Божанов: Най-правилно е Митрофанова да не бъде канена в НС, това ще превърне деня в цирк Снимка: © Screenshot/Nova

Руският посланик Елеонора Митрофанова не трябва да бъде канена на първото заседание на 48-ото Народно събрание, за да не се стига до превръщането на първия ден на новия парламент "в един театър". Такава позиция изрази депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов в интервю пред bTV.

Според него има достатъчно институционални аргументи тя да не бъде канена като гост на събитието като например факта, че Русия е обявила България за "вражеска страна".

"Най-правилно е Митрофанова да не бъде канена, защото в българското Народно събрание депутатите да излизат, защото някой бил някъде - ще превърне деня в цирк. А това е много важен ден за тази институция", коментира Божанов.

Във вторник казусът с поканата на руската посланичка доведе до разделение сред парламентарно представените партии. От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се обявиха "против" присъствието на Митрофанова на първото заседание на новия парламент, докато БСП и "Възраждане" не видяха проблем в това. Представителите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" не заеха позиция.

В сряда обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде знаци, че вече е на друго мнение и дори каза, че депутатите му няма да влязат в парламента, ако "г-жа Митрофанова дойде".

Партиите пак ще обсъждат дали да поканят Митрофанова на откриването на 48-ото НС

Божанов определи позицията на ГЕРБ като "лъкатушене по темата" и изтъкна факта, че на 6 септември кметът на Пловдив, издигнат от партията на Борисов, покани руската посланичка по време на тържествена церемония по случай Деня на Съединението.

Депутатът от "Демократична България" каза още, че от обединението нямат проблем да гласуват "с ГЕРБ и с други политически сили" по общи теми като тези, свързани с осъждането на руската война в Украйна. Той обаче подчерта, че, въпреки че това е "важна моментна тема", евроатлантическите ценности, с помощта на които ГЕРБ се опитва да състави ново правителство, не се изчерпват до позиция за Украйна.

"Първата евроатлантическа ценност е върховенството на закона и равното му прилагане. По тази тема ГЕРБ продължават да дават сигнали, че не са разбрали проблема", допълни Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024