3 г. след "безумната" поръчка за нова сграда на властта: Държавата си върна само част от платения аванс

"Безумие" - това беше определението на Кирил Петков през 2021 г. за странния договор за нова правителствена сграда с площ 90 000 кв.м., възложен без обществена поръчка насред пандемията в края на кабинета "Борисов 3".

  • Стойността на комплекса (никога непостроен) беше 182 млн. лв., а 50% от тях бяха платени като аванс през инхаус процедура на прословутата държавна фирма "Монтажи".
  • Той трябваше да се състои от две сгради по 9 и 15 етажа, с двуетажна връзка между тях и паркинг, на терена на "София тех парк".
  • "Монтажи" е предприятието, което уж съществува за строителство и ремонт на язовирни стени и енергийни промишлени комплекси - но не на административни центрове. И по старата традиция от времето на ГЕРБ директно прехвърля работата си към консорциума "Планекс ГЕС", без търг. В него влизат компаниите "Планекс" и "Грийнтех инженеринг солюшънс".

Три години след като Петков прекрати договора в качеството си на служебен министър на икономиката, "Планекс ГЕС" най-после са върнали поне част от аванса.

Възстановена е обаче не цялата поискана сума от 66 млн. лв., а само 45 млн. лв. - или половината от парите, които са напуснали бюджета на държавната фирма под контрола на Министерството на икономиката.

Още през 2021 г. беше ясно, че държавата ще претърпи щета, тъй като проектирането на комплекса вече беше започнало - а развалянето на сделката може да стане само "с добра воля" от страна на изпълнителя.

  • Междувременно съоснователят на по-голямата строителна фирма в консорциума "Планекс" Христо Димитров също реши да влезе в политиката - като кандидат за кмет на Варна от сдружение на местния бизнес, регистрирано с името "Алтернативата на гражданите".
  • От ноември 2023 г. той вече е председател на Общинския съвет в града, след като Иван Портних и ГЕРБ загубиха изборите, а Благомир Коцев (ПП) пое управлението.

Сделката за новата правителствена сграда е емблематична и за друг от спорните методи на разпределение на публични средства от времето на ГЕРБ.

За да осигури финансиране за проекта, Държавната консолидационна компания (собственик на "Монтажи") беше изтеглила заем от държавната Българска банка за развитие. При тази схема няколко от най-важните ѝ дружества - вкл. оръжейният търговец „Кинтекс“, „Ел Би Булгарикум“, „Нити“, и др. се бяха оказали залог по кредита.

След възстановяването на 2/3 от отдавна платения аванс за несъществуващата сграда, ДКК ще погаси дълга си и ще спре да плаща милиони за лихви по обслужването му.

"Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души", каза още Богдан Богданов, министър на икономиката, пред bTV

Общият размер на авансовото плащане е 84 млн. лева, но консорциумът отказва да възстанови останалите с мотива, че макар проектът да не е реализиран, са направени разходи за проектиране и др.

Официалното искане за връщане на 66 млн. лв. беше направено през ноември 2023, като признава част от претенциите на "Планекс". Министерството на икономиката предупреждава, че е в готовност да заведе дело, ако компанията не плати липсващите оставащата сума от предявения иск.

"В момента имаме само един идеен проект за правителствения комплекс, който дори не е одобрен от възложителя "Монтажи", каза още Богдан Богданов.

В периода 2016-2022 година, общият размер на заемите на ДКК от ББР са в размер на 152 млн. лв., като до момента по тях са изплатени над 22 млн. лева лихви.

Дейностите по правителствения комплекс са прекратени на ниво идеен проект и няма перспектива да скоро да се възобновят.

Според икономическото министерство до март трябва да стане ясно и каква част от остатъка от аванса ще бъде възстановен.


Кирил Петков опитва да спре проекта за правителствен комплекс и дава на прокуратурата 2 "рискови кредита" от ББР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024