Божков срещу Домусчиев: Тезите и въпросите без отговор (обзор)

Васил Божков публикува в профила си във "Фейсбук" Божков публикува паметна записка: Твърди, че е подписана от Кирил Домусчиев , подписана от него и от Кирил Домусчиев - собственик на "Нова Броудкастинг Груп" и на футболния "Лудогорец", както и председател на КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България). Бележката, написана на ръка, представлява гаранции за 10-годишен договор за реклама на стойност 20 милиона лева с няколко специални клаузи.

Бизнесменът с интереси в хазарта твърди, че записката е от среща в кабинета на Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. По думите му, тя е била осъществена "под натиска на премиера Бойко Борисов и Влади Горанов (б.а. - финансовият министър Владислав Горанов)". Последните двама все още не са коментирали случая, но собственикът на „Нова Броудкастинг Груп“ Домусчиев отговори на Божков с жалба срещу bTV на паметната записка.

Какво твърди Васил Божков?

Паметната записка, написана на ръка и подписана от Домусчиев и Божков на дата 10 юли 2019 г., съдържа споразумение за 10-годишен договор за реклама на лотарийните игри в Нова ТВ на обща стойност 20 000 000 лв. без ДДС, и "компенсация в размера на загубените договори" (вкл. към Лудогорец), ако се стигне до загуба на други рекламодатели в хазарта.

В замяна на това Домусчиев се ангажира за "пълен съпорт в ДКХ (Държавна комисия по хазарта) с цел регулиране бизнеса и спазване на законите на РБ".

"По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС", твърди Божков.

"Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции в България и Европа", написа бизнесменът, срещу когото е издадена международна заповед за арест.

Отговорът на Домусчиев: Жалба срещу bTV

Собственикът на „Нова Броудкастинг Груп“ и „Лудогорец“ потвърди истинността на записката с публикация в своя „Фейсбук“ профил.

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен", пише Домусчиев.

Той посочва обаче, че "публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза".

На тези твърдения Васил Божков публикува договорите на лотарията с Нова ТВ от два договора за покупка на телевизионно време в Нова ТВ, с които показва, че през 2018 г. компаниите му са плащали малко над 8 милиона лева за реклама, докато две години по-късно цената става 20 млн. лв. с 10-годишно обвързване и 3-годишно предизвестие за прекратяване на отношенията.

Кирил Домусчиев заявява публичното си намерение да сезира Комисията за защита на конкуренцията заради договор, подписан между bTV Media Group и Българския спортен тотализатор за реклама. Информацията за него беше публикувана през сайта "Блиц" в понеделник, като се твърдеше, че Тотото е закупило програмно време в националната медия "без търг" през 2016 г. Според статията - използвано е изключение в Закона за обществените поръчки, според което публични структури могат да сключват договори за медийни услуги без предварителна процедура по избор на изпълнител.

"Добавям само, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор. От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”. Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания от страна на частна е недопустимо и скандално. Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", пише още Домусчиев в профила си.

Компанията "Адванс Медия Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви стана собственик на 100% от акциите на "Нова Броудкастинг" през май 2019 г., след като подписа договор с MTG три месеца по-рано. Сделката беше разрешена от КЗК въпреки съмненията в засилване на господстващото положение на медийната група на рекламния пазар.

bTV Media Group се намира в процес на продажба като част от пакетна сделка между досегашния собственик Central European Media Enterprises и чешкия милиардер Петр Келнер (собственик на Telenor Bulgaria чрез PPF Group и неуспешен кандидат за покупката на Нова ТВ от MTG през 2018 г.). Процедурата все още не е преминала одобрение в Комисията за защита на конкуренцията.

Междувременно зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов (Минстрой) обяви, че е внесъл искане за изключване на компаниите, свързани с Васил Божков, от конфедерацията на големите работодатели заради това, че имат данъчни и осигурителни задължения. В ефира на Нова ТВ Вълканов обяви, че КРИБ вече е прекратила членството на фирмите на арестуваните бизнесмени Миню Стайков и Николай Банев на същото основание.

В КРИБ членуват "Националната лотария", "Ню Геймс" и "Нове холдинг".

В какъв контекст може да се разглежда паметната записка?

Кирил Домусчиев не коментира нищо повече от детайлите по споразумението - включително въпроса какво би представлявал "съпорта" в хазартния регулатор и каква е неговата лична роля при поемането на подобен ангажимент. Това е въпрос, който остава без отговор.

Любопитна е клаузата от споразумението между Божков и председателя на КРИБ, което гласи: Ако Нова ТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в Нова ТВ или в „Лудогорец“.

Възможно е тази точка да е "застраховка" срещу евентуално прекратяване на договора за спонсорство на футболния клуб на Домусчиев с "Ефбет" на братята Цветомир и Боян Найденови. Компанията за спортни залагания е генерален спонсор на "Лудогорец" от 2018 г. Прокуратурата разследва Божков именно по сигнали от братя Найденови за това, че собственикът на "Национална лотария" ги е изнудвал и ги е заплашвал с физическа разправа.

Собственикът на „Ефбет“ Цветомир Найденов, който е и финансов благодетел на футболния ЦСКА 1948, също коментира ситуацията във „Фейсбук“ и, по думите му, Божков „няма нищо съществено като доказателство срещу който и да е от държавната администрация“. Според него бизнесменът опитва да замеси държавата с договорка за търговски отношения между две частни компании.

Найденов твърди, че Васил Божков е плащал повече пари на NOVA за реклама на лотарийните игри, преди Домусчиев да купи телевизията – нещо, което самият собственик на „Лудогорец“ потвърди. „Има ли паметна записка и със собственика на МTG? Сега ще споделя една малка тайна: старият рекламен договор с НОВА ТВ също е бил на подобна сума, че даже и още повече... (над 20 млн годишно)“, пише Найденов.

Защо Божков е оттеглил рекламата на лотарийните игри в NOVA?

Ако се върнем назад във времето към 22 януари тази година, ще видим, че в интервюто си пред „Свободна Европа“ Васил Божков споделя причината за оттегляне на рекламата от NOVA, след като Комисията за защита на конкуренцията спря сделката на чешкия бизнесмен Петр Келнер, опитващ да купи телевизията. Бизнесменът с интереси в хазарта казва, че между двете събития няма връзка.

„Първо: не познавам господин Келнер. Второ: оттеглих рекламата за малко, докато не дойдат новите собственици, понеже Нова телевизия отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов“, каза Божков, припомняйки законопроекта за хазарта, внесен от лидера на НФСБ, с който се цели лотарията да премине изцяло към държавата и който по-късно бе одобрен.

„Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане“, споделя Божков през януари.

Тогава бизнесменът бе попитан още: Вие си оттеглихте парите, след което обаче върнахте рекламите. Получихте ли обещание в замяна на това? „Не, не съм. Дойдоха други собственици. На мен тази реклама ми е необходима, аз я спрях въпреки бизнеса“, бе отговорът му.

Срещата на собствениците на футболни клубове с Борисов, която повдига въпроси

Впечатление прави, че ако среща между Васил Божков и Кирил Домусчиев наистина е имало на 10 юли 2019, то това се е случило само два дни след срещата между премиера Бойко Борисов и собствениците на трите водещи футболни клуба в България. Припомняме, че на 8 юли министър-председателят покани в Министерски съвет Георги Домусчиев ("Лудогорец"), Васил Божков ("Левски") и Гриша Ганчев (ЦСКА-София).

Тогава "орлите" бяха представени от брата на Кирил Домусчиев - Георги, а самият той не присъства.

По време на срещата бе обсъдено началото на футболното първенство у нас с оглед на спокойното му протичане. Собствениците на футболните клубове заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. Потвърдиха, че няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките.

Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии, стана ясно на срещата, на която присъстваха още тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, бившият заместник-главен прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и съветникът на министъра на младежта и спорта Гошо Гинчев.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"Неверни твърдения": bTV публикува позиция срещу коментарите на Борисов относно "Божков ТВ"

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава?

Хронология на хазартните sms-и


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023