"Булсатком" вече официално е част от United Group Снимка: © Виваком

United Group приключи успешно сделката по придобиването на "Булсатком" – доставчик на сателитна телевизия и интернет за домакинствата и бизнеса в България.

Придобиването е част от дългосрочната стратегия на United Group за разширяване и укрепване на пазарното присъствие в региона и стимулиране на бъдещите иновации в за едно дигитално и свързано общество.

"Щастливи сме от финализирането на придобиването на "Булсатком". Тази стъпка ще ни позволи да стимулираме по-нататъшния растеж на този важен пазар и ще позволи ускоряване на иновациите в региона. Това придобиване допълва нашето портфолио и има ясни ползи за настоящите и бъдещи клиенти в България", каза Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group.

"Успешното приключване на придобиването на Булсатком е добра новина за потребителите на силно фрагментирания пазар в този сектор в България. Това ще ни даде възможност да подобрим значително качеството на телевизионната услуга, като предложим повече HD канали и достъп до над 30 000 заглавия във видеотеката на EON – водещата телевизионна платформа в Югоизточна Европа. Също така ще повишим значително и качеството на предлаганата интернет услуга“, заяви на свой ред Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom и "Булсатком"

United Group стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom. Оттогава групата предприе редица стъпки, за да засили своето присъствие и да стимулира иновациите на пазара. Базираната в Нидерландия компания е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, като развива дейност в 8 държави. В портфолиото на компания освен Vivacom и вече "Булсатком", са и Нова броудкастинг груп с телевизионните ѝ канали, както и в. "Телеграф".

Сделката е финализирана по-малко от месец след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на United Group да придобие "Булстаком". Това се случи въпреки възраженията от страна на другите мобилни оператори, че подобна сделка ще наруши конкуренцията, тъй като двете дружества заедно ще имат близо 60% пазарен дял. Анализ на КЗК показа, че делът след придобиването ще е значително по-малък и комисията не вижда риск за конкуренцията в сектора.

Досегашният собственик на "Булсатком" е фирма на Спас Русев - "Вива Корпорейт България" ЕООД. Русев беше член на надзорния съвет на "Виваком" до септември 2022 г.

Сливането на Vivacom и "Булсатком": Сделката, която разтърси бизнеса и политиката

На кого повярва КЗК, за да разреши на "Виваком" да купи "Булсатком"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024