Братята Мамич: От герои на хърватския футбол до измамници, откраднали 15 млн. евро Снимка: © Getty Images

Те се превърнаха в най-влиятелното футболно семейство в Хърватия, направиха „Динамо“ (Загреб) абсолютен хегемон и го изведоха до участие в европейските клубни турнири. Братята Здравко и Зоран Мамич обаче получиха тежки присъди и са изправени пред затвор заради обвинения в измама.

Върховният съд на Хърватия отхвърли обжалването им и потвърди присъдата на втора инстанция – 4 години и 8 месеца за треньора на „Динамо“ Зоран Мамич и 6 години и половина за брат му, който е бивш изпълнителен директор. Те са присвоили незаконно над 15 млн. евро от касите на клуба.

49-годишният Зоран, който пое повторно тима през 2020, веднага се оттегли като мениджър преди важния мач срещу „Тотнъм“ от Лига Европа.

Брат му избяга в Босна и Херцеговина още преди три години – ден преди съдът в Осиек да ги обяви за виновни. Тъй като родителите им са от източната съседка на Хърватия, Здравко има и босненско гражданство. Страната не е част от ЕС и трябва да издаде заповед за екстрадиция на Мамич, но още не го е направила, въпреки че срещу него има международна заповед за арест. Двамата братя отричат да са виновни за извършване на престъплението.

Здравко Мамич е големият двигател на измамата. Той е роден в бивша Югославия през 1959 г., а в началото на 70-те се мести с двамата си братя в Загреб. Става част от най-голямата група на ултрасите на „Динамо“ – „Лошите сини момчета“, известни като едни от най-агресивните фенове в цяла Европа.

Може би ключовата година от живота на Мамич е 1980, когато се среща с новия мениджър на клуба Мирослав Блажевич. Двамата завързват приятелство и Здравко, който се занимава с бизнес след участие в приватизацията на местното предприятие Cesma Wood, се добира до „Динамо“.

Постепенно се изкачва в йерархията и през 2003 става изпълнителен директор. Превръща се в най-властната фигура в хърватския футбол, тъй като става и вицепрезидент на местната федерация. Добирайки се до властта обаче, той и съюзниците му, в лицето на Зоран и директорите Милан Пернар и Дамир Върбанович, започват да източват пари от трансфери на футболисти в чужбина и години наред не плащат данъци. Така се стига до ареста на брат му през 2015 г.

Зоран е освободен и продължава да води „Динамо“, а след това заминава за Саудитска Арабия. Скандалът обаче набира огромна инерция и недоволните хърватски фенове хвърлят факли на терена по време на един от мачовете на Евро 2016 във Франция. Така показват на света, че в страната им се случват големи футболни измами.

По делото като свидетел е привлечен дори Лука Модрич – носителят на „Златната топка“ от 2019, който в момента играе за „Реал“ (Мадрид). Той е бивш кадър на „Динамо“ (Загреб) и бе продаден на „Тотнъм“ през 2008 за солидна трансферна сума. Съдът го обвини в лъжесвидетелстване по време на показанията му срещу братята Мамич, но после оттегли присъдата.

В крайна сметка, през 2018 съдът в Осиек обяви, че братята Мамич и съюзниците им в „Динамо“ са присвоили незаконно 15,7 млн. евро от клуба и не са изплатили данъци на стойност 12,2 млн. евро.

Това не са първите проблеми на бившия изпълнителен директор, който често е бил на крачка от съд заради заплахи към журналисти и фенове от агитката на „Лошите сини момчета“. През 2013 е задържан заради вербална атака срещу тогавашния спортен министър Желко Йованович в национален радио ефир.

На 22 август 2017 Мамич е прострелян в крака от двама души с маски. Година по-късно бяга в Босна и в момента живее там. Не желае да се завърне в Хърватия, а съдът в Сараево вече отказа веднъж да го екстрадира.

Години наред феновете на 21-кратния шампион „Динамо“ протестират срещу Здравко Мамич, под чието управление отборът стигна до 9 титли на Хърватия. Клубът трябва да е собственост на привържениците, защото се води организация с нестопанска цел. Феновете обаче твърдят, че Мамич е извършил „тайна приватизация“ с цел да източи пари от касата.

Привържениците от „Лошите сини момчета“ бойкотират мачовете на стадион „Максимир“, а някои от тях се отцепиха.

Тръгна си и Зоран Мамич, защото не му оставаше друг избор. Отборът ще бъде воден от бившия играч Дамир Кръжнар. „Макар да не се чувствам виновен, се оттеглям заради присъдата. Пожелавам всичко най-добро на клуба“, каза доскорошният наставник.

Бившите директори Пернар и Върбанович също са осъдени – съответно на 3 г., 2 месеца и на 3 г. затвор.


Жоан Лапорта: "Новият стар" президент, при когото "Барселона" изживя златна епоха

Новият филм за сър Алекс Фъргюсън: "Бях на ръба на смъртта, страхувах се да не загубя паметта си"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024