#deinfluencing, или как TikTok реши да се детоксикира от рекламите на инфлуенсърите Снимка: © TikTok

Години наред инфлуенсърите в социалните мрежи препоръчват на аудиториите си кои продукти да ползват. Сега обаче създателите на съдържание и редовните потребители на TikTok решиха да обърнат посоката, като кажат какво да не купувате. Движението се нарича de-influencing и представлява своеобразен инфлуенсър детокс.

Хаштагът #deinfluencing има 21,4 милиона гледания, а популярността му стремглаво нараства и през последната седмица, разказва нюзлетърът за мода и красота Glossy.

Движението говори за натрупване на няколко културни фактора - лансират се прекалено много продукти за красота, индустрията е по-разточителна от всякога, а инфлуенсърите, гримьорите и редакторите са затрупани от големия обем артикули.

Натискът към създателите на съдържание е огромен. Сякаш ако не кажете нищо за последния иновативен продукт или новата формула на някой голям бранд, ще изостанете. Никой не иска да изпада до инфлуенсъра, който не е пробвал последния гланц за устни на марката на Риана Fenty, подчертава Glossy.

Изглежда, че нещо трябва да се промени. Инфлуенсърите не могат вечно да "ахват" от невероятната умопомрачителност на всеки продукт, който изпробват, защото не всичко работи за всеки тип кожа или пасва на всеки тен. Най-важното е, че потребителите не могат да си позволят да купуват всеки дебютен продукт, който се популяризира в TikTok, нито трябва да са под натиск да го правят.

Друго обяснение за de-influencing е преходността на тенденциите в социалните мрежи.

Цикълът е толкова бърз, че създателите постоянно трябва да измислят нови и креативни начини да представят ревютата си.

Дара Левитан е гримьор и създател на съдържание в Ню Йорк. Последователите ѝ в TikTok са 205 хиляди. Левитан е известна с поредицата си в платформата, наречена "Makeup Monday“, в която дава мнението си за купени от нея продукти или такива, които са ѝ изпратени от брандовете.

Смята се, че тя е от ранните поддръжници на новата тенденция. Във видео през септември 2022 г. Левитан призовава последователите си да не се поддават на какъвто и да е натиск, предизвикан от съдържанието в приложението: „Не позволявайте на никого, включително и на мен, да ви кара да се чувствате сякаш трябва да харчите и да живеете над възможностите си, само за да сте в крак с новите гримове и всички продукти, които непрекъснато изскачат. Ако сте намерили такъв, който ви върши работа, придържайте се към него.“, заявява тя. Публикацията има над 107 хиляди гледания и 550 коментара - повечето от тях подкрепят изказването ѝ.

@daralevitan NEW MAKEUP MONDAY EPISODE THREE #productreview #makeupreview #beautytok #newmakeup #skincare #brownlipgloss #fallmakeup #dryskin #fyp #foryou ♬ original sound - Dara Levitan

Левитан наскоро публикува видеоклип със заглавие „Грим, който не бих купила отново“. В него тя споменава руж на Pixi, като споделя, че харесва цветовете, но намира формулата за твърде лепкава и дава пример как косата ѝ залепва по бузите, когато го носи.

Инфлуенсър, който само възхвалява продукти, бързо може да бъде счетен за ненадежден.

Ел Грей, друг създател на съдържание в TikTok с 8 хиляди последователи, посочва влиянието на икономиката върху потребителските разходи и възможността (или липсата на такава) за покупка въз основа на препоръки от инфлуенсъри: „През последните 12 месеца станахме свидетели на рязко забавяне на световната икономика. … С навлизането в рецесия, хората започват да усещат ефектите и се вглеждат по-детайлно в разходите и потреблението си.“, коментира Грей пред Glossy.

„На мнозина им е писнало от постоянния поток от микро-тенденции и "задължителни“ артикули, особено когато погледнат банковите си сметки.“, казва тя.

@basicofcourse Disclaimer! no judgment if you have or want these things! I think we can all just be more intentional in our consumption choices and making sure we genuinelyyy want something rather than being convinced by TikTok that we do! I have no problem with promoting things u truly love, and I do it myself (basic is legit the name) but 2023 is about all abt lowering the consumption game! #sustainableliving #sustainability #deinfluencing #consciousconsumerism #intentionalconsumption #amazonstorefront ♬ Right Back Where We Started From - Maxine Nightingale

Само през изминалата седмица Грей публикува редица публикации за de-influencing - за това как тази тенденция се свързва със съзнателното консуматорство като цяло.

В един видеоклип тя изброява няколко нашумели продукта - грим на известната британска гримьорка Шарлот Тилбъри, швейцарският бранд за маратонки On Running, в които Роджър Федерер е инвеститор, термосите Stanley и „нов грим, за да изглеждате като Аликс Ърл (инфлуенсърка с 3,7 милиона последователи в TikTok“). Тези и други са част от епидемията продукти в TikTok и Instagram. Ел Грей подчертава, че в действителност никой не се нуждае от тях.

Марките могат да възприемат de-influencing като възможност за получаване на честна обратна връзка. Дара Левитан твърди, че е гледала много видеоклипове, в които създатели коментират, че харесват даден продукт, но само заради опаковката, например. В някои случаи компанията отговаря чрез коментар. Друг път тя е склонна да направи редизайн или промяна във формулата.

„Вместо да реагират отбранително, това може да бъде възможност да отговорят открито и откровено чрез ефективно ангажиране на общността.“, коментира Лари Милщайн. „Има ли причина даден продукт да не успява? Има ли начин обратната връзка да се обработи или да дава прозрения за бъдещи подобрения? Публиката не просто гледа видеоклипове в TikTok, те четат и обръщат голямо внимание на коментарите. Наличието на план за справяне с конструктивната критика е от ключово значение.“

Друг създател, Мади Уелс с 300 000 последователи, също се включва в de-influencing. Докато работи в търговията на дребно с продукти за красота, Уелс започва поредица, в която коментира артикули, които забеляза, че са ,,най-връщаните". В скорошен пример тя споменава артикул на Mario Badescu, E.l.f. и основа на Urban Decay. Под видеото коментиращите обсъждат продукта или се включват, за да го защитят.

@maddiebwells I’m back to #deinfluence 🫶 these were more #viralbeauty products that came back just as soon as they sold :) #fyp #KAYKissCountdown #deinfluencing #makeup #viralmakeup #viralskincare #elfputtyprimer #mariobadescu #urbandecay #skincare #makeup #savemoney #culta #sephora #sephoraemployee #ultaemployee #retail ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

„Виждам как хора маниакално купуват продукти само защото са видели някой да казва, че са добри.“, разказва тя и отбелязва, че това означава, че не вземат предвид собствения си тип кожа.

„Естествено, че ще бъдат разочаровани, когато продуктът не проработи или ще хванат, че това е просто поредна добра маркетингова тактика от страна на бранд, който плаща на инфлуенсъри да кажат, че го харесват.“, продължава Уелс.

Тя също вижда тенденцията като възможност, както за клиентите, така и за инфлуенсърите да се примирят с факта, че продуктите не могат да служат еднакво на всички. „Надявам се марките и инфлуенсърите да започнат да мислят за кого един продукт би бил добър – какъв тип кожа и какви проблеми имат. Дали е зряла кожа, има ли тъмни петна, преливащи нюанси или чувствителна кожа. Това може да е тенденция, която ще позволи на микроинфлуенсърите да блеснат, защото могат да достигнат своята ниша.“, споделя създателката.

Днес има толкова много съдържание за инфлуенсър маркетинга в TikTok, колкото и самият инфлуенсър маркетинг. Ясно е, че дори хора, чието ежедневие няма нищо общо с индустрията за красота или маркетинг, са се образовали и за двете.

„Хората започват да разбират факта, че брандовете плащат за мненията на инфлуенсърите. Потребителите искат искрени, автентични отзиви“, завършва Уелс.

Според Influencer Marketing Hub индустрията за инфлуенсър маркетинг се оценява над 16 милиарда долара през 2022 г. и ще продължава да расте.

Тъй като TikTok се превръща в търсачка сред поколението Z, да знаете какво да „избягвате“ може да бъде също от толкова критично значение, колкото какво да купите. Ще бъде интересно да видим как границата с платеното съдържание се размива.“, твърди Лари Милщайн.

Въпреки че de-influencing може да коства на марките печалби от импулсивни покупки, тези, които се вслушват в конструктивна критика, могат „да установят по-силно доверие и да подобрят задържането на клиенти“, добави Милщайн.

Благодарение на социалните мрежи, химиците в козметичния бранш и други членове на индустрията за красота, които впоследствие стават влиятелни в социланите мрежи, сега е по-лесно отвсякога да бъдете добре информирани потребители. От първите дни на Covid пандемията хората демонстрират нарастващо знание за съставките - особено за грижа за кожата и косата. Мнозина потвърждават, че не се доверяват на продукт, освен ако ефикасността му не може да бъде свързана с поне една съставка, независимо дали е никотинамидът, третиноин или масло от розмарин, обобщава Glossy.

Тъй като потребителите продължават да надграждат познанията си за съставките, те придобиват и разбиране за нюансите на формулата. В цялата категория за красота търсенето на „формули на водна основа“ се увеличава с +33,8% през изминалата година, според агенцията за прогнози на дигитални тенденции Spate. Хората търсят фон дьо тен на водна основа (+60,9% на годишна база), праймери (+40,4%), овлажнители (+29,6%), овлажнители за коса (+21,2%) и дори лак за нокти (+21,7%).

„След като тази тенденция продължава да расте, марките имат възможност да подчертаят вече съществуващите си формули на водна основа или да създадат нови. Интересно е, че повечето търсения за тенденции, ползващи формула на водна основа нямат марка“, коментира Ярдън Хорвиц, съосновател на Spate.

Предизвикателство в TikTok обещава $5000 за 100 дни. И работи... ако имате пари.

TikTok тренд, тенденция, Лидзи Лохан/ Лоън, пепси кола с мляко, pepsi, pilka Защо хората смесват Pepsi кола с мляко?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024