Британското подразделение на Silicon Valley Bank е продадено за... 1 паунд Снимка: © Getty

Гигантът HSBC съобщи в понеделник, че придобива британското дъщерно дружество на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank за 1 паунд, спасявайки ключов кредитор за технологичните стартъпи във Великобритания.

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство“, заяви в изявление Ноел Куин, главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Европа HSBC.

Стъпката идва, след като властите в САЩ предприеха действия за подкрепа на депозитите и за спиране на евентуални по-широки последици от внезапния срив на банката майка Silicon Valley Bank, известна като един от водещите кредитори на технологични стартъпи.

Ходът на HSBC обаче ще защити депозитите, без да се налага подкрепа от държавата и респективно да се взима от джоба на британския данъкоплатец.

След като беше направено съобщението, Английската централна банка заяви, че банковата система на Великобритания е стабилна.

„Нито една друга британска банка не е пряко, съществено засегната от тези действия или от преструктурирането на американската банка майка на SVB UK (б.р. – британското подразделение). По-широката банкова система на Обединеното кралство остава сигурна, стабилна и добре капитализирана.“

SVB UK е отделена от американската група, а HSBC заяви, че активите и пасивите на компанията майка са изключени от сделката.

Новината ознаменува края на трескавите преговори между правителството, регулаторните органи и потенциалните купувачи за британския бизнес на SVB, който протекоха през уикенда.

Към 10 март Silicon Valley Bank UK Limited е имала кредити за около 5,5 млрд. паунда и депозити за около 6,7 млрд. паунда, съобщи HSBC. Очаква се собственият капитал на SVB UK да бъде около 1,4 млрд. паунда.

Сделката приключва незабавно, добави банката.

За разлика от Съединените щати, Великобритания не е обявила по-широки мерки за ликвидност на банковата система.

2 банки рухнаха в 1 седмица: Прилики и (крипто) разлики


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023