Деканът на Юридическия факултет на СУ "св. Климент Охридски" и бивш вицепремиер и министър на образованието проф. Даниел Вълчев от няколко дни насам оспорва юридически начина, по който се вземат решенията във връзка с извънредното положение и пандемията от COVID-19.

Даниел Вълчев разви тезите си в предаването на bTV "Лице в лице"

Според Вълчев има четири групи въпроси, на които обществото няма ясен и еднозначен отговор.

Кой взима решенията? Дали да бъдат правени тестове, или не? Какви точно са мерките? В името на какво ги спазваме?

„Първо – в България не стана ясно кой взима решенията. Г-жа Фандъкова преди няколко дни каза, че общината ще разхлаби мерките в парковете, но ще вземе разрешение от щаба. В това няма смисъл. Общината не може да разхлаби никакви мерки, защото това решение е на Министъра на здравеопазването, а щабът не може да дава разрешение, защото това се група експерти, които премиерът е назначил да го съветват. Нека в обществото да има яснота – решенията, засягащи нашите права, ги взима правителството. То ще бъде победител, ако нещата бъдат добре, и губещ, ако нещата са лоши“.

Вълчев смята, липсата на масово тестване води до това да не се знае какво става. Смята, че когато се изправяш срещу криза, трябва да знаеш срещу какво точно се изправяш.

„Ние разбираме, от едни полу-шамански изказвания, че срещу нас има невидим, смъртоносен враг. Как можем да се борим със замърсяването в София например, ако не знаем компонентите – колко е замърсен въздухът, откога и т.н.? Не съм специалист по тестове, но знам, че в Германия към момента има 2 милиона направени теста, много са на случаен принцип. Ние правим заключения, които нямат статистическа стойност. Какво значи, че имаме 50 нови случаи – че 50 човека са отишли в болница“, каза Вълчев.

Казва ни се да правим това, или да не правим онова - правилно е - ние като общество трябва да направим усилие. Но е хубаво да ни се каже, че го правим в името на какво? Че го правим защо? Защото ако е вярно, че всички ще го преболедуваме (аз не знам дали това е вярно, но това е една от теориите), тогава ние какво точно правим?

Бившият министър на образованието даде справка, че в България има 30 000 лекари, 346 болници и 53 хиляди легла. На база на тези данни постави под съмнение думите на ген. Венцислав Мутафчийски, че с приемането на повече болни в интензивни отделения положението „ще стане по-лошо“. Вълчев смята, че здравната ни система има достатъчен капацитет към този момент.

„Факт е, че правителството реагира навреме. Когато на 20 март в действие влезе заповед за посещение на паркове, дневно случаите са били 10-15. Сега отменяме тези ограничения, когато случаите са между 40 и 50 на ден. Защо го въвеждаме при 10-15 и го махаме при 40-50?“, запита реторично той.

„Щабът казва, че хората ще се съберат да пият в парковете. Докъде е деградирало нашето мислене?

Нашето общество има тежък вирус и не съм сигурен, че това е коронавирус“, сподели Даниел Вълчев. Ставаше дума за това, че никой не се притеснява, че ще се пие в парковете, а че щели да стоят близо един до друг.

Според него правителството трябва да бъде подкрепено за влизането на България в Европейския банков съюз. Освен това, смята той, българската здравна система се нуждае от много сериозен мониторинг, имаме много добри специалисти. „И трето - ние се нуждаем от подобряване на ценностите“.

Бившият министър на образованието постави под съмнение границите на термина „неотложно“ пътуване. „На господин премиера колко му беше неотложно да се снима с багер на тази магистрала?“.

Има ли багер в страната, с който премиерът да не се е снимал? - попита той.

„В България все още има Конституция и закони. Единственият начин да ограничат правата на хората е при две условия – временно и със закон. Не може да стане със заповед до второ нареждане. Това, което трябва да направи правителството – закон, в който да се описани мерките, които ще ограничат правата ни“, каза Вълчев.

Трябва ли учениците да се върнат в училище и да изкарат матурите си? „В нашата образователна система има два ключови момента – 7 клас и 12 клас. Всички други са важни, но това са ключовите в развитието. Не знам как ще се реши този въпрос, но родителите трябва да бъдат спокойни. Трябва да им се каже – вашите деца ще са при равни условия с другите“, каза бившият образователен министър.

Той сподели и своята теза как България може да се пребори с Covid-19:

„За мен решението на този въпрос е – всички рискови групи да си останат вкъщи, на всеки от тях да им бъде дадена сума – 500 лв на месец например. А всички здрави да продължат да ходят на работа“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024