"Това е историческа трансформация - възможността да вземеш нещо толкова счупено и да го направиш отново шлифован диамант не се появява всеки ден".

С тези думи Станислав Георгиев успява да убеди бъдещия главен технически директор на "Булсатком" Мирослав Младенов да сложи пауза на кариерата си в Мюнхен, за да се присъедини към екипа му.

Описанието на промяната, която започва в "Булсатком", никак не е преувеличено. Малко бизнеси в България са способни да преминат през подобна спирала от изпитания и да успеят да излязат от нея в стабилно състояние.

Да проследиш тази история, означава да навигираш по няколко различни писти, които на места се пресичат под остър ъгъл.

От една страна, "Булсатком" е един от най-разпознаваемите брандове в България за изминалите 2 десетилетия. Услугите им се използват в домовете на стотици хиляди семейства, включително на българи в чужбина. Амбицията им изглеждаше без лимит - през 2017 г. "Булсатком" изстреля първия частен геостационарен телекомуникационен спътник с един от най-ранните полети на Falcon 9 от SpaceX. Зад инвестицията тогава застана и американската Exim Bank. Тази експанзия обаче едва не тласна компанията към самоунищожение.

"Булсатком" е първият доставчик на сателитна цифрова телевизия в България, най-големият оператор на платена телевизия в страната и един от трите най-значими играчи на пазара на фиксиран достъп до интернет.

Колкото повече дружеството излиза от оригиналната си успешна мисия, толкова повече грешки се натрупват.

Разходите по сателита и по мрежата за мобилен интернет (за която имат лиценз от КРС от 2013 г.) се оказват неоправдани, плащанията по големите дългове се забавят или спират. Годишният финансов отчет за 2018 г. показва почти 260 млн. лв. задължения.

Стабилизирането на компанията отнема повече от 2 години - не и без намесата на чуждестранните инвеститори, които се ангажират първоначално с финансовото преструктуриране на компанията. Това са “Блекрок”, “Блентайър Кепитъл”, Европейската банка за възстановяване и развитие и Българската банка за развитие.

След финансовото преструктуриране, приключило през есента на 2019 г., започва оперативната трансформация, вече с участието и на Интеграл Венчър Партнърс, които допринасят със специфичния си инвестиционен опит в сектора и региона.Тъкмо когато този процес най-после дава резултат под оперативното ръководство на български мениджърски екип, предизвикателствата се вдигат на нова степен - този път заради желанието на съоснователя на "Булсатком" Пламен Генчев да си върне пълния контрол върху бизнеса с опция за обратно изкупуване. Стига се до публичен конфликт и дори до завеждане на дело за обявяване на компанията в несъстоятелност.

"Достатъчно условие да се внесе молба за несъстоятелност срещу което и да било дружество е една неплатена фактура от 1 лев и съдебна такса от 250 лева. Всеки може да бъде атакуван по този начин", казва Станислав Георгиев, който посочва, че компанията вече се намира в напълно стабилно финансово състояние.

44-годишният Георгиев е избран за главен изпълнителен директор на "Булсатком" в началото на 2020 г., конкретно за оперативната трансформация и с него започва следващият етап в процеса по възстановяването на компанията с помощта на екип от "специални сили", както той нарича колегите си.

В него са привлечени само българи (50:50 мъже и жени), които вече имат мениджърски опит в международни компании или са завършили магистратури в Съединените щати и Великобритания.

"Тези, които осъзнаха колко сериозна мисия е това и какъв дългосрочен ефект ще има върху тях като познание, умения и самочувствие, се включиха", казва Георгиев.

Самият той влиза в корпоративния мениджмънт по необичаен начин. Завършва Факултета по математика и информатика в на СУ "Св. Климент Охридски", а кариерата му започва в сектора на информационните технологии и телекомуникациите. Работи в Мтел, през 2008 става ръководител на отдела за „Интегрирани телекомуникационни решения” в оператора, а три години по-късно преминава в А1 Telekom Austria Group.

В продължение на близо 8 години той работи за компанията във Виена. До 2019 г. той ръководи A1 Group Media Broadcast, където отговаря за операциите, свързани с платените телевизионни услуги на телекома и координацията на закупуването на съдържание.

Този опит му помага за една от най-важните стъпки във възстановяването на "Булсатком" през лятото на 2021 г. - връщането на договора с HBO, прекратен още преди 6 години заради системно неспазване на задълженията за заплащане на лицензионната такса и продължителен период на безрезултатни преговори.

"Не беше нормално най-големият телевизионен оператор да не разпространява качествено съдържание като HBO. Успях да възвърна договора - до голяма степен с помощта на репутацията на колегите, с които работя. Аз лично съм имал дългогодишни успешни отношения с HBO в няколко пазара. Със сигурност това беше ключово", казва главният изпълнителен директор на "Булсатком".

Първите стъпки на екипа му са насочени към още по-критични и спешни предизвикателства.

Компанията, която по това време разполага с около 1800 служители, се оказва без организационна структура. Липсват нормалните процедури по контрол на плащанията, отношения с контрагенти, складово управление на наличностите, счетоводни стандарти.

"За нас нямаше съмнение какво трябва да се промени. Ако видиш, че на горещ котлон има тенджера, от която вече всичко е изкипяло, ти го спираш за секунди. Не сме направили някаква магия. Не сме отишли с вълшебна пръчица. Много от стъпките бяха съвсем логични. Нямахме никакво колебание, че трябва да ги предприемем. Събирайки екип от хора, които са много опитни експерти в своите сфери, на практика адресирахме всички недостатъци много бързо. Имахме огромен обем работа, който трябва да свърши незабавно, но нещата бяха много ясни - допусканите грешки в миналото също бяха много ясни", казва той.

Инвеститорите в компанията гласуват висока степен на доверие на българския мениджърски екип, което дава на Станислав Георгиев и колегите му свобода и увереност в плана.

"Всяка седмица имахме неформални разговори с инвеститорите. Всички решения и всички вътрешни неща от кухнята бяха дискутирани, без да се крие каквото и да е било. Очакванията на ЕБВР, "Блекрок" и Интеграл Венчър Партнърс са да работим по учебник - без никакво заобикаляне на правилата, с пълна прозрачност, абсолютно стопроцентова законност", казва той.

Загубата от над 130 млн. лв. за 2019 г. е намалена до 22,4 млн. лв. през 2020. Компанията е оразмерена спрямо реалния си бизнес и брой клиенти за първи път от години. Според прогнозните данни, 2021 г. ще приключи с над 4% годишен ръст на приходите и над 12% ръст на печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация.

От момента, в който "Булсатком" връща фокуса си върху това, което умее най-добре - разпространението на съдържание - клиентите също започват да усещат промяната, казва Георгиев.

През 2021 г. е разработена и пусната революционната услуга b-box, базирана на Android TV. Клиентите получават устройство с операционната система на Google, адаптиранa към нуждите на потребителите на "Булсатком" с възможности за персонализация и интелигентен архив.

"Вярваме, че нашата роля е да действаме като агрегатор на медийното съдържание, независимо дали става дума за телевизионен канал, видео платформа за нелинейно гледане или за музикална услуга. Това е бъдещето на оператора. Искахме да се фокусираме върху изживяването на клиента, за да дадем платформа на домашния хъб за забавление.

"Силните брандове, свързани с разпространението на телевизия, имат предимството, че са разпознаваеми - те са тези, които доставят удоволствието у дома", казва той.

"Булсатком" пуска три нови версии на филмовите си програми - Action.Box, Comedy.Box, Cine.box, с нови търговски марки и с подобрено съдържание. Фокусът им е да идентифицират интересни и свободни ниши, с които да привлекат зрителите, вместо да преповтарят филми, излъчвани по останалите канали.

Последният пример е идеята на Станислав Георгиев да закупи правата за излъчване на един от най-успешните нови германски сериали - Deutschland 83/86/89, който ще бъде пуснат през ноември. Трите сезона на продукцията разказват забележителна история, вдъхновена от реални събития в последните години преди падането на Берлинската стена. Младо момче от ГДР е вербувано от Щази и е инфилтрирано под прикритие в офиса на високопоставен генерал от НАТО. Мисията му от другата страна на Желязната завеса доста бързо го кара да надскочи първоначалния културен шок, защото в този момент Европа се намира на ръба на ядрена война.

Следващата стъпка на "Булсатком" се нарича B1B Box - спортен канал, който събира на едно място състезания от различни видове български спортове. Програмата включва както футбол (U19), баскетбол (ББЛ), хандбал, ( „А“ РХГ Мъже), волейбол (демакс лига-жени), минифутбол, така и бойни спортове като ММА, борба, бокс, кикбокс, карате, плажни спортове, автомобилни състезания, картинг и др.

В началото на август 2021 г. "Булсатком" обяви, че е сключил споразумение за продажба на Viva Corporate Bulgaria на Спас Русев. Съобщението идва в разгара на открития конфликт между съоснователя Пламен Генчев и чуждестранните кредитори.

Отношенията между тях се обтягат до краен предел в края на 2020 г., когато Генчев прави опит да си върне компанията. Офертата от 100,2 млн. евро, цитирана от него в медиите, (финансирана от Първа инвестиционна банка) е отклонена, тъй като според инвеститорите не отговаря на предоговорените условия за изпълнение на опцията за обратно закупуване на активите на "Булсатком".

"Нашите инвеститори дадоха възможността той да спази условията на опцията му и да ревизира офертата. От страна на мениджмънта също мога категорично да заявя, че се постарахме да окажем пълно съдействие на г-н Генчев, адвокатите му и due-diligence екипа от ПИБ", казва Георгиев.

Пламен Генчев отговаря с контраобвинения в писмо от 9 страници, в което развива своя версия за "флагрантни нарушения" от страна на кредиторите в преговорите по кол-опцията и твърди, че сделката с Русев е подготвяна "зад завесата".

В търговския спор се оказва намесена и ТВ+, чийто формален собственик старозагорската "Розенфелд и ко" иска откриване на производство по несъстоятелност срещу "Булсатком".

Станислав Георгиев казва, че не се притеснява от делото, защото фирмата вече е доказала, че е стабилна във финансово отношение - т.е. няма основания за подобни претенции пред съда. Процесът обаче заплашва да вкара дружеството в съдебна битка, която може да продължи с години.

"Моята мисия все пак е да стабилизирам и да вкарвам компанията изцяло в релси, да изчистя репутацията й, да нямаме никакви въпросителни около отношенията с нашите контрагенти. Моето мнение, което се споделя от много други бизнесмени в България, особено от големи инвеститори, е, че молбите за несъстоятелност са откровена форма за изнудване, която се допуска от българската съдебна система", казва той.

В продължение на години ТВ+ заема ключова позиция в програмата на оператора - веднага след БНТ, bTV и Нова ТВ. Спорът с телевизията води до решението на Георгиев да предприеме няколко хода напред.

Той сключва стратегическо споразумение с компанията на Румен Ковачев ТВ1 и в замяна на помощта за запазването и разширяването на публицистичното им съдържание, "Булсатком" се отваря към рекламния бизнес.

"Търсех решение, при което зрителите да получават също съдържание без никакви проблеми на същата позиция, на която са свикнали - 4 / 104 след трите национални телевизии. Логичният избор беше ТВ1 на Румен Ковачев. Той има много сериозна репутация и опит в производството на предавания на живо.

"Ние търсим да постигнем портфолиото от публицистично съдържание и то да е с високо качество. Поискахме каналът да се развие - да се продуцират новини, прогноза за времето, публицистика през уикенда и т.н. За да се тръгне в тази посока, идентифицирахме, че ТВ1 има слотове за телевизионна реклама, които не бяха продадени. Решихме да купим тези минути и да ги препродаваме", казва той.

Медията продължава да излъчва "Денят" на Веселин Дремджиев, предаванията на икономическия журналист Марио Гаврилов, както и "Въпросите" с Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, Светла Петрова, Лили Маринкова и Емилия Милчева. В предходния сезон екипът на "Въпросите" се продуцираше под името "Алтернативата" - това предаване остава само в ефира на ТВ+ и в онлайн-платформи като YouTube и Facebook, а сред новите му водещи са Снежана Иванова, Калин Манолов и Боби Ваклинов.

ТВ1 е продуцент на програмата си, "Булсатком" осигурява платформата за излъчване, без да участва в собствеността на медията.

"Не смятам, че операторите трябва да имат да притежават телевизионни канали. Това е нередно. ТВ каналите трябва да се самофинансират през реклами или през свои бизнес модели, ако наистина говорим за свободна журналистика", казва Георгиев.

Сътрудничеството на "Булсатком" с ТВ1 е интересно по още една причина.

"Операторите и телекомите имат огромния потенциал да развиват рекламния бизнес с т.нар. target advertisement. Това е портфолио от реклами, изцяло насоченo към конкретния потребител и изцяло спазващо правилата на GDPR. Чрез IPTV-платформата си един оператор знае какво се гледа, с каква продължителност се гледа, какъв профил потребители го гледат - дали в семейството има деца, дали има спортуващи хора, дали има работещи хора.

"Тази информация е безценна за рекламодателите, защото когато те плащат за разпространение на реклама в телевизионните канали, я излъчват към всички - и се надяват, че ще уцелят правилната аудитория. Това е доста нерентабилен модел.

"Чисто стратегически, рекламният бизнес е интересен за мен като мениджър на "Булсатком". Телевизионното съдържание има два метода за монетизиране - едното е месечен абонамент, другият е рекламата. Би било странно за компания, в чиято сърцевина е разпространението на съдържание, да не се опитва да влезе в рекламния бизнес. Това са нашите първи стъпки в тази посока", казва Станислав Георгиев.

Споразумението за придобиване на "Булсатком" все още е в процес на затваряне на транзакцията. Георгиев посочва, че плановете на новия инвеститор съвпадат с модела, който той внедрява през последната година и половина.

"Смятам, че екипът, който управлява Булсатком в момента, е звезден екип. Нямам друг начин, по който да го опиша. Това не е въпрос на определение, а въпрос на резултати, които са постигнати за толкова кратък период. Признанието към този екип е директно.

Със сигурност няма да има никакви сътресения за служителите, защото компанията продължава да работи такава, каквато си е. Ако имам възможността да продължа да управлявам Булсатком в посоката, в която сме започнали да развиваме, смятам, че няма да откажа", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023