Британското подразделение на Silicon Valley Bank е продадено за... 1 паунд Снимка: © Getty

Гигантът HSBC съобщи в понеделник, че придобива британското дъщерно дружество на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank за 1 паунд, спасявайки ключов кредитор за технологичните стартъпи във Великобритания.

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство“, заяви в изявление Ноел Куин, главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Европа HSBC.

Стъпката идва, след като властите в САЩ предприеха действия за подкрепа на депозитите и за спиране на евентуални по-широки последици от внезапния срив на банката майка Silicon Valley Bank, известна като един от водещите кредитори на технологични стартъпи.

Ходът на HSBC обаче ще защити депозитите, без да се налага подкрепа от държавата и респективно да се взима от джоба на британския данъкоплатец.

След като беше направено съобщението, Английската централна банка заяви, че банковата система на Великобритания е стабилна.

„Нито една друга британска банка не е пряко, съществено засегната от тези действия или от преструктурирането на американската банка майка на SVB UK (б.р. – британското подразделение). По-широката банкова система на Обединеното кралство остава сигурна, стабилна и добре капитализирана.“

SVB UK е отделена от американската група, а HSBC заяви, че активите и пасивите на компанията майка са изключени от сделката.

Новината ознаменува края на трескавите преговори между правителството, регулаторните органи и потенциалните купувачи за британския бизнес на SVB, който протекоха през уикенда.

Към 10 март Silicon Valley Bank UK Limited е имала кредити за около 5,5 млрд. паунда и депозити за около 6,7 млрд. паунда, съобщи HSBC. Очаква се собственият капитал на SVB UK да бъде около 1,4 млрд. паунда.

Сделката приключва незабавно, добави банката.

За разлика от Съединените щати, Великобритания не е обявила по-широки мерки за ликвидност на банковата система.

2 банки рухнаха в 1 седмица: Прилики и (крипто) разлики


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024