Предизвикателство в TikTok обещава $5000 за 100 дни. И работи... ако имате пари. Снимка: © TikTok

Спестяването на пари изведнъж стана "хит" в TikTok заради 100 Envelope Challenge, или предизвикателството на 100-те плика. Клиповете с този хаштаг вече имат над 203 милиона гледания в платформата - което е интригуващо, като се има предвид, че гигантска част от съдържанието в социалните мрежи цели да продава и насърчава към харчене.

100 Envelope Challenge ви обещава, че в края на период от 100 дни ще разполагате с повече от 5000 долара.

Можете да го приложите в България с левове, както го правят с евро, паунди и други валути по света. Насочено е към млади инвеститори и е комуникирано от различни инфлуенсъри като забавен и лесен начин за спестяване на пари.

Високи сметки, наем, покачващите се цени на хранителни стоки, дългове и студентски заеми са част от причините, заради които мнозина млади хора едва успяват да се справят с парите си до края на месеца.

Затова и интересът към предизвикателството стана толкова голям.

Как работи предизвикателството?

Трябват ви 100 пощенски плика. Надписвате всеки от тях с числата от 1 до 100.

Пликовете трябва да изглеждат добре за видеата (разбирайте да са чисти и ненамачкани), след като ще ги показвате в TikTok. На първия ден, поставяте 1 долар в плик номер 1. Във втория ден поставяте 2 долара в плик номер 2.

Продължавате така до стотния ден. Накрая общата сума в пликовете трябва да е 5 050 долара.

@amoochlife 100 envelope challenge to save 5,000 #budgetingtips #savingmoney #personalfinancetips ♬ You - Petit Biscuit

Тиктоците с "купища" пари вече са навсякъде, разказва CNN в своя статия за това явление. Жена твърди, че е "превъртяла" предизвикателството три пъти, като е спестила 15 000 долара.

@baddiesandbudgets Stuffing my 100 Envelope Challenge. Envelopes labeled 1-100. Choose one per day, paycheck, or just as often as you can. Ending total should be $5,050 if you stuff the correct amounts. I choose to round up. #savingschallenge #100envelopechallenge #howtosave #cashstuffing ♬ Speak Up - is0kenny

100 Envelope Challenge създава доста шум, но реалистично ли е?

За много хора отговорът е не. За да вкарате 5 000 долара в пликове за 100 дни, все пак трябва да разполагате със сумата за този период от време. Само за да завършите предизвикателството в последната седмица, ще ви трябват 500 долара.

За много хора обаче това е немислимо финансово натоварване.

57% от пълнолетните в САЩ не могат да си позволят спешен разход от 1 000 долара, според американската финансова компания Bankrate. Филтрирани по поколения - поколението Z и милениалите* са най-притиснати при покриването на основни разходи. Какво остава за спестяването на пари.

*Поколение Z са родените между 1997 и 2009 г., милениалите са между 1981 и 1996 г.

Да събереш пет хиляди долара за сто дни, изглежда твърде лесно, за да се случи в действителност. Предизвикателството напомня на диетите, които ви обещават да свалите 5 или 10 килограма за седмица и хората се впускат, без да се замислят дали ефектът ще е дългосрочен и доколко здравословно ще бъде това за организма им.

Без съмнение, TikTok се е превърнало в поредното място, изобилстващо от съмнителни финансови съвети.

Финансови експерти коментират пред CNN, че поощряването на спестовността е много добра тенденция, но предизвикателството със 100-те плика може да е подвеждащо.

"Похвално е да се опиташ да заделиш някаква сума пари, но (с това предизвикателство) не ми се струва целенасочено. За какво пестите тези пари?", коментира един от тях пред медията.

Идеята за плика всъщност е отдавна известен инструмент за финансово планиране – в един плик събираме спестявания за почивка, в друг слагаме бъдещите разходи по автомобила, в трети - парите, които можем да похарчим за ресторанти и т.н. Днес той е просто символ, доколкото всеки има достъп до приложения за планиране на личните приходи.

Това, за което TikTok ви подготвя най-малко, е въпросът откъде ще намерите 500 долара, за да ги "спестите" в последната седмица - особено ако сте човек в началото на професионалната си кариера с куп висящи разходи.

Със сигурност има и по-качествени начини за спестяване на пари.

По-устойчивият план е 100-те дни да се увеличат до една година.

Вместо да се увеличават с по един долар на ден, може да се внасят на равни суми от 13 долара - накрая пак ще стигнете до целевата сума.

Ако човек си постави теоретичната задача да спестява по 5000 долара на година и започне на 25, ще разполага с над 1,1 млн. долара, когато се пенсионира.

Проблемът с предизвикателството със стоте плика е, че то създава илюзията за бързо и лесно забогатяване. Може да има "заразителен" ефект и да е забавно, но очевидно е изключение, а не нещо постижимо за всеки.

Не е ясно колко души могат да го издържат след втората седмица. "По-скучното" предизвикателство с бавното и последователно събиране на пари може да отнема повече време, но със сигурност има по-траен резултат, посочват финансови специалисти пред CNN.

#deinfluencing, или как TikTok реши да се детоксикира от рекламите на инфлуенсърите

TikTok тренд, тенденция, Лидзи Лохан/ Лоън, пепси кола с мляко, pepsi, pilka Защо хората смесват Pepsi кола с мляко?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024