред Борисов и излезе с контрапредложение на партньорите в управлението.

"Ето една оферта тогава: ГЕРБ взема всички министри, даваме им Външно министерство и съответно да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора," предложи Борисов.

Борисов отново заяви, че настоящият финансов министър няма място в кабинет с премиер Мария Габриел.

"Аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Мария Габриел може да работи с него да остане," каза Борисов като няколко пъти повтори, че това е неговото разбиране, но решението ще вземе Габриел.

Тя трябва да каже и с кои от останалите министри ще продължи да работи, но предложението двете формации във властта да имат равен брой министри остава, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обясни още, че партията му не контактувала с ДПС по време на преговорите, "за да няма шум в системата" и предупреди ПП да не се сближават с БСП.

"Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупреди, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и няма да дели регулаторите," възмути се Борисов след като министърът на икономиката подари на Корнелия Нинова букет червени рози в парламента.

Бившият премиер коментира и пътната карта за газопровода "Турски поток" и изтеклите нови документи, които показват, че България е нарушавала собственото си законодателство в периода 2018 - 2020 година, за да обслужи руски интереси.

"Аз се гордея с това, че успях да запазя България на газовата карта. Аз се гордея, че единственото печелившо предприятие в България е "Балкански поток". В момента тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, Унгария, Австрия, Северна Македония и това са дължи само на построението от нас," похвали се Борисов.

Преди дни изтекли документи показаха, че България е нарушавала собственото си законодателство в периода 2018 - 2020 година, за да реализира проекта „Турски поток“ през територията си. Това е газопроводът, който позволява на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна в транзита на природен газ, преди да започне пълномащабната война на нейна територия в началото на 2022 г.

Изтеклите документи са от пощата на Евгений Зобнин, който е помощник на руския политик и съветник на Путин - Александър Бабаков.

Бабаков който е уличаван в няколко корупционни скандала и е сред санкционираните от ЕС руснаци. Данните от кореспонденцията бяха извлечени първо от мрежата InformNapalm - доброволческа група, която започва работа в отговор на руската инвазия, и са разкодирани от българска онлайн общност от експерти BgElves.

Според документите още от 2017 г. са разработвани различни схеми, така че "Газпром Експорт" да поеме контрол върху „Турски поток“, а "Газпромбанк" да го финансира, но да се запази формалният победител в търга за строежа, проведен от "Булгартрансгаз" - това беше саудитският консорциум "Аркад".

Оттам се появи и безследно изчезналата "пътна карта" на проекта.

Документът описва цялата схема, с която руснаците са се внедрили в "Аркад" и са поели пълен контрол върху проекта, с уговорката, че "Булгартрансгаз" няма да разваля договора и да провежда нова обществена поръчка за обект, струващ 3 милиарда лева.

Нов теч на данни за "Турски поток": Коя е "Синтера" и как руснаците поеха проекта на ръчно управление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024