Борисов за поискания му имунитет: Трябва да си сляп да не виждаш целта - да няма правителство Снимка: © Screenshot

"Аз бях без имунитет 2 години. Защо сега? Целта е да няма правителство. Ясно и точно. Трябва да си сляп да не го виждаш".

Така бившият премиер Бойко Борисов реагира на новината от снощи, че Софийската градска прокуратура иска от главния прокурор Иван Гешев да свали имунитета му. Поводът е разследването на т.нар. случай "Барселонагейт". Лидерът на ГЕРБ за пореден път отрече да има имот в Испания. Заяви и че няма да сдаде имунитета си доброволно, ако бъде официално внесено такова искане от Иван Гешев.

Борисов припомни и другите събития от вторник - твърдения на председателя на ДАНС Пламен Тончев, че при правителството на Кирил Петков е имало теч на секретни данни, и на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за съмнения при плащанията за украински бежанци в същия период. Борисов отдаде и тези "разкрития" на целта да няма редовно избран кабинет. Шансът за правителство в момента е с втория мандат на ПП-ДБ и подкрепа от ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ наистина нямаше имунитет в последните 2 години, в които вече не е на власт, защото в предишните парламенти след 2021 г. не беше народен представител - сам се отказваше от мандат. Това значи, че е имало никаква пречка прокуратурата да води разследвания срещу него. Затова и няколко пъти Борисов зададе "реторичния въпрос защо сега".

Един от отговорите му беше, че моментът е избран, след като беше приет законът за контрол и възможност за разследване на главния прокурор - като част от буксуващата от години и благодарение на ГЕРБ съдебна реформа, за която настояваше Демократична България, а след това и ПП. "Платих цената на съдебната реформа", каза днес Борисов.

Бившият премиер подреди в поредицата от събития, обясняващи целта на атаките и срещу него, и срещу ПП, действията на бившия депутат от ПП Радостин Василев, който изнесе запис от партийно заседание, станал повод за "замразяване" на преговорите за кабинет. Лидерът на ГЕРБ припомни, че същият Василев е със свален имунитет от прокуратурата, но след това е получил охрана от МВР. "Някой си дава имунитета и му назначават охрана", каза лидерът на ГЕРБ по повода.

На въпрос за позицията на ДПС, че е против "кабинет на рамбовците" от ПП и думи от вторник на лидера Мустафа Карадайъ как имало "пълзящ преврат и фашизъм", Борисов заяви, че не може да говори за движението, защо не е разговарял с тях.

"Преди седмица говорихме, че трябва да има правителство на всяка цена, че те (ДПС) трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционна реформа", припомни той.

Кой кой е в тайните служби и те ли ще съборят нероденото правителство?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024