Д-р Андрей Чорбанов е в болница с Covid-19, състоянието му се подобрява Снимка: © bTV

Новината е обновена на 22 март, като е поправена информацията за състоянието му.


Проф. д-р Андрей Чорбанов – имунологът от БАН, който се кандидатира за депутат от партията „Има такъв народ“, е приет в болница с Covid-19. Новината съобщи в неделя „24 часа“, позовавайки се на свои източници, а в понеделник бе потвърдена от пресцентъра на "Св. Анна", където той е хоспитализиран.

Ръководителят на Лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН е приет в болница от петък – 19 март. Първо му е направен бърз антигенен тест в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след което е насочен за диагностично уточняване и оценка на нуждата от хоспитализация към УМБАЛ „Света Анна“. Там дава положителна PCR-проба.

"След извършени образни и диагностични изследвания и консултации с различни специалисти, състоянието на пациента е оценено като средно тежко и е препоръчано болнично лечение. Проф. Чорбанов е настанен за болнично лечение, като му провежда се стандартна терапия, без ползване на ВИП услуги. Той е в стабилизирано състояние, с тенденции за подобряване", съобщават от "Св. Анна", допълвайки, че предоставят информацията с разрешение на имунолога.

Първоначално беше съобщено, че той има "двойна бронхопневмония", но от лечебното заведение не съобщават такава диагноза.

Проф. Чорбанов е един от най-големите противници на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, предприети от правителството. Той дълго време отрича задължителното носене на предпазни маски, изразява съмнения в смисъла от масова ваксинационна кампания за сметка на „естественото“ имунизиране с преболедуване и критикува одобрените ваксини от европейския регулатор ЕМА като „недобре тествани“.

През декември Чорбанов обяви в интервю за bTV, че е преболедувал коронавируса. Тогава каза, че няма да се ваксинира и заяви, че „естественият имунитет“ бил по-силен от „ваксиналния“.

Едно от последните му интервюта беше в предаването „Лице в лице“ по bTV, където прокара тезата си против масовата имунизация. „Нарушихме основно правило в имунологията, а именно да не се прави масова ваксинация по време на пандемия. Това никога досега не се е случвало“, каза той.

„Някои от последните версии са, че част от новите мутации са следствие на имунизацията и затова доста хора се разболяват“, добави имунологът, без да цитира конкретно изследване.

През януари проф. Чорбанов бе определен като водещ здравен експерт в партията на Слави Трифонов. Той ще се бори за гласове за народен представител във Велико Търново.

През 2011 г. Чорбанов беше кандидат за президент на партията "Българска демократична общност" на Господин Тончев, но тогава събра само 6340 гласа в двойка с бившия политически затворник от времето на тоталитарния режим Ангел Мирчев.


Кой кой е в листите за Избори 2021: Футболисти, музиканти, актриси, лекари и журналисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024